Logo van Hoofddorp-Zuid dat doorverwijst naar de homepage van Hoofddorp-Zuid

Zoeken

Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Participatiebijeenkomst 14-04-2025

Lees hier de samenvatting van de participatiebijeenkomst op 14-04-2025.

Opening en kennismaking 

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom.

Mededelingen 

Changing Lane. In de vorige bijeenkomst werd door enkele aanwezigen geopperd of de Changing Lane een alternatief kan zijn voor de oostelijke aansluiting. 

Reactie gemeente: Het is geen reëel alternatief omdat de Changing Lane 2x1-rijstrook heeft en een extra knik die grote hoeveelheden verkeer niet kan afwikkelen. Daarnaast vereist het een ingrijpende aanpassing van de T-splitsing met de NBBW, pal naast de T-splitsing van de Nelson Mandaladreef, die ongelijkvloers wordt gemaakt. Met de oostelijke aansluiting houden wij een goede scheiding tussen het doorgaande westelijke verkeer van en naar A4 en het meer lokale verkeer.

Deelnemers klankbordgroep 

Er zijn enkele wijzigingen in samenstelling van de klankbordgroep.De klankbordgroep gaat over het proces en de focusgroepen gaan over de inhoud. Met die gedachte is besloten dat de deelname van Aquaradius beter aansluit in de focusgroepen. Dit geldt ook voor Sportpark 21 (al besproken in de vorige klankbordgroep). Zij worden in de KBG vertegenwoordigd door wijkraad Floriande. Zij ontvangen wel de notulen en de agenda. Bas van Eijndhoven heeft aangegeven liever deel te nemen in de focusgroepen, vandaar dat Ruurd Stolp vanaf nu aanwezig is vanuit wijkraad Toolenburg. Dorpsraad Rijsenhout heeft aangegeven agendalid te willen blijven (net als dorpsraad Nieuw- Vennep). Zij willen voornamelijk betrokken zijn bij de focusgroepen en zullen dus niet meer aansluiten bij de klankbordgroep.

Ook aan Parkmanagement De President en SADC zal gevraagd worden of zij de notulen en de agenda willen blijven ontvangen.

Agenda en stukken 

Er wordt afgesproken dat de stukken voor de KBG en het agendaverzoek vanuit één mailbox worden gestuurd. 

Actie: De gemeente onderzoekt of dit de mailbox WodZ wordt of een nieuwe mailbox. 

Afspraak: Verzoek vanuit de klankbordgroep dat de stukken uiterlijk 2 weken van tevoren worden gedeeld voor een goede voorbereiding. Ook ontvangen ze het verslag graag uiterlijk 2 weken na afloop. De gemeente geeft aan dit na te zullen streven en biedt excuses aan voor de late verzending van het afgelopen verslag. De toezending van de stukken ter voorbereiding zal uiterlijk 1 week van tevoren worden verstuurd, waarbij wordt gestreefd naar 2 weken van tevoren.

Naam klankbordgroep 

De naam wordt ‘klankbordgroep infraprojecten Hoofddorp Zuid en omgeving’. Het hoeft niet ‘overstijgend’ te zijn, omdat de klankbordgroepen van de verschillende projecten zijn te komen vervallen door de oprichting van deze klankbordgroep. 

Arcadis-onderzoek HOV Haarlemmermeer Zuidwest 

De resultaten van het onderzoek van Arcadis over het HOV worden gedeeld zodra er gestart wordt met het participatietraject. 

Verslag vergadering 24 februari 2025 

Het verslag van de vorige vergadering is vastgesteld. Er komen geen wijzingen op. Openstaande acties zijn via mail en bij mededelingen toegelicht. 

Memo afgestemd participatieproces 3 infraprojecten 

Het memo is enigszins aangepast naar aanleiding van de vorige vergadering. Het stuk over bestuurlijke proces is aangescherpt, de wijze van vergaderen, fysiek, is toegevoegd en er wordt meer ingegaan op de borging van de samenhang tussen de projecten. De deelnemerslijst zal worden aangepast in de memo. 

Vraag: Vanuit de klankbordgroep komt de vraag wie er zicht houdt op de samenhang tussen de projecten? 

