Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Doorfietsroute De Hoek

De Oude Kruisweg ter hoogte van bedrijventerrein De Hoek wordt aangepast. Er wordt ruimte gemaakt voor een breed doorfietspad in 2 richtingen. Het werk is in de zomer van 2024 klaar.

Doorfietsroute tussen Hoofddorp en Uithoorn 

In onze regio wordt steeds meer en verder gefietst. Deze positieve ontwikkeling willen wij graag verder stimuleren door het verbeteren van de fietsinfrastructuur. De zogenaamde metropolitane doorfietsroute tussen Hoofddorp en Uithoorn is een van de doorfietsroutes die wij hiervoor willen realiseren. Een metropolitane doorfietsroute is een route tussen steden waarbij de fiets als alternatief vervoersmiddel wordt gebruikt voor de auto.

Waarom komt er een doorfietsroute?

Een doorfietsroute heeft als doel om reizigers die naar hun werk gaan te verleiden de fiets als vervoersmiddel te gebruiken in plaats van de auto. De route heeft een aantal voordelen:

  • Een doorfietsroute kent weinig obstakels die maken dat een fietser moet stoppen en afstappen. Dit maakt het fietsen aantrekkelijk. Obstakels zijn bijvoorbeeld een kruising met stoplichten of een in – en uitrit die over het fietspad kruist.
  • Een doorfietsroute is geschikter voor gebruikers van de speed pedelec, wielrenfietsen en (elektrische) fietsen dan de standaard fietspaden. De paden zijn extra breed. Daardoor kunnen fietsers met snelheid elkaar veiliger inhalen. 
  • Vervoer met de fiets is duurzamer dan met de auto, bus of trein: meer woon- werkverkeer met de fiets draagt bij aan verduurzaming van onze gemeente.  

Het nieuwe fietspad en de nieuwe parallelweg bij de Hoek worden omgedraaid

Op dit moment ligt de parallelweg (Oude Kruisweg) direct langs de provinciale weg en ligt het fietspad aan de kant van de bedrijven. In de nieuwe situatie worden de parallelweg en het fietspad omgedraaid. Hierdoor hoeven fietsers en automobilisten elkaar straks niet meer te kruisen op de in- en uitritten van de bedrijven. Daarnaast wordt het fietspad verbreed naar 4 meter waardoor snelle (elektrisch aangedreven) fietsers en langzamere fietsers elkaar veiliger kunnen inhalen en passeren. En komt er een afscheiding tussen de provinciale weg en het fietspad. Ten slotte wordt het nieuwe fietspad volledig geasfalteerd.

Er komt een nieuwe riolering onder de Oude Kruisweg. De nutsbedrijven vervangen verschillende kabels en leidingen of leggen deze nieuw aan. Hiervoor is de weg soms even afgesloten. Wij geven dit dan duidelijk aan. De weg kan verder gewoon in één richting gebruikt worden.

Heeft u vragen?  

Voor meer informatie over de uitvoering neemt u contact op met omgevingsmanager Philip van Wijk (M +31 (0)6 25 71 12 50; E pwijk3@heijmans.nl). Heeft u vragen aan de gemeente? Neem dan contact op met projectmanager Pieter Mulder via telefoonnummer 0900 1852 of via het contactformulierexterne-link-icoon van gemeente Haarlemmermeer.