Ik woon in hoogbouw

Ik woon in een flat of appartement en ik maak nu gebruik van een (stenen) bovengrondse of inpandige container. Wat betekent de nieuwe manier van afval scheiden voor mij?

  • Op ongeveer 50 meter afstand van uw flatgebouw of appartementencomplex komt een ondergrondse container voor Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten (GFT&E).
  • Op ongeveer 100 meter afstand van uw flatgebouw of appartementencomplex komen ondergrondse containers voor Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken (PBD), Papier en Restafval. De ondergrondse container voor Restafval is toegankelijk met een pas. Dit voorkomt misbruik door derden.

In beide gevallen geldt dat er een minimale hoeveelheid huishoudens aangesloten moet worden aan een container om deze te plaatsen.

Maatwerk bij nieuwbouw en sommige appartementen

In de kernen Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Badhoevedorp worden met nieuwbouw, met behoud van kwaliteit, meer woningen op dezelfde oppervlakte gebouwd. Lees hier meer over in het Woonbeleidsprogramma 2019-2025externe-link-icoon. Dit betekent dat er meer “stadse” wijken ontstaan. Denk hier bijvoorbeeld aan Hyde Park in Stadscentrum Hoofddorp. In deze wijken en bij appartementen met een beperkt aantal woningen, passen we maatwerk toe.  

Wanneer is uw wijk aan de beurt? 

Op deze kaart kunt u zoeken op uw adresexterne-link-icoon. U ziet dan in welke uitrolwijk u valt. In het onderstaande overzicht ziet u wanneer uw wijk de eerste brief ontvangt en wanneer de nieuwe inzameling start. De uitrolwijken en data in deze planning worden aangevuld en aangescherpt. 

Uitrolwijk + kleur op de kaartEerste briefStart nieuwe inzameling
0 (zalmroze)Eind mei (2021)Begin 2022
1 (donkerblauw)Helft 2022
2 (roze)Eind mei (2021)Helft 2022
3 (groen)Eind juni (2021)Eind 2022
4 (paars)Half juli (2021)Eind 2022
5 (rood)Half september (2021)Eind 2022
6 (blauw)Januari (2022)Eind 2022
8 (Toolenburg Oost)November (2023)Begin 2024
9 (Hoofddorp Centrum, Pax en Graan Voor Visch)December (2023)Begin 2024
10 (Toolenburg West en Bornholm)November (2023)Begin 2024
11 (Overbos)December (2023)Begin 2024

Hoe gaat dat straks in uw wijk?

De overgang naar de nieuwe manier van afval scheiden gaat in een aantal stappen. Hieronder leest u welke stappen dat zijn en wat er per stap gebeurt.

Stap 1

De gemeente graaft proefsleuven op plekken waar mogelijk ondergrondse containers komen. En op alternatieve locaties. Door het graven van de sleuven kan bekeken worden of er kabels of leidingen in de weg liggen.

Stap 2

Zodra uw wijk aan de beurt is, ontvangt u een brief. Hierin leest u informatie over:

Stap 3

De gemeente legt het locatieplan en welke containers voor Restafval u mag gebruiken vast in een ontwerp aan- en toewijzingsbesluit. Hierop kunt 6 weken lang een reactie insturen. Lees hier meer over hoe u een zienswijze in kunt dienen.

Stap 4

De gemeente beoordeelt alle zienswijzen. Heeft u een zienswijze ingestuurd? U krijgt binnen 2 dagen een ontvangstbevestiging. Vervolgens probeert de gemeente u binnen 5 weken na het sluiten van de reactietermijn een antwoord te sturen. Soms kan dit iets langer duren. U krijgt altijd antwoord.

Stap 5

De gemeente bepaalt het definitieve aan- en toewijzingsbesluit. Hierin is rekening gehouden met de zienswijzen. De gemeente publiceert dit besluit. Bent u het niet eens het antwoord van de gemeente op uw zienswijze? Dan kunt u binnen 6 weken in beroep gaan. Lees hier meer over hoe u in beroep kunt gaan.

Stap 6

Ongeveer 2 weken voordat de ondergrondse containers worden geplaatst of verplaatst, ziet u een informatiebord op de nieuwe locatie. De werkzaamheden duren 1 tot 2 dagen. Deze kunnen helaas niet zonder (geluids)overlast worden uitgevoerd.  

Stap 7

Zodra u de ondergrondse containers kunt gebruiken, krijgt u een brief met een toegangspas. Met deze pas opent u de ondergrondse container voor Restafval op 2 plekken. De containers voor het andere afval zijn te openen zonder pas. De inpandige en bovengrondse containers worden dan weggehaald.

Stap 8

Start van de nieuwe manier van afval scheiden. U vindt de meest actuele informatie over afval scheiden en de afvalinzameling op de website van Meerlandenexterne-link-icoon. Of download de Meerlandenapp via uw appstore.