Afbeelding: foto, portret van Burgemeester Marianne Schuurmans

Column | Niet opgeven

31 mei 2022
Column burgemeester

Als ik de krant opensla, of naar het lokale en regionale nieuws luister, dan zie en hoor ik regelmatig namen uit Haarlemmermeer. Tallon Griekspoor, Rinus van Kalmthout (VeeKay), de bluesband Harlem Lake zijn daar slechts enkelen van. Ze doen allemaal iets anders, maar ze zijn allemaal gewoon steengoed in wat ze doen.

En daar ben ik best trots op, nog los van het feit dat deze mensen ook gewoon alles op alles zetten om hun doel te bereiken. Ik zal niet ontkennen dat ik een groot sport- en muziekliefhebber ben, maar ik heb ook grote bewondering voor mensen die enorm gedreven zijn om hun droom waar te maken.

Ik zie dat ook terug in onze polder: hoe de drooglegging van het Haarlemmermeer heeft plaatsgevonden is nog steeds een technisch hoogstandje. Pionieren, ondernemen, ervoor gaan: dat zijn wel hele belangrijke kernwoorden als het om Haarlemmermeer gaat.

Deze week vinden de laatste schoolexamens plaats. Er zijn jongeren die deze week dus nog even hun hersens moeten laten kraken. Sommigen zijn al klaar en die kunnen gaan genieten van een (hoop ik) lange en mooie zomer. Maar niet voordat de resultaten bekend zijn. Ik hoop en verheug me nu al op heel veel tassen aan vlaggenmasten.

Voor al die jongeren die nu examen doen of hebben gedaan: ik wens jullie heel, heel veel succes. En natuurlijk hoop ik dat jullie allemaal zijn geslaagd. En als je een herexamen moet doen, of nog een keer het examenjaar: ga niet bij de pakken neerzitten. Want je doelen bereiken, je droom waarmaken, is niet alleen een kwestie van talent en geluk. Het is vooral een kwestie van niet opgeven.