.

Voor ondernemers

Voor ondernemers kan de energietransitie veel kansen bieden.
Energietransitie

U kunt bijvoorbeeld vaak nog flink besparen op energielasten. Daarnaast vormt u een belangrijke schakel voor een duurzame energievoorziening, bijvoorbeeld d.m.v. restwarmte. Haarlemmermeer wil dan ook een lokaal energieakkoord sluiten met het bedrijfsleven.

Uw bedrijf beschikt misschien ook over een groot dak. Deze kunt u op verschillende manieren inzetten waarbij een scala aan voordelen mogelijk is. Voor ondernemers bestaan er verschillende regelingen voor subsidies en financiering.

Kennis delen en netwerken vinden wij erg belangrijk in Haarlemmermeer. Ondernemers zijn daarom welkom bij SHARE Meets. Op de SHARE-website kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief.

Voorbeelden

Een groot deel van het energieverbruik van winkelcentrum Vier Meren in Hoofddorp wordt opgewekt door vijfhonderd zonnepanelen. Ook wordt gebruikgemaakt van windenergie en er zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s. In 2015 behaalde het winkelcentrum een belangrijk duurzaamheidscertificaat. Sociale duurzaamheid wordt in de praktijk gebracht door werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt die meewerken in een vestiging van Happy Tosti. Het winkelcentrum vergroent, bezoekers worden uitgenodigd om mee te helpen zaaien, wieden, oogsten, plukken en eten.

Olifantsgras (miscathus) groeit snel en neemt vier keer zoveel CO2 op dan bomen. Papier gemaakt van olifantsgras is een duurzaam en lokaal product en er hoeven geen bomen voor te worden gekapt. Ook worden er bijvoorbeeld bankjes van olifantsgras gemaakt om even op uit te rusten.

Bij NMCX Centrum voor Duurzaamheid lopen ook tal van projecten. Een aantal richten zich specifiek op bedrijven zoals BespaarMEER en Energieke Regio. Voor nog meer inspiratie kunt u kijken op de website van NMCX.

Bent u op zoek naar een leverancier van Zonnestroom? Tegenstroom levert zonnestroom van vier productielocaties van ondernemers in Haarlemmermeer.  Kijk op de website van Tegenstroom voor meer informatie.