Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Participatiebijeenkomst 24-02-2025

Lees hier de samenvatting van de participatiebijeenkomst op 24-02-2025.

Aan de deelnemers van de vergadering is vooraf een memo gestuurd met hierin een voorstel van de gemeente voor het participatieproces van drie verkeersprojecten:  

  • HOV Haarlemmermeer Zuidwest
  • Weg om de Zuid en  
  • De Zuidelijke ontsluiting.  

Omdat er een nauwe samenhang is tussen deze drie projecten stelt de gemeente voor de participatie op een vergelijkbare wijze, op elkaar afgestemd en waar dit kan, gezamenlijk uit te voeren. Het voorstel van de gemeente is om een overstijgende klankbordgroep op te richten. Deze klankbordgroep richt zich op het participatieproces en de samenhang tussen de drie projecten. Daarnaast worden per project en/of tracé focusgroepen opgericht. Met de leden van de focusgroepen vinden de inhoudelijke besprekingen plaats.  

Door de klankbordgroep wordt gewezen op vermenging tussen de aanwezigheid van dezelfde personen in de klankbordgroep en de focusgroep(en). Leden van de klankbordgroep vragen zich af of dit wenselijk is.  

Afspraak: Het deelnemen aan zowel de klankbordgroep als focusgroep(en)  is mogelijk, wel moeten deelnemers zicht bewust zijn van de verschillende rollen in beide groepen.  

Ook wordt een opmerking gemaakt over de verdeling van deelnemers aan de verschillende focusgroepen. Er zal straks mogelijk enige overlap zijn tussen focusgroepen voor Weg om de Zuid, de HOV en de Zuidelijke Ontsluiting.  

Afspraak: De gemeente kijk waar het mogelijk is dat focusgroepen samen optrekken. Dit is  efficiënt en versterkt de samenhang tussen projecten. Dit is echter wel afhankelijk van de verschillende tijdspaden van de projecten en de bespreekpunten.  

Ook wordt aandacht gevraagd voor de borging van informatie tussen de focusgroepen en de klankbordgroep. Het lijkt er nu op dat er in focusgroepen standpunten worden uitgewisseld maar dat vervolgens de gemeente beslist wat daar mee gebeurt. De deelnemer kan vanuit de klankbordgroep dan alleen zeggen of het participatieproces op een juiste manier gelopen is, terwijl er ook behoefte is om de samenhang van de projecten te bekijken. De leefbaarheid in een gebied/wijk wordt daarbij ook als een belangrijk onderwerp benoemd.    

Afspraak: De gemeente koppelt in de klankbordgroep terug wat inhoudelijk is opgehaald in de focusgroepen. En wat hier mee gedaan wordt en waarom.    

Deelnemers  

De deelnemerslijst wordt besproken en redelijk compleet bevonden. Er wordt nog gesproken over een afvaardiging van Sportpark 21. De gemeente geeft aan dat dit een individuele organisatie is die niet in de klankbordgroep hoort maar in een of meerdere focusgroepen. Dit is aan hen teruggekoppeld. Wel wordt er nog een organisatie vanuit de vervoerswereld gemist. Een organisatie zoals Rover, Transport logistiek Nederland of EVO (eigen vervoerdersorganisatie). Parkmanagement de President geeft aan dat zij graag willen deelnemen aan de focusgroepen die voor hen van belang zijn maar niet meer zullen deelnemen aan de klankbordgroep.  

De gemeente geeft aan dat het belangrijk is de klankbordgroep zoveel mogelijk een vaste groep leden betreft. Dit zorgt ervoor dat iedereen op hetzelfde kennisniveau is en blijft. De gebiedsmanager van Hoofddorp Zuid zit de klankbordgroep voor. De gebiedsmanager van Hoofddorp Centrum is achtervang. Daarnaast zijn de omgevingsmanagers van de projecten aanwezig. Deze avond is ook de projectmanager van HOV Haarlemmermeer Zuidwest aanwezig.    

Hoe werken we samen  

De volgende principes worden met elkaar afgesproken:  

Open en eerlijk; Gelijk en betrokken; Oplossingsgericht denken; respect en luisteren; constructieve feedback; vertrouwen/vertrouwelijkheid. Duidelijke afspraken; voorbereid en tijdig aanwezig.  

Afspraak: wanneer informatie vertrouwelijk is, wordt dit expliciet benoemt.    

