'Wij stellen ons even voor. Wij zijn Edwin(31) Ghislaine(33) en Axel (4 maanden). Wij hebben in 2020 ons droomhuis gekocht! Het begon als een geintje en nu zijn we 2 jaar verder. Na 1 jaar verbouwen zijn we ingetrokken. Wij kunnen zeker nog wat tips gebruiken om nog groener te gaan, daarom onze deelname aan deze challenge'.
Onderaan deze pagina leest u het interview met de Familie Koks over hun deelname aan 'zet je huis op groen'.
Update maart 2023
Familie Koks is nog steeds bezig met het besparen van energie: ‘We merken dat ons gedrag is aangepast door de challenge. Zo douchen we bijvoorbeeld minder lang, houden we gordijnen dicht bij harde wind op het huis en staat de kachel een stuk lager. En we zijn nog niet klaar met het verder verduurzamen van ons huis! We hebben een aantal ramen laten vervangen door dubbelglas en zijn ook aan het kijken of we onze aluminium kozijnen kunnen laten vervangen. Als het kan hopen we ook zonnepanelen te laten plaatsen.'
De energiecoach komt langs
De energiecoach heeft het pakket gebracht en tips gegeven. 'Zet je huis op groen' kan beginnen!
De eerste ervaringen
Kachel ventilator geplaatst. Deze zijn zeker aan te raden werkt goed, zodra de kachel warm is gaan ze aan en blazen de warme lucht goed door de kamer. Makkelijk te installeren en verwarmen de ruimte goed.
Het radiatorfolie plaatsen was een beetje een gepriegel, maar als het zit zit het.
Tochtband is echt een aanrader, wij ervaren zeker minder tocht hierdoor en hebben het op alle deuren nu geplaatst, ook hebben wij zelf tocht strips voor onder deur geplaatst.
De doucheklok hier konden wij zeker bewuster mee leren omgaan, de timer maakt je bewust hoelang je eigenlijk er onder staat! Hier zijn we zeker mee aan de slag gegaan, was goede tip! Wij hadden al onwijs veel dingen gedaan om ons huis op groen te krijgen en dit kwam ook naar voren in het gesprek met de energiecoach. Wij hopen natuurlijk met deze aanpassingen nog meer te kunnen besparen.
Interview over deelname 'zet je huis op groen'
Wat heb jullie tot nu toe gedaan tijdens de energiebespaarchallenge? Hoe ging dat?
“We hebben ventilatoren geplaatst onder de kachels en radiatorfolie opgeplakt, de doucheklok opgehangen in de badkamer en de waterbespaarder bevestigd aan de kraan. We hebben ook tochtband geplaatst en extra gekocht en meteen op alle deuren gedaan. We hebben de lampen niet gebruikt, want we hebben overal al ledlampen. Ook de douchekop hebben we niet gebruikt, omdat we een regendouche hebben. We hebben met z'n drietjes de meeste dingen gedaan in een middag.”
Merken jullie al verschil in huis nu jullie de spullen uit het pakket hebben gebruikt?
“We merken verschil met de tochtband. We hebben veel minder last van tocht in huis. De warmte blijft wat beter in een kamer. We proberen ons echt aan de doucheklok te houden. We weten niet of je het verschil in gebruik nu al kunt zien omdat het net koud is geweest de afgelopen week. Ieder klein dingetje helpt wel, dus we denken dat het wel scheelt.”
Hoe was het bezoek van de energiecoach en had de coach nog goede tips?
“De energiecoach kwam samen met een energiecoach in opleiding langs. Met de checklist bleek dat we al heel veel gedaan hadden. Toen kwam de coach met de tip om de thermostaat nog een graadje naar beneden te zetten en tochtband te plakken. De meeste dingen waren we ons wel bewust van, maar dit was net het zetje om bijvoorbeeld tochtband te gaan plakken en de kachel een graadje lager te zetten. We hadden zelf ook een tip voor de coach. Wij laten de oven altijd op een kiertje staan na gebruik om de restwarmte het huis te laten verwarmen.”
Hoe ging het met het plaatsen van de spullen en het uitvoeren van de tips van de energiecoach?
“We hadden wat problemen met het plakken van het radiatorfolie. Daarvoor hebben we nu magnetische tape gebruikt. Verder hebben we geen problemen gehad. De ventilatoren aansluiten ging heel makkelijk. We hadden die zelf ook al, dus dit was een mooie uitbreiding. We hadden nog niet genoeg namelijk. We zijn zeer te spreken over de radiatorventilatoren, echt super!”
Vinden jullie het makkelijk of moeilijk om te besparen?
“Korter douchen vinden we nog wel lastig, maar we zijn er nu wel bewuster mee bezig en proberen ons wel zo veel mogelijk aan de doucheklok te houden. We maken er nu een sport van om te zorgen dat de cv niet aanslaat. Dat is in ons huis lastig aan het worden door enkel glas en tocht. Ons huis moet eigenlijk wel een upgrade hebben om echt te kunnen besparen.”
Wat was jullie motivatie om mee te doen met ‘zet je huis op groen'?
“We waren vooral heel benieuwd wat we nog meer kunnen doen. We waren heel nieuwsgierig of we het niet beter kunnen doen. Dat was zeker wel de motivatie. Onze ogen zijn nu wel verder geopend en we gaan er toch wat bewuster mee om. We hebben de artikelen ook gedeeld op Facebook en Instagram en iedereen is dan ook heel enthousiast en geïnteresseerd. We delen de tips ook wel met vrienden en familie. Mensen nemen het ook over van ons. Tochtband wordt nu door iedereen massaal gekocht en geplakt. Radiatorfolie is ook wel een hit, vooral met magneettape.”
Hoe duurzaam was jullie huis al?
“We hebben een wat ouder huis waar nog een hoop aan moet gebeuren. Wat we wel zelf konden doen hebben we grotendeels al gedaan. Onze cv-ketel stond al op een lagere temperatuur. We hadden ook net een temperatuurschakelaar voor de vloerverwarming geplaatst."
Hoe gaan jullie vanaf nu verder?
“We hebben zeker plannen om ons huis te verduurzamen, maar het geld is er nu even niet voor. We hebben het huis twee jaar geleden gekocht en we hebben veel moeten verbouwen, omdat het een zwaar verouderd huis was. Je hebt subsidies voor verduurzaming, maar het lastige daaraan is dat je het zelf moet voorschieten. Een extra lening kunnen we nu ook niet betalen met de hoge extra kosten. Anders zouden we nu isoleren en dubbel glas plaatsen en dan bespaar je meteen een hele hoop energie. Zonnepanelen staan ook hoog op ons wensenlijstje. We kijken er nu ook naar om de kruipruimte te isoleren. Dat is haalbaar omdat we dat zelf kunnen aanleggen.
Ik heb het ook met de coach erover gehad om een warmteterugwinning op de openhaard te plaatsen die op je warmtenet en je cv zit aangesloten. De warmtewisselaar warmt dan water op en dat gaat naar je cv.”