Dit is een platform van maatschappelijke organisaties in Haarlemmermeer

Gratis Bewegen: gewoon doen!

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) moeten kinderen minimaal 1 uur per dag bewegen. Bewegen kan in Nederland altijd en overal. Maar kinderen moeten er wel andere keuzes voor maken. Fiets je met andere kinderen mee naar school of laat je je even snel brengen met de auto? Speel je een voetbalwedstrijd online, of is het tijd voor een potje op straat?

Het thema Gratis Bewegen: gewoon doen! laat kinderen en jongeren zien dat bewegen altijd en overal kan. En dat het nog leuk is ook! 

Wat JOGG in Haarlemmermeer doet om kinderen meer te laten bewegen? Lees hier verderop op de pagina.

Beweegtips:

 1. Doe meer op de fiets. Fiets bijvoorbeeld samen naar school.
 2. Buitenspelen is gratis én gezond. Verstoppertje spelen, slootje springen of voetballen: de buitenwereld biedt ontelbare beweegmogelijkheden. Bekijk de speelplekken in de buurt op de Buitenspeelkaartexterne-link-icoon.
 3. Ook voor kinderen geldt: neem vaker de trap in plaats van de lift.
 4. Daag uw kind uit voor een wedstrijdje hardlopen.
Afbeelding: foto spelend kind op klimrek, mobieltje met plattegrond met speelgelegenheden inzet, en de tekst Speel je mee?

Ideeën voor buitenspelen:

 1. Maak zelf een speurtocht: Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om zelf een (wandel)speurtocht te maken. Bedenk vooraf een opdracht, bijvoorbeeld: zoek alles met de kleur groen. Of: zoek iets op volgorde van het alfabet. Een wandeling wordt zo een stuk meer uitdagend!
 2. Picknicken: Is het lekker weer, ga dan eens picknicken. Leg een kleed onder een parasol of een schaduwplek. Kinderen kunnen lekker spelen en daarna eten en drinken in de schaduw. Gezelligheid gegarandeerd!
 3. Water parcours: Leuk om op een warme dag lekker te spelen en bewegen. Maak een parcours met hindernissen of slalom met aan het eind een emmer. Zet een bakje water op je hoofd en houd het bakje goed vast. Probeer zo, zonder te morsen, het einde van het parcours te halen. 

Bekijk hier alle tips en tricks van Jantje Beton voor (buiten)spelenexterne-link-icoon.

JOGG in Haarlemmermeer laat kinderen meer bewegen!

 • In Spaarndam en Rijsenhout zijn QR-fit routes aangelegd. Hiermee kun je buiten bewegen met oefeningen op je eigen niveau.
 • In Hoofddorp Overbos gingen kinderen aan de gang met het project Bewegend op Weg.
 • Bij zowel wijkgebouw de Boskern (Overbos) als jongerencentrum de Basis (Zwanenburg) is in 2019 een sport- en speluitleen geopend. Hier kunnen kinderen na schooltijd gratis spelmaterialen lenen. Beide locaties bieden ook gratis water en fruit aan, gesponsord door Albert Heijn Toolenburg.
 • In Zwanenburg is in 2018 een sport- en speelveld geopend in het park aan de Plantsoen- en Lindelaan. Lees een interview met JOGG-regisseur Joni Stolk over het sport- en speelveldexterne-link-icoon.
 • Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Zwanenburg deden mee aan de JOGG-Challenge. De leerlingen bedenken opdrachten om de andere kinderen te motiveren om meer te bewegen of gezonder te eten. Lees een interview over de JOGG-Challenge in Zwanenburgexterne-link-icoon