Afbeelding: foto, portret van Burgemeester Marianne Schuurmans

Column | Verpleging

10 mei 2022
Column burgemeester

Wie wel eens in het ziekenhuis heeft gelegen, of van nabij betrokken is geweest bij familie of vrienden in het ziekenhuis, weet hoe groot en belangrijk de rol is die de verpleging speelt. Goede ziekenzorg is immers onmisbaar bij het herstel van patiënten.

Het bewijs daarvoor werd in de 19e eeuw geleverd door Florence Nightingale, de grondlegster van de moderne verpleegkunde. Tijdens de Krimoorlog, (1853–1856) kreeg zij toestemming om naar Istanboel te gaan, met een team verpleegsters. Door haar interventies verbeterde de verzorging van de soldaten aanzienlijk. Zij schreef het eerste moderne handboek voor de verpleging en richtte een verpleegstersschool op. Haar opvatting over gezondheidszorg heeft de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepaald.  

Het is nu 2022 en de verpleging staat onder druk. De afgelopen twee jaar zijn niet in de koude kleren gaan zitten van onze verpleegkundigen. Bovendien hebben deze twee coronajaren gezorgd voor een enorm stuwmeer aan uitgestelde zorg. Donderdag 12 mei is het de (58e!) Dag van de Verpleging. Geen toevallig gekozen datum, want 12 mei is de geboortedag van Florence Nightingale. Doel van de Dag van de Verpleging is om stil te staan bij de deskundigheid en verantwoordelijkheid van verpleegkundigen én om het beroep van verpleegkundige te promoten.  

Ik weet uit eigen ervaring én als burgemeester hoe belangrijk de verpleegkundige zorg is. En hoewel de dag niet is bedoeld om een beroepsgroep in het zonnetje te zetten, wil ik toch al onze verpleegkundigen enorm bedanken voor hun niet aflatende inzet.