Meedenken Assinkbos groener maken
Wat zijn de reacties op het voorlopig ontwerp?
Vanaf 15 november tot en met 2 december kon u het online reactieformulier invullen.
We hebben een aantal reacties ontvangen. Hieronder leest u een samenvatting van de vragen met onze antwoorden.
Waarom is er gekozen voor bepaalde soorten bomen/hagen/planten?
We hebben gekozen voor planten die van oorsprong in Nederland voorkomen (inheemse soorten). Dat geldt bijvoorbeeld voor:
- De haagbeuk - deze wordt kaal in de winter;
- De beukenhaag - deze wordt niet kaal in de winter maar behoudt zijn (verdorde) blad en zorgt daarmee voor kleur en privacy;
- De veldesdoorn - de boom zorgt in de zomer voor verkoeling. In de winter is de boom kaal. Als dan de zon schijnt, schijnt deze door de takken heen.
Inheemse planten zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Zij leveren voedsel en een leefgebied voor verschillende insecten (zoals vlinders), vogels en andere dieren. De hagen bijvoorbeeld, zijn ook belangrijk voor de gezondheid. Zij filteren fijnstof en andere schadelijke stoffen uit de lucht en de bladeren maken zuurstof aan. Kortom een veelzijdige plant die ook nog eens een bijdrage levert aan het milieu.
Waarom komen er hagen bij de parkeerplaatsen? Dit is vervelend bij het instappen of uitstappen.
De hagen geven niet alleen een groen beeld, zij zorgen er ook voor dat de geparkeerde auto's uit het zicht staan. De hagen worden onderhouden op ongeveer 1 meter hoog.
De haag moet u misschien zien als een andere auto. Als er een andere auto naast u staat geparkeerd moet u hier ook omheen lopen of kan de deur van uw auto ook niet wagenwijd open.
Maken jullie de parkeerplaats bij de jongerenflat ook groener?
We halen hier geen parkeerplaatsen weg. Uit onderzoek is gebleken dat de parkeerplaatsen vol staan. We maken hier wel groen parkeren en leggen dus open stenen neer.
Waarom halen jullie, in onze ogen, gezonde bomen weg?
We vervangen de bomen in de straat omdat deze niet meer gezond zijn. De bomen die er nu staan, horen er niet zo uit te zien op hun leeftijd. Dit is al een teken dat ze het niet goed doen. Door de bomen te vervangen en een goede groeiplaats (de grond waarin de bomen staan) te maken, komen er weer gezonde bomen in de straat.
Als er hagen komen, worden de stoepen dan niet te smal?
De haag komt aan beide kanten dus ook aan kant van de oneven huisnummers. Aan de kant van de oneven huisnummers komt ook nog een strook vaste planten. Tussendoor komen er paadjes naar de woningen. De indeling wordt anders. De afmeting van de stoepen blijven volgens de eisen van de gemeente.
Op plekken waar dit kan willen we graag extra (bloeiende) vaste planten. Gaat dit lukken?
Het ontwerp is iets aangepast. Bij de 3 rode kruisjes, tegenover huisnummer 12 en 14, komen vaste planten. Tussen de vaste planten zitten groenblijvende siergrassen. Dus ook groen in de winter.
Niet iedereen is het met de plannen eens. Inwoners ervaren sommige dingen op een bepaalde manier. Als gemeente doen we ons best, maar we kunnen niet iedereen tevreden stellen.
Tekening voorlopig ontwerp
Op 14 november kon u het voorlopig ontwerp bekijken tijdens een online bijeenkomst. Wilt u de tekeningen nog een keer bekijken? Dat kan hieronder.
Wanneer is het definitieve ontwerp klaar?
We verwachten dat in januari 2025 het definitieve ontwerp op de website staat. Van het definitief ontwerp laten we tussen februari en maart 2025 een technische tekening maken. Een technische tekening maken duurt een aantal maanden, maar is nodig zodat de aannemer de werkzaamheden goed uit kan voeren. Terwijl we de technische tekening maken gaan we ook een aannemer zoeken (aanbesteding).
Wat is de planning van de werkzaamheden?
Het aanplanten van bomen en planten doen we in het plantseizoen. Dit loopt van oktober tot en met maart. We verwachten dat de aannemer de werkzaamheden uitvoert tussen september en december 2025. Ongeveer 14 dagen voor de start van de werkzaamheden sturen we omwonenden altijd een brief. Hierin staat de precieze planning en informatie over de bereikbaarheid.
Waarom wordt Assinkbos groener?
In Assinkbos liggen veel tegels, stenen en asfalt. Bij elkaar noemen we dit ‘verharding’. We willen een deel van de onnodige verharding weghalen en vervangen door groen. Meer groen staat niet alleen mooier, het is ook beter voor het klimaat dat aan het veranderen is. Het wordt steeds warmer en er valt meer regen. Meer groen zorgt voor meer schaduw en minder wateroverlast na een regenbui. Het regenwater blijft niet op de stoepen of rijweg liggen maar zakt in de grond. Meer groen is ook goed voor de biodiversiteit zodat insecten en andere dieren kunnen genieten van de verschillende soorten planten en bomen.
Heeft u vragen?
