Logo van Hoofddorp-Zuid dat doorverwijst naar de homepage van Hoofddorp-Zuid

Zoeken

Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Project Weg om de Zuid

Aan de zuidrand van Hoofddorp ligt de Nieuwe Bennebroekerweg. Deze weg wordt verbeterd. In Haarlemmermeer komen namelijk veel nieuwe woningen. Daardoor wordt het drukker op de Nieuwe Bennebroekerweg. Door de weg aan te passen, blijft de omgeving goed bereikbaar, kan het verkeer beter doorrijden en wordt het veiliger. Het project heet ‘Weg om de Zuid’. In dit project werken de gemeente, de provincie Noord-Holland en de Vervoerregio Amsterdam samen.

Aansluiting Nieuwe Bennebroekerweg op de N205, Driemerenweg

Aansluiting Nieuwe Bennebroekerweg op de N205, Driemerenweg. Foto: Henk Roolvink

'Weg om de Zuid'

Sinds november 2023 heet het project ‘Weg om de Zuid’ (voorheen was de naam: ‘Opwaardering Nieuwe Bennebroekerweg’). De naam van de weg is niet veranderd, alleen de naam van het project. De nieuwe naam beschrijft beter wat het doel van het project is, namelijk goede bereikbaarheid, verbetering van de verkeersveiligheid én vlotte doorstroming. De vernieuwde weg leidt het verkeer straks beter langs de rand van Hoofddorp.

Voorkeursalternatief 

Door de gemeenteraad is in januari 2022 een voorkeursalternatiefvan de Weg om de Zuid vastgesteld. Dat voorkeursalternatief bestaat uit de aanleg van een nieuwe weg van twee keer twee rijstroken tussen de Nelson Mandeladreef en de spoorviaducten. De Bennebroekerweg blijft bestaan voor bestemmings- en landbouwverkeer. Daarnaast wordt de Nieuwe Bennebroekerweg verbreed naar twee keer twee rijstroken tussen het spoorviaduct en de kruising Deltaweg. Waarbij de rotondes mogelijk worden vervangen door kruispunten met verkeerslichten. Ook komt er een nog te bepalen nieuw tracé met twee keer één rijstrook tussen de kruising Deltaweg en de N205 Driemerenweg. Binnen dit alternatief is er ook de mogelijkheid om een bus mee te laten rijden. Of eventueel later nog een vrijliggende busbaan aan te leggen. Tenslotte komen er verbeteringen aan het fietsnetwerk langs en over het tracé, zoals de fietsbrug bij de Deltaweg richting PARK21.

Tegelijkertijd gaf de gemeenteraad de opdracht om het VKA beter te laten passen bij het budget. De kosten; €122 miljoen waren namelijk hoger dan het bedrag dat de partners beschikbaar stelden (86 miljoen). 

Daarnaast is er inmiddels meer bekend over de inrichting van het stations- en centrumgebied van Hoofddorp. 

Ook stelde de raad in oktober 2023 het Verkeersstructuurplan Hoofddorp 2040 vast. Beide ontwikkelingen hebben invloed op het project Weg om de Zuid (WodZ) . Deze ontwikkelingen waren niet bekend toen in 2022 de raad het voorkeursalternatief vaststelde. 

  Verbeterd voorkeursalternatief 

Op 18 juli 2024 ging de raad akkoord met het verbeterde voorkeursalternatief. Meer informatie hierover vindt u op Gemeenteraadsvergaderingexterne-link-icoon bij punt 51c van de stemmingenlijst. U vindt daar het raadsvoorstel over het geoptimaliseerd voorkeursalternatief WodZ en de beslisrapportage.     

Besluiten gemeenteraad 18 juli 2024 

De gemeenteraad is 18 juli 2024 akkoord gegaan met:       

  1. Een ongelijkvloerse kruising Nelson Mandeladreef-Bennebroekerweg met verhoogde ligging van de Nelson Mandeladreef.
  2. Een ongelijkvloerse kruising Nieuwe Bennebroekerweg-Rijnlanderweg met verhoogde ligging van de Rijnlanderweg.
  3. Het behoud van het spoorviaduct over de Nieuwe Bennebroekerweg met aanleg van 2x2 rijstroken onder het spoorviaduct door en de daarmee gemoeide maatregelen, waarbij de verkeersveiligheid het belangrijkste aandachtspunt is.
  4. Het handhaven van 2x1 rijstroken op het deel vanaf de Laan van Devon tot aan de aansluiting Driemerenweg.
  5. Het handhaven van het trajectdeel van de Nieuwe Bennebroekerweg tussen de Deltaweg en N205 via het huidig tracé.  

Daarnaast stemde de gemeenteraad in met het handhaven van de inrichting van de Nieuwe Bennebroekerweg ten westen van de kruising Spoorlaan tot aan de aansluiting Drie Merenweg (N205) in bestaande situatie. Dit in afwachting van de uitkomsten van de planstudie naar de HOV zuidwest op dit tracédeel (uiterlijk eerste kwartaal van 2026). 

Participatie planfase 1

Alle optimalisatiekansen en inzichten zijn vooraf besproken met inwoners en andere belanghebbenden. Dat gebeurde onder andere in een Klankbordgroep en in drie zogenaamde Focusgroepen. 

Participatie planfase 2

In de omgeving van het project WodZ wordt aan nog twee grote infraprojecten gewerkt: de Zuidelijke ontsluiting (de verbinding van de Van Heuven Goedhartlaan naar de Nieuwe Bennebroekerweg) en de HOV- Haarlemmermeer Zuidwest (van P&R Getsewoud in Nieuw-Vennep West naar station Hoofddorp). Omdat er een nauwe samenhang is tussen al deze projecten, wordt de participatie van op elkaar afgestemd en waar dit kan, gezamenlijk uitgevoerd. Zie hier voor: Meedenken en meepraten | Hoofddorp-Zuidexterne-link-icoon.

Planning 

We zitten nu in de tweede fase van de planuitwerking. Daarna start de realisatie. We verwachten eind 2030 te kunnen starten met het oostelijk deel (Mandeladreef- Spoorlaan). De aanpak van het westelijk deel (Spoorlaan-Drie Merenweg) wordt bepaald in samenhang met het HOV Haarlemmermeer zuidwest. 

Eerst bewegen dan bouwen

Het project Weg om de Zuid is een belangrijk project in de bereikbaarheidsvisie van de gemeente en vormt een onderdeel van de Adaptieve agenda 2040. De Adaptieve Agenda is een product van de VRA, de PNH en de gemeente. Door tegelijkertijd te kijken naar zowel het verkeer als de bouwopgave, ontstaat een goede basis om de komende jaren te werken aan meer woningen en goede bereikbaarheid.  “Eerst bewegen dan bouwen” blijft daarbij het uitgangspunt.      

Blijf op de hoogte 

Wilt u op de hoogte gehouden worden van alles wat zich in Hoofddorp-Zuid afspeelt? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief: 

Nieuwsbrief Hoofddorp-Zuid