Kite is een nog jong bedrijf, opgericht in 2009 in Californië en gespecialiseerd in celtherapie; een geïndividualiseerde behandeling voor bepaalde soorten bloedkanker. Daarbij worden T-cellen bij een patiënt in het ziekenhuis afgenomen, en vervolgens naar Kite getransporteerd om op zo’n manier aangepast te worden, dat deze cellen na terugplaatsing bij dezelfde persoon, de kankercellen in het eigen lichaam kunnen bestrijden. Voor de Europese vestiging van Kite is het belangrijk om dicht bij een goed ontsloten internationale luchthaven te zitten, omdat het bedrijf samenwerkt met gespecialiseerde ziekenhuizen in meer dan 20 verschillende landen. Niet alleen het productieproces, maar ook het vervoer moet snel, want tijd is over het algemeen een cruciale factor voor mensen met deze vormen van bloedkanker.
Cleanrooms en kantoorruimtes
“We hebben alles wat je in dit pand ziet, zelf opgebouwd”, vertelt Karen Vink. “Van origine was het een grote lege doos, van 100 bij 100 meter. Door het precies zo te kunnen vormgeven als we het hebben wilden, ontstond er een hele prettige omgeving met veel licht, ruimte en openheid door het gebruik van veel glas. Er zijn meerdere verdiepingen in het pand aangebracht en er zijn verschillende aparte ruimtes gemaakt zoals cleanrooms, laboratoria, kantoor- en vergaderruimtes, een auditorium, restaurant, enzovoort.”
Led-verlichting en zonnepanelen
Bij de verbouwing en de inrichting gingen kwaliteit en duurzaamheid hand in hand. “Het gehele gebouw wordt elektrisch gevoed, zonder aansluiting op aardgas. Verder hebben we overal led-verlichting, met bewegingssensoren zodat het licht alleen aangaat als er mensen aanwezig zijn. De ramen zijn zeer sterk isolerend en het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met behulp van een grote warmtepomp. Deze wordt deels aangedreven door de energie van de ruim 1.900 zonnepanelen op het dak. Dat alles maakt dat ons gebouw energielabel A heeft”
24/7 in bedrijf
Kite is 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar in bedrijf. Het vloeroppervlak bedraagt 19.000 m2 en er werken bijna negenhonderd mensen, afkomstig vanuit meer dan 50 landen. De cleanrooms, waar de cellen worden gemodificeerd en dus gewerkt wordt met menselijk materiaal, moeten ultraschoon zijn en de lucht zeer zuiver. Dat vraagt om grote ventilatiesystemen. Niet verwonderlijk dus dat hier veel energie voor nodig is. Een deel van deze energie wordt geleverd door de eigen zonnepanelen, maar daarnaast wordt gecertificeerde energie ingekocht bij groene energieleveranciers in Europa, uitsluitend opgewekt door wind en zon.
Impact
Duurzaamheid zit in het DNA van ons bedrijf, zegt Karen Vink. “Wij werken dag in, dag uit aan de gezondheid van mensen. We willen niet alleen impact hebben op het welzijn van individuen, maar ook op gemeenschappen en op de omgeving.” Inzetten op duurzaamheid helpt óók bij de werving van nieuwe medewerkers op deze huidige krappe arbeidsmarkt, merkt zij. “Wij zijn een snelgroeiend bedrijf, iedere maand komen er twintig tot dertig nieuwe collega’s bij. Vooral de celtherapie-specialisten zijn vaak millennials die net van de universiteit afkomen. Je ziet dat zij sterk gemotiveerd zijn om iets goeds bij te dragen aan de wereld en ze vinden duurzaamheid belangrijk.”
Comfortabel
Slechts twee jaar heeft de verbouwing van het pand geduurd. De feestvreugde bij de afronding in juni 2020 werd helaas flink getemperd door de net uitgebroken coronapandemie. “De collega’s die in de cleanrooms en in de laboratoria werken, konden hier natuurlijk wel terecht, maar al het kantoorpersoneel werkte vanuit huis. Des te blijer zijn we dat we hier nu wel kunnen zijn. Het gebouw is licht en ruim, heel comfortabel en met een fijne atmosfeer.” Gevraagd naar tips voor andere bedrijven die hun pand willen verduurzamen, zegt Karen: “Elk bedrijf is anders en elk pand ook, dus ik kan me voorstellen dat die allemaal hun eigen uitdagingen hebben. Maar het is prettig om in een tijd waarin de energiemarkt zo onzeker en instabiel is, een energiezuinig pand te hebben en je eigen energie grotendeels zelf te kunnen opwekken.”
Energieloket voor Bedrijven
Voor kantoorpanden groter dan 100 m2 is sinds 1 januari van dit jaar energielabel C verplicht. Haarlemmermeerse ondernemers die hun pand willen verduurzamen kunnen nu terecht bij het Energieloket voor Bedrijven. Zij vinden hier tips over onder meer energiebesparende maatregelen, kunnen een gratis energiescan aanvragen en begeleiding krijgen om stapsgewijs hun bedrijfspand te verduurzamen.
Het gebouw van Kite Pharma. Foto: Kite Pharma