Historische dijk
De Bennebroekerdijk is een historische plek langs de Ringvaart. De gebouwen aan de Ringvaart hebben in heel Haarlemmermeer dezelfde bouwstijl, maar elk dorp heeft ook weer een eigen manier van dijkbebouwing. In het plan moet het oorspronkelijke industriële karakter van dit gebied worden opgenomen.
Het groen (400 m2 per woning) moet zo gekoppeld worden aan het Fort bij Heemstede. Het nooit afgebouwde fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, die sinds 1990 is aangewezen als provinciaal monument. In 1996 is de Stelling geplaatst op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO. In de Nota Ruimte (2004) is het aangewezen als nationaal landschap.
Fort bij Heemstede (2020)
Fort bij Heemstede
In het verleden is minder zorgvuldig met het fort omgesprongen. Zo is de oorspronkelijke omtrek van het fort in het verleden ingekort en zijn delen afgegraven. Het fort verbindt Cruquius en de ontwikkeling aan de dijk. In het stedenbouwkundig plan moet dit meegenomen worden. Hierbij kan gedacht worden aan het herstellen van de oorspronkelijke omtrek van het fort of het oriënteren van de nieuwe woningen op het fort. Het fort kan een recreatieve bestemming krijgen als onderdeel van de fortenreeks in Haarlemmermeer. Daarmee krijgt de fortlocatie een nieuwe betekenis onder het motto ‘behoud door ontwikkeling’.
Post van Krayenhoff
De nieuwe ontwikkeling wordt een onderdeel van het dorp en past op deze plek en bij de geschiedenis. Om die reden is de naam van het project, ‘Post van Krayenhoff’, goed gekozen. Dat verwijst naar de Oude Stelling van Amsterdam, ook wel de Posten van Krayenhoff genoemd. Generaal Krayenhoff maakte in 1805 een plan om Amsterdam rondom te verdedigen met een waterlinie. Die is later vervangen door de Stelling van Amsterdam die nog steeds dwars door Haarlemmermeer loopt.
Eerste schetsverkenning Bennebroekerdijk. Beeld: Mulleners en Mulleners