David uit Hoofddorp

David woont met zijn gezin in een tussenwoning uit 1983 in Hoofddorp. Al een aantal jaar is hij bezig met de verduurzaming van hun woning. Wij waren benieuwd hoe dit zo gekomen is en wat zijn plannen zijn in de toekomst. We spraken hem hierover.

david

Hoe begon het allemaal? 

We zijn in 2017 begonnen met twaalf zonnepanelen. Dat is het maximale aantal voor onze woning. Wij ontvingen in dat jaar een brief van de gemeente om mee te doen met een grootschalige inkoopactie. Zo kregen we een scherpe prijs bij een goede leverancier en als service vroegen zij ook de btw voor ons terug. Het was dus een goede deal! 

Nadat de zonnepanelen geplaatst waren, merkte ik gelijk dat ik bijna niks meer betaal voor stroom. Elke maand ontvang ik een overzicht waarin ik kan zien hoeveel stroom wij hebben opgewekt en hoeveel we hebben verbruikt. En dat voelde goed, zo zie je meteen wat het oplevert.  

En na de zonnepanelen, hoe ging het verder? 

Beter isoleren en energie besparen, daar hebben we ons op gefocust. Ik vond onze ramen nogal oud. Die zijn nooit vervangen. Ik kwam erachter ze na zo’n lange tijd niet meer zo goed isoleren. Met nieuwe ramen scheelt het dat ik dan de verwarming minder hoef aan te zetten. Dat is goed voor onszelf en voor het milieu. Ik heb dus HR++ glas laten plaatsen, en ook meteen een nieuw ventilatiesysteem en vloerisolatie. Later kwam ik erachter dat ik subsidie kreeg en de btw kon terugvragen. Dat heb ik toen nog gedaan en daardoor waren deze aanpassingen een stuk goedkoper. 

We hebben ook bijna alleen maar zuinige apparaten in huis, zoals de computer en de koelkast. We hadden al een inductiekookplaat en die is nu ook vervangen door een zuiniger exemplaar. Door al deze aanpassingen verbruiken we stap voor stap minder stroom. We gebruiken ook overal ledlampen. Deze hebben we twee keer via een kortingsactie van de gemeente gekocht, net als een waterbesparende douchekop.  

Wat zijn je plannen voor de toekomst? 

Ik zit te denken aan een nieuwe wasmachine, zodat we nog meer bezuinigen. We zijn een gezin, dus we wassen constant.  Ik doe alles in stappen, want alles tegelijkertijd kost te veel geld. Ook wordt de technologie steeds beter. 

Over een paar jaar wil ik overstappen naar anders verwarmen. De Cv-ketel is nu 11 jaar oud. Als het zover is, moeten we kijken of we voor een hybride warmtepomp of volledig elektrisch gaan. Dat hangt ook af van de plannen van de gemeente rondom duurzaam verwarmen in onze buurt. We willen dan dat iemand van Energieloket Haarlemmermeer bij ons langskomt, zodat we kunnen kijken wat het beste bij ons past. Ik wil uiteindelijk wel die stap gaan zetten, dat vind ik belangrijk. 

Waarom vind je dat belangrijk? 

Ik zie om me heen, maar ook op de rest van de wereld, dat klimaatverandering echt is. Ik luister naar wetenschappers en astronauten zoals André Kuiper, naar de mensen die van bovenaf alles kunnen zien. Ik ben niet erg negatief, maar het is duidelijk dat er wat moet gebeuren. Ik begin nu steeds meer in te zien dat duurzaam verwarmen daarbij ook belangrijk is.