Drie energiebesparende regelingen

De energiebesparende regelingen zijn vol. U kunt zich niet meer inschrijven voor een gratis koelkast, zonnepanelen of isolatie. Ook de wachtlijst is gesloten. Deze pagina is er om de informatie terug te kunnen lezen.
Let op! Deze informatie staat alleen online zodat u nog de voorwaarden erop na kunt slaan. U kunt niet meer inschrijven voor een energiebesparende regeling.

Waarmee kon de gemeente u helpen?

De gemeente kon:

  • ongeveer 20 - 50 huishoudens glas- of vloerisolatie of beide geven.
  • maximaal 250 koelkasten geven. Dit was een losse koelvries-combinatie.
  • ongeveer 25 pakketten tweedehands zonnepanelen.

Welke voorwaarden golden er?

Voor alle 3 de regelingen

  • U woont in de gemeente Haarlemmermeer.
  • U heeft in 2022 energietoeslag gekregen. Of uw gezamenlijk inkomen was in 2022 minder dan 130% van het sociaal minimum. Bekijk de 130% bijstandsnormen in de normentabelexterne-link-icoon
  • U vraagt de zonnepanelen aan voor uw huishouden, niet voor een organisatie of bedrijf. 

Voor glas- of vloerisolatie

  • U heeft een koopwoning ni de gemeente Haarlemmermeer.
  • U vraagt de isolatie aan voor uw huishouden, niet voor een organisatie of bedrijf.
  • U kunt 1 keer glas- of vloerisolatie aanvragen op uw adres.

Voor energiezuinige koelkast

  • U heeft een koopwoning ni de gemeente Haarlemmermeer.
  • U vraagt de koelkast aan voor uw huishouden, niet voor een organisatie of bedrijf.
  • De koelkast die u nu gebruikt is uit 2013 of ouder. Dit vindt u op de kassabon. Soms ziet u het ook op het typeplaatje. Dat is een sticker met een nummer aan de binnenkant van uw koelkast. Meestal zit de sticker bij de bodem, bij de groentelades. Of aan de binnenkant van de deur. 
  • U kunt 1 keer de koelkast aanvragen op uw adres.

Voor tweedehands zonnepanelen

  • U heeft een koopwoning in de gemeente Haarlemmermeer.
  • U vraagt de zonnepanelen aan voor uw huishouden, niet voor een organisatie of bedrijf.
  • U kunt 1 keer zonnepanelen aanvragen op uw adres.

Wat gebeurt er als mijn aanvraag is goedgekeurd?

Glas- en vloerisolatie

De gemeente werkt samen met een aantal isolatiebedrijven. Als uw aanvraag is goedgekeurd en de regeling van start gaat, neemt een van deze bedrijven contact met u op. Samen plant u een afspraak in. Er komt dan iemand bij u langs om te kijken naar welke isolatie het beste bij uw huis past.

We kijken wat isoleren kost en hoeveel geld en energie dit gaat besparen. De gemeente bekijkt welke maatregelen het beste zijn voor uw woning. Na uw goedkeuring voeren we de maatregel(en) uit. De gemeente betaalt deze maatregel helemaal.

Energiezuinige koelkast

Als uw aanvraag is goedgekeurd, krijgt u een e-mail van de gemeente. Hierin staat informatie over het bestellen van de koelkast. De gemeente werkt samen met BSH Huishoudapparaten en hun bezorger Vonk. U kunt kiezen uit 2 hoge modellen koelkast (koel-vriescombinatie) in de kleuren grijs of wit. De koelkasten zijn 1.86 meter hoog en 60 centimeter breed.

Vonk levert de koelkast bij u thuis. Hierover nemen zij contact met u op. Vonk installeert ook de koelkast voor u. En plaatst de draaideur aan de linker- of rechterkant.

U levert uw oude koelkast in. Bezorger Vonk neemt uw oude koelkast mee als zij de nieuwe komen brengen. Daarna wordt de oude koelkast gerecycled door Stichting Open.

