Afbeelding: foto, portret van Burgemeester Marianne Schuurmans

Column | Lintjesregen

25 april 2022
Column burgemeester

Na alweer een zonovergoten weekend gaat het deze week regenen. Ik heb het hier niet over de regen die we in Nederland gewend zijn: dikke, natte druppels. Hoewel dat zo af en toe ook nodig is, heb ik het nu over een heel andere regen: de lintjesregen. Want op dinsdag 26 april, de dag voor Koningsdag, worden traditioneel vele vrijwilligers en mensen die zich op bijzondere wijze voor de samenleving inzetten weer in het zonnetje gezet.

Ook in Haarlemmermeer mag ik weer een aantal bijzondere inwoners de versierselen opspelden die bij een Koninklijke onderscheiding horen. Voor de betrokkenen is dat een verrassing en daarom kan ik op het moment dat ik deze column schrijf nog niet zeggen om welke inwoners het gaat. Maar dat leest u dinsdagmiddag op InforMeer online en op onze social mediakanalen. 

Maar dat de gedecoreerden - de decorandi zoals dat zo mooi heet - hun Koninklijke onderscheiding dik hebben verdiend moge duidelijk zijn. Zonder uitzondering zetten zij zich, vaak tot op hoge leeftijd, belangeloos in voor de samenleving. Wist u dat zonder al die mensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun sportclub, hun museum, het verzorgingshuis, de kerk, de kinderboerderij enzovoort, al die organisaties niet eens zouden kunnen bestaan?

Vrijwilligers hebben tijdens de twee coronajaren, en nu met de opvang van de Oekraïense vluchtelingen, enorm veel belangrijk werk verzet. Niet om er zelf beter van te worden, maar om een ander te helpen. En datzelfde geldt voor al die andere vrijwilligers: zij doen met veel passie, inzet en vooral belangeloos iets voor een ander. 

Daarom kijk ik met heel veel plezier uit naar die ene regenachtige dag: de dag dat het lintjes regent! En omdat ik niet álle vrijwilligers in onze gemeente een lintje kan opspelden, maak ik vanaf deze plek voor al die bijzondere, onmisbare mensen een diepe buiging!