Inwonersinitiatiefavond in Vijfhuizen

Inwonersinitiatieven bij elkaar: hoe betrek je je buren?

03 maart 2025
Nieuwe energie

Donderdagavond 20 februari kwamen opnieuw verschillende inwonersinitiatieven die actief zijn in onze gemeente bij elkaar. Van oudgedienden tot nieuwkomers bogen zij zich over de vraag: hoe bereik je je mede wijkbewoners in stappen naar verduurzaming?

Werkgroep Duurzaamheid Vijfhuizen timmert aan de weg 

Werkgroep Duurzaamheid Vijfhuizen timmert aan de weg 
Te gast in het dorpshuis in Vijfhuizen, laten we ons eerst meenemen in de acties van Werkgroep Duurzaam Vijfhuizen. Zij zijn inmiddels al flink wat jaren actief. Beginnend met flyers met een oproep mee te doen aan een onderzoekje, brachten ze in kaart waar interesse ligt en startten ze met het verzamelen van e-mailadressen. Uit een eerste werksessie met geïnteresseerden kwamen drie onderwerpen naar voren waar een vervolg aan werd gegeven: zonnepanelen, warmtepompen en groene daken. Op verschillende manieren werd hier aandacht aan gegeven. Zo werd voor de bijeenkomst over de zonnepanelen een serious game georganiseerd met kanskaarten. Of voor de bijeenkomst over de warmtepomp kon je op verschillende laptops je huis tevoorschijn halen om te kijken waar je staat - om richting te kunnen geven in een wereld met veel keuze. Henk Looijen: “De groene daken worden volgende week voor zes huizen geleverd. We hoopten op meer deelnemers, maar het is desalniettemin een mooie mijlpaal. Gespecialiseerde organisatie Buurkracht ondersteunde ons tijdens de verschillende stappen. Mooi nieuws is dat zij dat ook komend jaar nog mogen doen. Wij zijn dus zeker nog niet klaar en kijken naar verschillende manieren om verder uit te breiden: zowel in aantal deelnemers als verschillende soorten maatregelen in verduurzamen.”  

Serious game op de inwonersinitiatiefavond in Vijfhuizen

Hoe vertel je het je buren en hoe betrek je ze? 

Aukje van Bezeij is inmiddels zelf een zeer ervaren kenner van inwonersinitiatieven waar ze op verschillende manieren onderdeel van is. Allereerst stelt ze zichzelf voor als ‘de buurvrouw’: “Ik ben de buurvrouw van verschillende bekende en erg actieve mensen. Twintig, dertig jaar geleden waren zij al bezig met energie, terwijl ik nog met heel andere dingen bezig was. Wat deden zij? Gewoon vragen, aan de deur: wat vond ik van zonnepanelen? En aan de deur blijven komen. Ik raakte erbij betrokken, ook vanuit de vraag om foto’s te maken en een website.” Sindsdien zit Aukje er volop in. Ze ging zelf haar buren benaderen en met een aantal anderen kwam daar Stroomversnelling uit. Gericht op huurwoningen, dat leek makkelijk om gezamenlijk aan te pakken. Met losse woningeigenaren lijkt het ingewikkelder. “Praten over waarom zou je juist níet verduurzamen, bleek vooral interessant. Na het leeglopen op allerlei redenen, van gehecht zijn aan je authentieke radiatoren tot gedoe, ontstond er toch nieuwsgierigheid en ruimte om te luisteren.” Zo ontstond er Zuiderlicht. Een coöperatie om woningen in Amsterdam te voorzien van zonnepanelen.  

Aukje verzamelt daarnaast de geleerde lessen van WG Ketelhuis in Amsterdam, waar buurtbewoners bezig zijn met de realisatie van een warmtenet. En ook bij Nieuwleusen Synergie. Waar dorpsbewoners mede-eigenaar zijn geworden van twee grote windturbines waar ze zelf (individueel en als dorp) een deel van de opbrengst krijgen. Tijdens haar verhaal deelt ze waardevolle inzichten die ze in al deze initiatieven op deed. Deelnemers knikken om beurten instemmend bij het aanhoren van haar verhaal. 

Hoe kom je binnen bij je wijk- of dorpsbewoners? 

Tijd voor interactie. Een deel van de groep ging aan de slag met een netwerkanalyse, een ander deel besprak de mogelijkheden om binnen te komen: wat wil je weten en welk verhaal vertel je? We werden daarbij begeleid door Aukje en Tegenstroom, uitvoeringsorganisatie van gemeente Haarlemmermeer om te helpen de energietransitie te versnellen.

Verschillende initiatieven hebben al wat succeservaringen. Een voorbeeld is de boomplantdag in Vijfhuizen. “Hier kwamen veel kinderen op af, die erg enthousiast waren. Zo bereiken we weer nieuwe mensen.” Vanuit inwoners die aanschoven vanuit Burgerveen werd het belang benoemd om zo goed mogelijk een inclusieve groep bij elkaar te krijgen: “Let op wat je van mensen vraagt, vraag je mensen om mee te denken op een bijeenkomst van 18 tot 20u, zorg dan bijvoorbeeld voor eten en oppas en vermaak voor de kinderen, zodat ook eenoudergezinnen kunnen komen.”  

Bij de netwerkanalyse werd op een bredere manier tegen de eigen omgeving aangekeken. Van ‘hangouderen’ bij het park tot kruispunten met langzaam rijdend verkeer, en natuurlijk de gebruikelijke gemeenschappen zoals de voetbalvereniging en de basisschool. Er zijn al veel bestaande gemeenschappen waar je misschien mee samen kunt werken.  

Al met al een avond vol nieuwe inzichten, inspiratie en kennisdeling. Wij kijken dus uit naar weer een volgende bijeenkomst!