De gemeente stelt dat de verantwoordelijkheid voor deze samenhang ligt bij de omgevingsmanagers/projectteams van de drie projecten. Er wordt al nauw opgetrokken tussen de omgevingsmanagers. Het is de taak van de klankbordgroep om hier scherp op te zijn of dit ook naar hun oordeel voldoende gebeurd. De klankbordgroep spreekt uit dat dit lastig is te bepalen, omdat dit altijd achteraf is. Er wordt afgesproken dat in elke klankbordgroepvergadering dit onderwerp wordt besproken. Als onderdeel daarvan zal worden aangegeven wat het vraagstuk aan de omgeving is bij de verschillende focusgroepen en wat de opbrengst was. 

Er is ook gesproken over de overlap tussen de verschillende focusgroepen en eventuele conflicterende ideeën of belangen. De gemeente geeft aan dat alle ideeën en belangen worden opgeschreven en worden afgewogen. Deze afweging wordt aan het bestuur kenbaar gemaakt.

Weg om de Zuid 

Participatie- en communicatieplan Weg om de Zuid. Het toegestuurde participatie- en communicatieplan wordt toegelicht. Samengevat: W gaan uit van twee soorten communicatie: ondersteunend aan participatie (bijvoorbeeld de samenvatting van het verslag van de klankbordgroep) en ondersteunend aan het project, bijvoorbeeld de mijlpalen van het project zoals een bestuurlijk besluit, een nieuwe samenwerkingsovereenkomst of de aanhaking van een ingenieursbureau. 

De drie infraprojecten maken gebruik van de website Hoofddorp-Zuid om inwoners te informeren over de participatie en de voortgang van de infraprojecten. Op deze site was voorheen met name informatie te vinden over woningbouwprojecten in Hoofddorp-Zuid. Daar is nu naast het thema woningbouw ook het thema verkeer aan toegevoegd. 

Daarnaast is er een nieuwsflits voor participanten en een nieuwsbrief voor inwoners. Ook sluiten we maandelijks aan bij de informatiekraam op de vrijdagmarkt in Hoofddorp. 

Op dit moment onderzoekt de gemeente of met een aantal grote projecten zoals Stadscentrum Hoofddorp, Weg om de Zuid en de Openbaar Vervoerverbinding Amsterdam-Haarlemmermeer (OVAH, voorheen verlengen NZlijn) een informatiecentrum ingericht kan worden in het centrum van Hoofddorp. Zodra hier meer over bekend is informeren we de klankbordgroep. 

Vraag: Hoe wordt er eenduidig gecommuniceerd? Nu zijn er veel verschillende termen zoals WodZ, Bereikbaar Haarlemmermeer, Infraprojecten Hoofddorp-Zuid.

De drie infraprojecten hebben vanwege hun eigen herkenbaarheid ieder een andere naam. Alle drie de projecten hebben met elkaar gemeen dat ze met name in Hoofddorp Zuid worden uitgevoerd. Vandaar de keuze voor aanhaking bij de al bestaande site Hoofddorp Zuid. Op die manier communiceren we gebiedsgericht en kunnen inwoners beter de verbanden leggen tussen de verschillende projecten onderling.

“Bereikb>>r Haarlemmermeer“ is een pay-off die de gemeente wil gebruiken voor álle infraprojecten in heel Haarlemmermeer. Niet alleen voor de infraprojecten In Hoofddorp Zuid. Zodra een project over verkeer gaat willen we deze pay-off gebruiken.

Vraag: Waarom staat er bereikbaar 2040? Wat gebeurt er daarna? 

Veel bouwplannen gaan tot 2040. Bij de ontwikkeling van deze pay-off is de ambitie van het college aangehouden om ongeveer 20,000 woningen te bouwen tot 2040. Maar deze pay-off wordt aangepast. We communiceren zonder jaartal én in meerdere huisstijlkleuren. 

Opmerking: kunnen de pijltjes van ‘bereikbaar Haarlemmermeer’ niet beter de andere kant op om de connectie met de letter ‘a’ duidelijker te maken? De ontwerper heeft deze vorm >> gekozen om beweging, ‘vooruit’ te illustreren.

Opmerking: Weg om de Zuid staat nu nog als Verbeteren Nieuwe Bennebroekerwegop de website van Hoofddorp-Zuid. De gemeente past dit aan. 

