Afbeelding: foto, portret van Burgemeester Marianne Schuurmans

Column | Niet vanzelfsprekend

03 mei 2022
Column burgemeester

Wat een prachtige week hebben we achter de rug. Maar liefst vijftien inwoners van Haarlemmermeer - waaronder een echtpaar dat voor elkaar een lintje had aangevraagd zonder dat van elkaar te weten - kregen een lintje. Ook Koningsdag was in alle opzichten een feest. Na twee jaar was het eindelijk weer mogelijk om deze dag door te brengen zoals we dat graag doen: met vrijmarkten, spelen en vooral: veel oranje en feest!

Deze week is het weer feest: donderdag 5 mei vieren we de 77e bevrijdingsdag. Ook dat is een bijzondere dag. We kunnen onze vrijheid immers al generatieslang vieren. We mogen echter nooit vergeten dat die vrijheid, die we dit jaar zo uitbundig zullen vieren, niet vanzelfsprekend is.  

Want onze vrijheid is zwaar bevochten. Veel families in Haarlemmermeer namen tijdens de Tweede Wereldoorlog wildvreemden op in hun huis en hielden ze verborgen voor de bezetter. Anderen zaten bij de Binnenlandse Strijdkrachten en voerden sabotage-acties uit. Naast heldendaden moesten ook ongemakkelijke besluiten worden genomen. Velen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd, voelden zich schuldig tegenover diegenen die de oorlog, de wreedheden, niet overleefden.  

Voordat we op donderdag 5 mei onze vrijheid vieren, zijn we op woensdag 4 mei om 20.00 uur twee minuten stil. Twee minuten waarin we letterlijk stilstaan, waarin we al die slachtoffers herdenken. We zijn stil voor de familie Boogaard, de familie Breijer, de familie De Clerck, de familie Van Stam en al die andere dappere en bescheiden Haarlemmermeerders. We zijn stil voor al die mensen die hier ondergedoken waren en voor wie na de oorlog alles anders was. En we zijn stil voor iedereen voor wie ook nu vrijheid niet vanzelfsprekend is.  

Donderdag 5 mei vieren we. Woensdag 4 mei zijn we stil.