Dit is een site van de gemeente Haarlemmermeer

Wees bewust, bezuinig, bespaar en zet ook de knop om!

Minister Jetten doet vandaag op 17 oktober het licht uit. Liefst overal in gemeentehuizen, bij wijkcentra, bij markante gebouwen, bijzondere architectuur en blikvangers die anders juist 24/7 in het spotlicht staan. Op maandagochtend 10 oktober vroeg de minister alle wethouders van alle grote gemeenten om symbolische initiatieven waarmee hij de start van de overheidscampagne: ‘Zet Ook de Knop Om’ kan visualiseren. Minder licht of het licht uit is immers minder elektriciteit en dus een energiebesparing waar elke gemeente een voorbeeld in is.

Afbeelding: foto van flyers op energiedag

Wat doet Haarlemmermeer? “We zetten net als in veel andere gemeenten de verwarming terug naar 19 graden. Ik heb al een extra vest bij me voor als ik het even wat kouder heb. Verder zetten we markante gebouwen in onze gemeente tijdelijk ‘op zwart’.”

29 september 22

Energierekening omlaag

Ik ben blij met de campagne van de minister, maar wil graag de gang van zaken nuanceren: “De energiearmoede kunnen we niet zo 1, 2, 3 tegengaan en afstoppen. Zeker niet met een ludieke actie, maar we kunnen onszelf wel bewuster maken van hoe we met energie omgaan.”

Acties die de energiearmoede tegengaan onderneemt de gemeente i.s.m. het Energieloket en de Energiebank. Energiecoaches en fix-managers doen wat ze kunnen en gezien de overweldigende belangstelling op de nationale Open Energiedag vorige maand weten heel wat inwoners ze te vinden. Ook NMCX, het Centrum voor Duurzaamheid weten inwoners goed te vinden.

Haarlemmermeerse campagne: Waar sta jij?

Haarlemmermeer draait eigen campagnes om inwoners hulp en ondersteuning te bieden. We starten deze week weer met een twee weken-durende campagne: Waar sta jij? De Energiebank en het Energieloket geven inwoners tips mee hoe ze energie kunnen besparen.

Donderdag 27 oktober wordt er een energiemarkt in Nieuw-Vennep georganiseerd. In november start de gemeente met een campagne waar we meer voorbeelden geven voor het verlagen van de energierekening. Bovendien hebben we onze eigen ‘challenge: Zet je huis op groen’ met tien gezinnen die een maand lang begeleid worden in het aanbrengen van slimme energie-bespaarmiddelen door een energiecoach.”

Kortom, ook in Haarlemmermeer gaat per 17 oktober de knop om. We blijven stappen zetten.

We gaan meer bewust om met ons energieverbruik, we leren energie te besparen en we helpen u via het Energieloket en de Energiebank waar we kunnen.