Focusgroep 3 

Vanuit het project wordt gevraagd of de scheidslijn (Nieuwe Molenaarslaan) tussen de deelgebieden 3 en 4 (en daarmee focusgroep 2 en 3) logisch is, zoals die eerder is vastgesteld. De gedachte was dat er wellicht stakeholders meepraten over het gebied waar zij wellicht niet zoveel belangen of ideeën bij hebben. Vanuit de groep wordt gezegd dat dat juist wel zo is. Bijvoorbeeld als het gaat om de bereikbaarheid van het Sportpark21. Daarom wordt besloten de indeling van de deelgebieden te houden zoals die is. De Nieuwe Molenaarslaan blijft daar mee scheiding tussen deelgebied 3 en 4.

Stand van zaken Weg om de Zuid 

De omgevingsmanager van Weg om de Zuid vertelt over de stand van zaken van het project Weg om de Zuid. HB advies, het ingenieursbureau voor de oostelijke aansluiting, is bezig met het maken van een technisch ontwerp. Daarnaast zijn de planologische procedures gestart. Witteveen + Bos adviseert ons hoe we het omgevingsplan het beste kunnen wijzigen. Of we dit doen met een wijziging omgevingsplan of met een BOPA (buitenplanse omgevingsactiviteit). HOV nemen we hier zo mogelijk in mee. Ook kijken zij naar de actualisatie van de onderzoeken. Welke zijn er uitgevoerd, welke moeten nog uitgevoerd worden en welke moeten eventueel geactualiseerd worden? Verder zijn we in gesprek met Liander die een aantal kabels willen aanleggen ten hoogte van de oostelijke aansluiting. We willen hier krachten bundelen.

Ook is er een aanvraag gedaan vanuit de gemeente voor een ingenieursbureau dat ons kan helpen bij de spoorwegondergang. 4 bureaus hebben zich ingeschreven, de gunning moet nog plaatsvinden. Dit bureau gaat bekijken wat er tot op heden is onderzocht met betrekking tot de spoorwegondergang, welke mogelijkheden er zijn te bedenken om er met 2x2 rijbanen onder door te kunnen, ook in combinatie met water. Resultaten gaan we bespreken in de focusgroepen.

De treinviaducten van HSL hebben mankementen. Vier viaducten moeten hersteld worden, het viaduct over de Nieuwe Bennebroekerweg is daar één van. De analyse wordt nu gedaan. Er wordt nu gezegd dat in 2026 de herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. Hoe exact weten we nog niet. Dit zal gerapporteerd worden aan de klankbordgroep en de focusgroepen. Belangrijk is dat het verkeer moet kunnen blijven rijden. We onderzoeken ook of het herstel wellicht nieuwe mogelijkheden biedt voor het project WodZ als de analyse is afgerond.

HOV Haarlemmermeer Zuidwest 

Participatie- en communicatieplan HOV Haarlemmermeer Zuidwest 

Voor HOV Haarlemmermeer Zuidwest is het CONCEPT participatieplan opgesteld voor de deelgebieden 2, 3 en 4. In het plan is aangegeven welk doelgroepen met welke doelen we willen betrekken bij de planstudie. In het plan staat aangegeven wat men kan verwachten van de participatie en hoe en wanneer we belanghebbenden betrekken. De klankbordgroep wordt gevraagd om een reactie op dit concept.

Ingebrachte punten met betrekking op het plan: 

De bewoners Zwaanshoek hoeven niet expliciet vermeld te worden als de omwonenden al benoemd zijn. Bij dit plan moet niet het HOP (overkoepelende ondernemersvereniging), maar Ondernemend Hoofddorp aansluiten. Punt 1 van de doelen van participatie gaat vooral over informeren. De overige punten gaan over wat we willen ophalen. Verzoek is om dit anders te formuleren. Belanghebbenden noemen in plaats van grondeigenaren, ondernemers etc.

Het is belangrijk rekening te houden met de gronden die jaarlijks verpacht worden. De gebruikers wisselen hierdoor.In het plan moet expliciet gemaakt worden dat ook weerstand uit de omgeving wordt genoteerd en wordt meegegeven aan het bestuur. Bij hen ligt het mandaat om keuzes te maken. 

Belangrijk om in de afweging ook mee te nemen wat de effectiviteit van de lijn is: doet de lijn wat hij moet doen. Hoeveel capaciteitsvergroting denk je hiermee te realiseren/ wat is de vervoerswaarde.