Neem bij vragen contact op met Wim Dekker via telefoonnummer 0900 1852. Of stuur een e-mail naar info@haarlemmermeer.nl. Zet 'Assinkbos' in het onderwerp van de e-mail.
Reactie-overzicht bijeenkomst 23 april
Hieronder leest u de vragen en reacties die ingezonden zijn via het reactieformulier, dat tot en met 8 mei op deze pagina stond. Ook vindt u hier onze antwoorden.
Andere bomen, voortuinen als oprit gebruiken
Vraag/reactie
Boom/bomen bij nummer XX zouden wij graag veranderd willen zien in een variant die minder rommel geeft.
'Voortuinen' die nu verplicht als oprit gebruikt moet worden, willen sommige bewoners graag als tuin gebruiken met daarbij ook een groene omheining/planten. Niet iedereen gebruikt de oprit vanwege bomen en geparkeerde auto's in de straat. Uitdraaien is hierdoor nu heel lastig.
Ons antwoord
We gaan kijken of en hoe we dit kunnen verbeteren. Elke boomsoort geeft wat 'last' als we dit zo kunnen noemen. Denk bijvoorbeeld aan bladeren die van de boom vallen.
Op het pleintje smalle bomen en lage struiken
Vraag/reactie
Op het pleintje bij nummer xx wil ik graag 1/2 smalle bomen en lage struiken. Indien mogelijk vind ik het leuk als ze in de herfst verkleuren. Verder in de straat meer bomen / struiken bij nummer xx en xx. Eventueel aan de overkant t.o.v. nummer xx ook bomen/struiken.
Ons antwoord
We nemen uw ideeën mee in de ontwerpfase.
Groener maken van de parkeerplaats
Vraag/reactie
Misschien een idee om bij de parkeerplaats achter de Assinkbos jongeren flat en bij de schuren die grenzen aan de parkeerplaats, struiken/beplanting te plaatsen. Dan is het aanzicht ook niet zo sober. Maar houd er wel rekening mee, dat sommige bewoners, het niet zo nauw nemen en afval uit hun auto te dumpen (wat nu al gebeurd). Ook bij voortuinen die grenzen aan de zijmuur van buren tegels eruit voor beplanting. Bij veel regen blijft het regenwater liggen.
Ons antwoord
Leuk idee om de parkeerplaats groener te maken. De gemeente gaat alleen over de openbare grond. We doen dus niets met grond die niet van ons is zoals de voortuinen. De eigenaar hiervan is de woningbouworganisatie. Misschien kunnen bewoners hierover contact opnemen met de woningbouworganisatie en NMCX.
Meer groen bij de voortuinen
Vraag/reactie
Wat ons ten eerste verbaasd is dat er een groot gedeelte van het Assinkbos niet in de plannen is opgenomen. Juist de grote parkeerplaats tussen nummer 177 en 131 is een grote steenoppervlakte. Nummer 119 tot en met 131 is wel opgenomen in het plan, terwijl daar een groot grasveld voor ligt. Graag toch uw aandacht hiervoor. De gemeente heeft 40 jaar geleden heeft hiertussen de bomen juist het groen wat er al was, weggehaald. Misschien zou dat toch weer hersteld kunnen worden. Er is namelijk parkeerruimte genoeg. Dan zouden wij graag tussen huisnummer XX en XX een haag bij de voortuinen geplaatst zien worden. I.v.m. de vele stenen voortuinen.
Ons antwoord
De beheerder van dit gebied beslist welke deel er wel en welk deel er niet opgeknapt wordt. We hadden dit duidelijker in de brief moeten zetten. De gemeente gaat alleen over de openbare grond. We doen dus niets met grond die niet van ons is, zoals de voortuinen. De eigenaar of huurder kan daar zelf een haag of andere planten neerzetten.
Geen hoge bomen plaatsen
Vraag/reactie
Zolang er maar geen hoge, zon-wegnemende bomen worden geplaatst. Het is maar 5 dagen per jaar heet weer, de rest van het jaar is de zon gratis warmte voor in huis. En de bomen ook van een soort die de auto niet vervuilt noch in de herfst metersdikke bladafval achterlaat. Ook wil ik dat de parkeerplaatsen voor de deur goed bereikbaar en goed zichtbaar blijven ter voorkoming van criminaliteit. In de diverse 'lege' hoekjes in de knikken van de straat zou een groene opvulling kunnen komen.
Ons antwoord
We willen de buurt groener maken. Daarbij wil de beheerder van dit gebied (ook) grote bomen planten. Grote bomen zijn niet alleen voor meer schaduw maar ook voor een schonere lucht. Ze nemen ook meer CO2 op dan kleinere bomen. Grote bomen bieden ook meer verblijfplaatsen voor verschillende vogels, insecten en andere dieren. We kijken welke boomsoorten hier goed passen.
Tijdens de tweede bewonersbijeenkomst laten we niet alleen het ontwerp zien maar ook welke boomsoorten volgens ons het beste passen is Assinkbos. Elke boomsoort geeft wat 'last' als we dit zo kunnen noemen. Denk aan bladeren die van de boom vallen. Bij het kiezen van de boomsoorten houden we hier rekening mee.