Buurtinitiatieven: hoe komen we samen verder?
In Haarlemmermeer slaan op meerdere plekken bewoners de handen ineen om te kijken hoe zij in hun buurt energie kunnen besparen, bijvoorbeeld door te isoleren of over te gaan op een (hybride) warmtepomp. Tijdens de Nationale Klimaatweek organiseerde de gemeente op woensdag 13 november een inspiratiebijeenkomst om elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen.
“Hoe bereiken jullie je buurtbewoners? Wat werkt het beste?” Verschillende inzichten werden al snel uitgewisseld aan tafel. Van het collectief investeren in windturbines, onderzoek naar de mogelijkheden van de buurtbatterij en aquathermie, tot hoe laat ik mijn buurtbewoners de toegevoegde waarde van een warmtepomp zien – elk initiatief wordt gedreven vanuit de intrinsieke motivatie tot verduurzamen en (daarmee) besparen. En er zijn genoeg gezamenlijke vraagstukken te bespreken. Bijvoorbeeld over hoe je jezelf organiseert, of hoe je voldoende buurtbewoners bereikt of betrekt.
Belangen behartigen voor energiecoöperaties
Voor het tweede deel van de avond druppelden ook nog andere geïnteresseerden binnen die wellicht aan de slag willen in hun eigen buurt. Spreker Krijn Korver van Energie Samen kwam vertellen over duurzame energie-initiatieven. Energie Samen is de landelijke koepel en belangenorganisatie van energiecoöperaties. Lokale energiecoöperaties maken het mogelijk om zelf als buurt te bepalen hoe je energie- en je warmtevoorziening eruitziet en daar zelf eigenaar van te worden. Er zijn 400 leden (coöperaties) aangesloten bij Energie Samen. Op hun website is veel informatie en kennis te vinden.
Het begint vaak aan de keukentafel
“De meeste initiatieven beginnen met twee tot drie mensen aan de keukentafel die een idee hebben,” vertelt Krijn. “Dat ontwikkelt zich, naar een coöperatie of soms zelfs naar een onderneming met mensen in dienst. Of sommigen blijven klein, het ligt aan je ambitie. Ga je aan de slag, denk dan in stappen. Wij zien vier fasen voor het opzetten van een coöperatie. Om deze te doorlopen is het vooral belangrijk om verschillende kwaliteiten in je team te hebben. Techniek is belangrijk, mensen die kunnen rekenen en een businesscase begrijpen. Maar ook mensen die goed met de gemeente kunnen samenwerken, mensen die goed met bewoners kunnen participeren en communiceren, of die sterk zijn in organisatieontwikkeling. Het liefst zo verschillend mogelijk. Dat is al vaak niet zo eenvoudig, nadenken hierover is belangrijk.”
Kijk breed en haak aan op gezelligheid
Aan de hand van een voorbeeld van de buurt Assendorp in Zwolle deelt Krijn met ons wat hier goed werkte of juist lastig was. “Wat hielp was dat het een ontzettend actiegerichte wijk was,” vertelt Krijn. “Jonge gezinnen die net waren verhuisd, samen met mensen die er al wat langer woonden. Door breder te kijken naar hoe de buurt verbeterd kon worden kregen we voet aan de grond bij veel buren. We schoven ook vooral aan op momenten die al plaatsvonden in de buurt. Het is een verschil of je een avond organiseert over duurzaamheid, of dat je tijdens een bestaand moment iets mag vertellen.” Ook werden gezamenlijke initiatieven georganiseerd, zoals met een groepje buurtbewoners door de buurt te wandelen met een warmtecamera, in plaats van dat individueel plaats te laten vinden. “Vanuit verschillende acties, veel persoonlijk contact lukte het om ook de middenmoot te bereiken en samen met de gemeente aan de slag te gaan.”
Smaakt naar meer
Na nog vele tips en vragen, werd door de verschillende initiatieven nog verdiept, ideeën uitgewisseld en gesproken hoe we vanaf nu meer kunnen samenwerken onderling. Voor we het wisten, was het tijd het dorpshuis in Hoofddorp te verlaten. Maar met een smaak naar meer. Meerwind, Zon op Haarlemmermeer, Werkgroep Duurzaamheid Vijfhuizen, Warm Rijsenhout, Werkgroep warmtetransitie Floriande, Werkgroep duurzaamheid Burgerveen, en andere bezoekers – hartelijk dank voor jullie deelname en enthousiasme!