Bomen en struiken Schweitzerstraat en Kelloggstraat

Hier vindt u plannen voor de nieuwe bomen en struiken. De plannen zijn besproken tijdens de online informatiebijeenkomst en konden inwoners hun keuze doorgeven. De uitslag is inmiddels bekend.

Uitslag

  • Schweitzerstraat: Plan A voor de bomen en plan C voor de struiken.
  • Kelloggstraat: Plan A voor de bomen en Plan D voor de struiken.

Bomen: plan A

De bomen in plan A hebben verschillende soorten ‘kruinen’ (kroonvormen) en worden ongeveer 15 tot 20 meter hoog. 

In plan A zitten deze 3 soorten bomen: 

De els

Deze els (Alnus ×spaethii 'Spaeth') is van oorsprong een Nederlandse boom die goed groeit op nattere gronden. De kruin heeft een brede of piramide vorm en langwerpig tot eivormige donkergroene bladeren. De bloemen en vruchten van de boom zijn katjes en elzenproppen.

De es

Deze es (Fraxinus angustifolia 'Raywood') heeft een smal blad dat, als de boom ouder wordt, breed uitgroeit tot een ronde half open kruin. In april heeft de boom (onopvallende) kleine pluimen. In de herfst kleuren de bladeren van diepgroen naar oranje, rood en paars. Deze boom staat echt bekend om zijn herfstkleuren.

De iep

Als deze iep (Ulmus ‘Lobel’) wat ouder is, heeft deze een eivormige kruin. De vruchten zijn nootjes met ‘vleugels’. De boom bloeit in maart en april. Een kenmerk van de iep is dat de takken in een V-vorm staan. Deze boomsoort is geliefd bij vogels en veel soorten insecten.

Plan A - Bomen

Bomen: plan B

Deze soorten worden ongeveer 20 meter hoog. 

In plan B zitten deze 3 soorten bomen:

De eik

Deze eik (Quercus robur 'Fastigiate Kassel') heeft een ‘zuilvorm’. De boom past goed in de straat omdat deze smal blijft. De vruchten van de boom (eikels) komen in het najaar aan de boom. De eik is een belangrijke boom (waardboom) voor vlinders en een onderkomen voor ruim 400 verschillende insecten.

De moeras cipres

De moeras cipres (Metasequoia glyptostroboides 'Sheridan Spire') is een naaldboom. De boom heeft een piramide vorm en bloeit onopvallend. In het najaar kleuren de naalden oranje en vallen daarna uit. In het voorjaar komen er weer heldergroene naalden aan de boom. 

De haagbeuk

De haagbeuk (Carpinus betulus 'Fastigiata') wordt breed en heeft een eivorm. De bladeren van deze boom kleuren in het najaar bruin maar blijven tijdens de winter voor een groot deel aan de boom. In het voorjaar drukken de nieuwe bladeren de oude bladeren die nog aan de boom zitten er af. De haagbeuk heeft een blad met een ‘gezaagde’ rand.

Plan B - Bomen

Plan C - Struiken

Plan D - Struiken

Overige bomen

Op een aantal plekken komen deze bomen:

  • Schietwilg
  • Wintereik
  • Zoete Kers