Fysieke aanwezigheid  

De meerderheid pleit voor fysieke aanwezigheid bij de vergaderingen. Dit is prettiger spreken en op elkaar reageren. Hybride vergaderingen werken voor de meesten niet prettig. De focusgroepen daarentegen kunnen digitaal of fysiek plaatsvinden. Het is een optie om de bijeenkomst digitaal te houden als hij alleen informerend van aard is, maar dit is lastig vooraf te bepalen door de gemeente.  

Afspraak: Het uitgangspunt is daarom fysiek aanwezig te zijn en waar kan sturen we informatie digitaal. Maandagavond en het gemeentekantoor als locatie is voor iedereen prima.  

Bestuurlijke borging  

Leden van de klankbordgroep missen het bestuurlijke proces en hoe de participatie hierin geborgd is. De gemeente geeft aan dat ze dit op dezelfde manier wil doen zoals dat voorheen gebeurde met de Weg om de Zuid. Bij dat project is voorafgaand aan de besluitvorming door de samenwerkende partners Vervoerregio Amsterdam, Provincie Noord-Holland en de gemeente een zogenoemd draagvlak memo geschreven met de input en uitkomsten van de participatie. Ook is aangegeven waar de uitkomsten afweken van het voorstel aan de bestuurders.    

Afspraak: de bestuurlijke borging wordt opgenomen in het memo met het participatievoorstel.  

Besluit  

Aan het einde van de vergadering wordt door iedereen ingestemd om voor de drie verkeersprojecten te werken met een overstijgende klankbordgroep en focusgroepen zoals beschreven in de memo. Daarbij zullen de opmerkingen die genoemd zijn worden verwerkt en wordt onderzocht hoe we er voor kunnen zorgen dat de inhoudelijke informatie uit de verschillende focusgroepen ook in samenhang kan worden afgestemd.  

Stand van zaken HOV Haarlemmermeer Zuidwest en Zuidelijke ontsluiting  

In maart/april 2025 wordt er een brief gestuurd aan de bewoners/organisaties langs het HOV tracé. Vorig jaar is ook een brief gestuurd naar deze groep betrokkenen. In maart 2024 is er daarnaast een informatiemarkt in de VanZantenhal geweest voor alle inwoners van Haarlemmermeer. Omdat er daarna geen informatie meer verspreid is, is het belangrijk om hen te laten weten waar we nu staan. Dit zullen wij doen met gesprekken met inwoners langs de IJweg (tussen de Noordelijke randweg en Nieuwe Bennebroekerweg) en een update op de website en de nieuwsbrief Hoofddorp-Zuid.  

Er wordt uitgezocht of er een volledig vrije busbaan kan komen, een deels vrije busbaan of meerijden met het autoverkeer. Het ingenieursbureau Arcadis onderzoekt op dit moment wat technische haalbaar is. Dit onderzoek is in de planning naar voren gehaald zodat het project Weg om de Zuid de uitkomsten kan meenemen in het ontwerpproces. De informatie uit het onderzoek wordt vervolgens meegenomen in de planstudie. In deze studie onderzoekt een ingenieursbureau welk tracé uiteindelijk de voorkeur heeft. In deze planstudie vindt de participatie plaats.  

Participatie  

De participatie via de focusgroepen zal naar verwachting tussen mei en september 2025 starten voor het deel in Hoofddorp Zuid. De exacte planning moet afgestemd worden met het ingenieursbureau, zodra deze is aangehaakt. Dit is vertraagd omdat de opdracht Europees uitbesteed moest worden. Met de procesgroep is destijds al afgesproken wat we gaan doen qua participatie en dit plan blijft van toepassing. De procesgroep is opgegaan in de overstijgende klankborgroep.  

De vraag is of er één focusgroep gevormd moet worden in de participatie voor het deel van de Drie Merenweg en de Hoofdweg of dat deze opgesplitst moet worden in 2 focusgroepen.  

Advies klankbordgroep: Eén focusgroep is wenselijk. Wel is het prettig als de agenda van tevoren wordt gedeeld zodat er bepaald kan worden wat voor wie relevant is en er eventueel flexibel aangeschoven kan worden. Voor Nieuw-Vennep West wordt een aparte focusgroep opgericht.  