Tweedehands zonnepanelen

De gemeente werkt samen met ZekerZon. Als uw aanvraag is goedgekeurd en de regeling van start gaat, neemt ZekerZon contact met u op. ZekerZon plant een afspraak met u in. Er komt dan een monteur bij u langs om te kijken naar het dak, de zolder en de meterkast. Zo bepaalt de monteur of uw dak geschikt is voor deze set zonnepanelen. Als uw dak geschikt is, plant ZekerZon een afspraak met u in voor de installatie.

Wat moet ik zelf regelen als mijn aanvraag is goedgekeurd?

Glas- en vloerisolatie

U zorgt zelf voor 2 belangrijke dingen: 

  • U bent thuis tijdens de bezoeken van het isolatiebedrijf.  
  • U zorgt dat de ruimtes waar geïsoleerd wordt bereikbaar zijn. Bij het bezoek vertelt de monteur waar hij precies bij moet kunnen als hij isoleert. Als er spullen in de weg staan, heeft u tot aan de installatie de tijd om deze te verplaatsen.

Energiezuinige koelkast

  • Zorg dat uw oude koelkast leeg en ontdooid is als u deze meegeeft aan Vonk.

Tweedehands zonnepanelen

U zorgt zelf voor 4 belangrijke dingen: 

  • U bent thuis tijdens de eerste afspraak en de installatie. Als u niet aanwezig bent, kan de monteur de zonnepanelen niet installeren. 
  • U zorgt dat de meterkast en de zolder bereikbaar zijn. Bij de beoordeling vertelt de monteur u waar hij precies bij moet kunnen als hij de zonnepanelen installeert. Als er spullen in de weg staan, heeft u tot aan de installatie de tijd om deze te verplaatsen. 
  • Na de installatie meldt u de zonnepanelen aan bij de netbeheerder Liander.externe-link-icoon Als u dan meer stroom opwekt dan u gebruikt, gaat de overige stroom terug naar het stroomnet. Van uw energiebedrijf kan u geld terugkrijgen voor deze stroom. Liander weet zo ook waar ze het elektriciteitsnet uit moeten breiden om storingen te voorkomen. 
  • Controleer of zonnepanelen vallen onder de dekking van uw opstalverzekering. Bij de meeste verzekeraars vallen de zonnepanelen onder de dekking van de opstalverzekering. Pas uw verzekering aan als dit niet zo is.

Wat betekent de maatregel voor de waarde van mijn huis?

Door duurzame maatregelen, zoals isoleren, kan de WOZ- waarde van uw woning stijgen. De WOZ-waarde is de waarde van uw woning. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de onroerende zaakbelasting (OZB) die u aan de gemeente betaalt.

Glas- en vloerisolatie

De stijging van de WOZ-waarde is voor deze maatregel maximaal 8 euro. U bespaart meer op uw energierekening dan dat uw extra kosten heeft door de verhoogde WOZ-waarde.

Tweedehands zonnepanelen

De stijging van de OZB voor dit pakket zonnepanelen is maximaal 4 euro. U bespaart meer op uw energierekening dan dat u extra kosten heeft door de verhoogde OZB.

Wat gebeurt er als ik op de reservelijst sta?

Het kan zijn dat er weer glas- of vloerisolatie of tweedehands zonnepanelen beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld als een aanvraag van iemand anders niet voldoet aan de voorwaarden. Dan nemen we de aanvragen op de reservelijst in behandeling. Aanvragen op de reservelijst behandelen we op volgorde van binnenkomst.

Waarom tweedehands zonnepanelen?

Er komen steeds vaker tweedehands zonnepanelen op de markt. De vorige eigenaar wilde dan bijvoorbeeld nieuwere zonnepanelen. Maar de oude panelen kunnen vaak nog jaren mee. Het is beter voor het milieu om de zonnepanelen opnieuw te gebruiken. Ook is het een stuk goedkoper dan nieuwe panelen. Zo helpen we als gemeente meer mensen aan zonnepanelen.

Zijn tweedehands zonnepanelen veilig?

Tweedehands zonnepanelen zijn niet minder veilig dan nieuwe zonnepanelen. De tweedehands zonnepanelen zijn door onze leverancier onderzocht op kwaliteit. Zo maken zij van elk paneel een röntgenfoto om te kijken of er hele kleine scheurtjes in het paneel zitten. Ze controleren ook de omvormer en vervangen beschadigde onderdelen. Daarna testen ze de omvormers.