Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Overzichtstabel ideeën Jouw Badhoevedorp

In juli en augustus 2019 hebben we de inwoners en ondernemers in Badhoevedorp online vragen gesteld over het centrum op www.JouwBadhoevedorp.nl. Wat wil je kunnen doen op het dorpsplein? Hoe moet het plein eruit komen te zien? En hoe moeten de gebouwen eromheen eruitzien? Deelnemers konden op de site een idee voor het centrum plaatsen en reageren op de ideeën van anderen.

Bekijk de complete overzichtstabel ideeën Jouw Badhoevedorp

Hieronder staan de vijf ideeën met de meeste positieve reacties:

Overzicht ideeën Badhoevedorp centrum
IdeePopulariteit (aantal likes)Vervolgactie
Een dorpsplein met veel groen. Veel bomen, heggen en gras en grind, kijk naar het centrum van Laren. Absoluut niet alleen steen zoals in Hoofddorp. Met diversiteit van horeca en winkels.124Het idee wordt meegenomen bij de verdere uitwerking. De diversiteit van horeca en winkels (welke wel en welke niet) valt overigens niet binnen de bevoegdheid van gemeente.
Ik zou héél graag een HEMA in het dorp zien, dit zou echt een aanwinst zijn voor het dorp. Ook een leuk koffietentje waar je goede koffie kan drinken, ontbijten en lunchen zou het dorp goed doen. Een leuk terras waar je niet aan de weg zit. De leegstand van de winkelruimte nu doet de sfeer en het uiterlijk van het dorpsplein weinig goeds, hier zou iets aangedaan moeten worden. Eventueel opvullen met leuke tijdelijke pop-up winkels bijvoorbeeld.108Geen. Als gemeente hebben we geen invloed op welke winkels er komen. Wel stellen we de kaders zodat het vestigen van winkels en horeca mogelijk wordt. Zo kunnen we bijvoorbeeld horeca met terrassen in het bestemmingsplan opnemen.
Het is belangrijk dat het centrum van Badhoevedorp dezelfde sfeer krijg als de rest van het dorp. Dit betekent veel groen en alleen laagbouw. Het is belangrijk dat de bouwstijl aansluit bij de jaren 30, waartussen mijn inziens geen hoogbouw past.106Het gedeelte 'dezelfde sfeer' wordt meegenomen bij de verdere uitwerking. Veel mensen hebben gemeld dat zij geen hoge gebouwen willen aan het plein. De uiteindelijke hoogte valt echter buiten de scope van deze participatie. Het college van B&W heeft hiervoor de kaders eerder al bepaald. Bij het besluit op het Definitief Stedenbouwkundige ontwerp (DSO) is aangegeven dat bij de uitwerking van de bouwplannen terughoudend om dient te worden gegaan met de bouwhoogtes. En dat bij het ontwerp zal worden gekeken naar een zorgvuldige inpassing van verdiepingen en het goed toepassen van kappen en ‘terug liggende bouwlagen’ die vanaf straatniveau minder zichtbaar zijn. Daarnaast zal ook in de architectuur gezocht worden naar gebouwen die niet volumineus ogen.
Als er een lange brede sloot of vijver gemaakt wordt, dan is dit in de zomer een prachtig stukje natuur in Badhoevedorp. Voor dieren een ideale plek. In de winter kan deze sloot gebruikt worden om te schaatsen.  Bankjes bij deze sloot of vijver plaatsen, zodat jong en oud hiervan kan genieten.69We gaan de mogelijkheid bekijken of dit idee kan worden ingepast op het plein. Voorwaarde is dan wel dat het te combineren is met de meest genoemde andere functies.
Ik zou het op prijs stellen als er een dorpsplein komt met een waterelement en rondom horeca en winkeltjes zodat er wat reuring is en een plek waar iedereen samen kan komen iets drinken en de kinderen kunnen spelen. Maar ook kunnen dat op het plein andere activiteiten plaats vinden. En daar zouden dan alle winkels die nu verspreid zijn langs kunnen liggen zodat je een lekker rondje kan lopen als je wil winkelen.64We gaan bekijken of deze ideeën kunnen worden ingepast. Het bij elkaar brengen van de winkels past in het besluit van het college om een compact centrum te gaan realiseren. 

Meer informatie

Heeft u vragen over de toegankelijkheid van deze tabel neem dan contact op met Liesbeth Beersma via 0900 - 1852 of via badhoevedorp@haarlemmermeer.nl. Heeft u andere vragen over Badhoevedorp centrum? Heeft u andere vragen? Neem dan contact op met het projectteam via 0900 1852 of via info@haarlemmermeer.nl. Zet in het onderwerp van uw mail 'Badhoevedorp-Centrum'.