Ondernemersplein: informatie en advies

Wilt u een bedrijf starten? Uw bestaande bedrijf in Haarlemmermeer vestigen, verplaatsen of verbouwen? Of advies krijgen over een plan dat u heeft? Bekijk dan waarmee het Ondernemersplein u kan helpen.

Voor wie is het Ondernemersplein?

Het Ondernemersplein is hét aanspreekpunt voor:

 • Gevestigde ondernemers.
 • Startende ondernemers.
 • Ondernemers die verhuizen naar Haarlemmermeer.
 • Bestuurders van instellingen zoals scholen en sportverenigingen.
 • Intermediairs, zoals makelaars of locatie-adviseurs.
 • (Project)ontwikkelaars met een plan, bijvoorbeeld voor kleinschalige woningbouw.

Wat kan het Ondernemersplein voor mij doen?

Informatie en advies

U kunt als bedrijf of instelling bij het Ondernemersplein informatie en advies krijgen over:

 • De regels uit het omgevingsplan en de toekomstvisie van de gemeente voor uw (ver)bouwplan, bijvoorbeeld voor projectmatige woningbouw, bedrijfsunits opzetten of sportactiviteiten. 
 • Beleid gericht op ondernemen en een bedrijf starten. Zoals het ruimtelijk en economisch beleid in de gemeente.
 • Gebruikstransformatie van een gebouw. Bijvoorbeeld als u van een woning een bedrijfspand wilt maken.
 • Kosten Ruimtelijke Investering Haarlemmermeer (RIH) voor woningbouwontwikkelingen.
 • Ontwikkelingsplannen van bedrijventerreinen, kantoorlocaties en winkelcentra. Bekijk daarvoor ook de pagina Bedrijventerreinen.
 • Ruimte-voor-Ruimte-regeling.
 • Starten van een onderneming.

Dit zijn maar een aantal voorbeelden van onderwerpen. Heeft u een vraag die gaat over ondernemen in de gemeente Haarlemmermeer? Dan kunt u bij het Ondernemersplein terecht.

Begeleiding bij een initiatief

Heeft u een idee of plan om te (ver)bouwen of het gebruik van een gebouw of terrein te veranderen? En wilt u weten waar u terecht kan? Bekijk dan onze wegwijzer begeleiding bij een initiatief.

Activiteiten voor ondernemers

Het Ondernemersplein organiseert ook activiteiten, zoals netwerkbijeenkomsten. Verder werken we sinds 2006 mee aan het Startersplatform. Dit is een bijeenkomst voor ondernemers die minder dan 3 jaar ondernemen in Haarlemmermeer. Het programma bestaat uit praktische workshops en informatie over de thema's van dit moment.

Hoe neem ik contact op met het Ondernemersplein?

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Ondernemersplein:

Kan ik langskomen bij het Ondernemersplein?

Het Ondernemersplein werkt alleen op afspraak. Als u een afspraak maakt, kunt u kiezen of u langskomt in Hoofddorp of Halfweg:

 • Gemeentekantoor Beukenhorst, Taurusavenue 100 in Hoofddorp.
 • Servicecentrum Halfweg, Haarlemmerstraatweg 51 in Halfweg.

Waar moet ik als startende ondernemer op letten?

Er komt veel op u af als u een bedrijf begint. Op deze dingen moet u in elk geval letten:

Belastingen en regelingen

Bij de Belastingdienstexterne-link-icoon vindt u veel belangrijke informatie. Ook speciaal voor startende ondernemersexterne-link-icoon.

Omgevingsplan

Het omgevingsplan bepaalt wat wel en niet mag in een gebied. Dat heeft dus ook invloed op uw bedrijf. Controleer via het Omgevingsloketexterne-link-icoon of uw plan past binnen het omgevingsplan.

Milieu

In de wet staan regels die hinder, schade of gevaar voor de omgeving moeten voorkomen. Als ondernemer moet u daarom soms melden wat uw bedrijf doet. Of een vergunning aanvragen. Controleer via het Omgevingsloketexterne-link-icoon of u een melding moet doen of een vergunning nodig heeft.

Gebruiksmelding 

Soms moet  u een  gebruiksmelding doen voor het ontvangen of huisvesten van groepen mensen in een gebouw  in verband met brandveiligheid . Controleer met de vergunningscheck van het Omgevingsloketexterne-link-icoon of u een gebruiksmelding moet doen. U moet daarnaast altijd voldoen aan de regels uit het Besluit bouwwerken leefomgeving Neem voor meer informatie contact op met de brandweer via 023 567 4040.

Omgevingsvergunning

Gaat u een nieuw pand bouwen? Of een bestaand gebouw verbouwen? Dan moet u meestal een omgevingsvergunning aanvragen. Controleer via het Omgevingsloketexterne-link-icoon of dat in uw geval zo is. 

Bekijk de pagina Vergunningen als u informatie over andere vergunningen zoekt. Bijvoorbeeld uitleg over een horecavergunning, parkeervergunning of kansspelvergunning.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met het Ondernemersplein.

Waar vind ik meer handige informatie?

Als u een bedrijf start, heeft of stopt zijn er allerlei plekken waar u handige informatie kunt vinden: