Visie polderlinten in het kort
We hebben ook een beknopte samenvatting van de visie polderlinten gemaakt. Lees de samenvatting hier.
Wat zijn de polderlinten en hoe gaan we hiermee om?
Voorbeelden van polderlinten zijn de Hoofdvaart en de Rijnlanderweg. Ook de wegen en dijken in het noorden van Haarlemmermeer, zoals de Spaarndammerdijk, noemen we polderlinten. De polderlinten zijn belangrijk omdat ze de geschiedenis van een gebied vertellen. Maar ook omdat ze een gevoel van ruimte geven en veel mensen er graag komen in hun vrije tijd. Tot op de dag van vandaag bepalen de polderlinten de ruimtelijke opbouw van onze gemeente. In totaal gaat het om 174 km polderlint en 32 km dijken.
De polderlinten staan steeds meer onder druk. Bijvoorbeeld omdat er plannen zijn om woningen of bedrijven te bouwen, maar ook omdat het land gebruikt wordt voor het opwekken van energie. Haarlemmermeer wil de polderwegen beschermen en ontwikkelen. Om de polderlinten herkenbaar en beleefbaar te houden is in 2022 de Visie Polderlinten opgesteld
Wat zijn de ambities van de Visie Polderlinten?
De polderlinten zijn de hulplijnen die houvast geven bij de opgaven van deze tijd en bij ontwikkelingen in de polder. Het is niet de bedoeling om de linten te bevriezen maar om deze door te ontwikkelen en daarmee de kwaliteit te verbeteren. Om dit te kunnen doen worden in de visie vier hulplijnen omschreven die elk een aantal ontwikkelprincipes hebben. Deze bieden inspiratie en houvast bij ontwikkelingen aan en in de omgeving van het polderlint.
- Hulplijnen voor een duurzaam watersysteem
- Hulplijnen voor meer biodiversiteit
- Hulplijnen voor een langzaam netwerk
- Hulplijnen voor aantrekkelijke woon- en werkmilieus
De Visie Polderlinten kan voor iedereen en voor veel opgaves interessant zijn.
Video: visie voor polderlinten
Erf aanpassen? Houd rekening met de 'erfinrichtingsprincipes'
Wilt u aan het erf van een boerderij iets veranderen? Of wilt u een grote schuur of een extra woning? Informeer dan bij het ondernemersplein en bekijk ook de ‘erfinrichtingsprincipes’ in de visie Polderlinten. Deze principes staan in hoofdstuk 3.5. Hierin staat waar je rekening mee kunt houden en het geeft handvatten voor de inrichting van het erf. Dat is handig om te weten vóór je een bouwvraag doet. Hier controleert de 'Werkgroep Ruimtelijke Advisering’ en de ‘Commissie Omgevingskwaliteit’ ook op als zij de aanvraag bekijken. De polderlinten vallen onder het welstandsregime van de gemeente waardoor het belangrijk is om rekening te houden met de principes die onder hoofdstuk 3.5 staan. De inrichting van elk erf blijft maatwerk.
Boerderijen langs de polderlinten
De polderlinten van Haarlemmermeer zijn rijk aan een divers palet van historische boerderijen. In onze visie op de polderlinten willen we initiatiefnemers inspireren om deze waardevolle boerderijen te behouden en verder te ontwikkelen. Hiervoor hebben we een speciale bijlage gemaakt waarin verschillende boerderijtypes en hun ontwikkelingsmogelijkheden worden beschreven. Aanvullend is er een digitale boerderijenkaart beschikbaar. Op deze kaart staan alle boerderijen, zowel bestaande als gesloopte, met informatie over hun uiterlijke kenmerken, vermoedelijke bouwjaar en een cultuurhistorische waardering. Met deze informatie kunt u meer te weten komen over de historie van uw erf en boerderij of inspiratie opdoen voor plannen op het erf.
Interviews met bewoners en ondernemers
Voor het opstellen van de Visie Polderlinten zijn door Podium voor Architectuur interviews gehouden met mensen die aan de polderlinten wonen of werken. De 23 gesprekken gaan over de geschiedenis, maar ook over het huidige gebruik van de polderlinten en over wat belangrijk is voor de toekomst. Loek van Vliet fotografeerde alle geïnterviewden op een plek langs de polderwegen. Deze portretten vormden, bij het opstellen van de visie, een belangrijke inspiratiebron. De Polderlintportretten zijn te lezen op de website van Podium voor Architectuur.