Stand van zaken Weg om de Zuid  

Bij het project Weg om de Zuid zitten we in de onderzoek- en uitwerkfase. De focus voor het project ligt nu op de oostelijke aansluiting op de A4. Dit deel is voorwaardelijk voor de rest van het tracé. Het ingenieursbureau HB advies is bezig met het onderzoek. Zodra de locatie van de weg duidelijker is gaan we in gesprek met de eigenaren.    

Er wordt vanuit de groep gevraagd of de Changing Lane niet gebruikt kan worden in plaats van de nieuw te realiseren oostelijke ontsluiting. Dit is destijds door het project onderzocht.  

Actie: De inhoudelijke afweging om dit niet te doen wordt door de gemeente uitgezocht en teruggekoppeld.  

Daarnaast is het ingenieursbureau Witteveen en Bos aan de slag om te kijken welke onderzoeken er al zijn gedaan en welke onderzoeken nog ontbreken, zoals milieu en niet gesprongen explosieven. De missende onderzoeken zullen dan worden uitgezet.    

De spoorwegonderdoorgang is een cruciale sleutel voor het hele traject. Het plan is om met 2x2 rijbanen onder het bestaande viaduct. De pilaren van de viaducten lopen niet gelijk, we hebben te maken met ProRail en de HSL en er loopt water onder door. Er is een eerste verkenning gedaan en het lijkt technisch mogelijk. Gesprekken vinden nu plaats met de belangrijke stakeholders, zoals ProRail en Hoogheemraadschap van Rijnland. Ook zijn hierover al gesprekken gevoerd met LTO en de Fietsersbond.  

Vanuit Aquaradius wordt opgemerkt dat het tracé voor Deelgebied 4, de Molenaarslaan tot de Drie Merenweg, nu bepaald is, terwijl het idee heerst dat dit niet zo is en hier nog varianten mogelijk zijn.  

Actie: Omdat er discussie ontstaat over het besluit dat de raad heeft genomen, wordt afgesproken dat de gemeente hier op terug komt.    

Er wordt gevraagd of inzichtelijk gemaakt kan worden wat de impact van de projecten is op de leefbaarheid.  

Actie: Zodra de onderzoeken er zijn zullen we daarover een terugkoppeling doen. De term leefbaarheid is echter een breed begrip. We zullen met elkaar moeten kijken of en hoe we die vertaalslag kunnen maken.    

Overige projecten  

Het rapport over het verkeersonderzoek naar de rotonde Windzwaard is in conceptversie af.  

Actie: We wachten op het definitieve rapport en koppelen dit dan terug.  

Voor het fietspad Lincolnpark wordt op dit moment de laatste participatie afgerond. Het definitieve ontwerp wordt in mei gepubliceerd.  

Het landbouwpad bij STP. De rechter heeft de gemeente in het gelijk gesteld over het tijdelijke landbouwpad op Schiphol Trade Park.  

PARK21: in april vindt er participatie plaats over diverse deelgebieden. Bij de planning van deze bijeenkomsten wordt rekening gehouden met de planning van de focusgroepen/de klankbordgroep.  

Wat verder ter tafel komt  

Er is behoefte aan meer informatie over het doortrekken van de Noord/Zuidlijn en vooral de belofte dat het een intensief participatieproces zou worden. De gemeente geeft aan dat dat nu nog niet aan de orde is, omdat het nu nog een verkenning is. We kunnen dit project aanstippen bij de overige projecten wanneer er meer over te delen is.  

De realisatie van spoorzone wordt meegenomen in de verkeerstellingen.  

Parkmanagement de President geeft aan graag betrokken te willen zijn in de focusgroepen, maar dat de klankbordgroep minder relevant is. Zij zullen hier dan ook niet meer aan deelnemen.  

Acties  

Acties die zijn besproken tijdens het overleg:  

Gemeente onderzoekt of het wenselijk is om er een vervoersorganisatie aan de klankbordgroep toe te voegen en zo ja of men hiervoor open staat.  

Gemeente zoekt uit en koppelt terug waarom de Changing Lane niet gebruikt kan worden in plaats van de nieuw te realiseren oostelijke ontsluiting.  

Gemeente zoekt uit of de resultaten van het onderzoek van Arcadis over het HOV, gedeeld kan worden met de klankbordgroep.  

Suggesties voor een naam van de klankborgroep zijn welkom  

De conceptmemo, wordt aangepast en omgezet naar een definitieve versie.