Meld je nog snel aan en wip de tegels uit je tuin!

Eind september vond alweer de derde Tegelophaalronde plaats van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen (het ‘HaKa’). Het gaat bij dit lokale kampioenschap – een initiatief van Haarlemmermeer Waterproof (NMCX) – om zoveel mogelijk tegels in tuinen te vervangen voor struiken en planten. Want, een tuin zonder tegels maar mét groen zorgt voor een natuurlijke afwatering.

2 september 2022

Regenwater weet de wortels van al het groen in tuinen sneller te voeden. Dura Vermeer organiseert nog medio november een allerlaatste Tegelophaalronde. U kunt nog meedoen aan het HaKa. Tot 31 oktober a.s. kunt u nog inschrijvenexterne-link-icoon voor het HaKa. De tegels worden kosteloos voor u afgevoerd en wie weet bent u een van de gelukkige prijswinnaars die ik mag feliciteren op de prijsuitreiking op 17 november a.s. bij NMCX, het Centrum voor Duurzaamheid.   

Het HaKa 

Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen, editie 2022, ging op 19 maart van start. Het HaKa is een lokale wedstrijd die bewoners stimuleert en ondersteunt om hun tuin aan te passen aan het veranderende klimaat. Een tuin vol met tegels laat geen regenwater door met als resultaat een overbelast riool en wateroverlast in de tuin en in huis. Ook houdt een betegelde tuin hitte vast en kan wel tot 10 graden warmer worden dan een tuin met planten. Daarnaast werkt een onverharde bodem als een spons en wordt kostbaar regenwater langer vastgehouden voor droge tijden. Bovendien biedt een tuin met planten een thuis aan vogels, vlinders, bijen en andere nuttige insecten.

Prijzen en vergroenen

Deelnemers aan het HaKa maken kans op allerlei leuke prijzen. Het Hoogheemraadschap Rijnland stelde dit jaar in totaal 40 regentonnen beschikbaar, die inmiddels allemaal al vergeven zijn. De eerste 50 huurders van woningcorporatie Ymere die zich inschrijven ontvangen een tuincadeaubon van 30 euro. De hoofdprijs wordt beschikbaar gesteld door GAMMA Hoofddorp. De winnaar ontvangt een cadeaubon van 50 euro, waarmee tuinbenodigdheden kunnen worden aangeschaft.

Afbeelding: foto van een verwijderde tegel, schepje en vaste planten