Afbeelding: foto van jongere, alleen buiten.

Week tegen de eenzaamheid

11 oktober 2022
College van B en W

Donderdag 29 september startte de week tegen de eenzaamheid. Hoe eerder eenzaamheid wordt (h)erkend, hoe meer je kunt doen voor iemand. Voel je vooral niet geremd om je betrokkenheid met je buren, je straat, je buurt en je wijk te tonen. Spreek mensen aan, bel eens en ga gewoon langs. Organiseer eens dat straatfeest en nodig de oude man die op vijf woont uit. Help de 16-jarige dochter van je overburen met de selectie van haar literatuurlijst en help mevrouw Van Leeuwen twee keer per jaar met het opschonen van haar computer

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies? En wanneer is eenzaamheid een probleem? Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Dat is van alle leeftijden en van alle rangen en standen. Zelfs de grootste influencer met miljoenen volgers op internet kan eenzaamheid ervaren. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.

Waar het om gaat is dat je bij jezelf nagaat wie je daadwerkelijk goed kent en waarom je de moeite zou nemen om interesse te tonen voor die ene stille collega op het werk of dat ene meisje in haar eigen ‘bubble’ op het schoolplein.

Ikzelf wil graag weten wie je bent, wat je doet en wat je beweegt. Niet alleen als wethouder, maar als mens. Zo zit ik in elkaar. Dat is mijn natuurlijke interesse in ons en in onze samenleving. Het is helaas onmogelijk om wekelijks een vast spreekuur voor je in te stellen in mijn agenda, maar weet dat je via 0900 1852 of via secretariaat.charlottevandermeij@haarlemmermeer.nl altijd een verzoek voor een afspraak kunt indienen. Verder wil ik je graag uitnodigen een kijkje te nemen op: https://www.eentegeneenzaamheid.nl/externe-link-icoon. Of neem contact op met MeerWaarde Welzijn via 023-569 8888 of informatie@meerwaarde.nl.

Onder andere: Wijkcentrum ’t Kattegat, Linquenda, De Nieuwe Silo, het Cultuurgebouw, verpleeghuis Bornholm, Dagbesteding & Inloop Schuilhoeve, de bibliotheek, vrijwilligerscentrale Haarlemmermeer, Pier-K, Dagbesteding op de Heimanshof, Huis van de Buurt, Dagbesteding Bornholm & Holmtuin en dorpshuis De Reede hebben heel wat activiteiten voor je op stapel staan. 

Afbeelding: foto van jongere, alleen buiten.