Het aanpassen van de Sloterweg moet nog even wachten
We wachten met het maken van plannen voor het aanpassen van de Sloterweg tussen de Keplerstraat en Schipholweg. Eerst moet de de gemeenteraad zich uitspreken over de uitkomsten van de tussenevaluatie van het Verkeerstructuur Plan Badhoevedorp. Daarna gaan we verder met het maken van plannen voor de aanpassing. We begrijpen dat de situatie rondom de Sloterweg van invloed is op uw directe leefomgeving. Als er meer bekend is laten we u dit zo snel mogelijk weten.
We gaan wel door met de plannen voor nieuwe verkeerslichten op het kruispunt met de Schipholweg. Er is gevraagd waarom er geen rotonde aangelegd kon worden. Hieronder leggen we uit waarom we een kruispunt met verkeerslichten een betere oplossing vinden.
Een kruispunt met verkeerslichten is de beste oplossing
Met verkeerslichten kan meer verkeer doorrijden. Het verkeer hoeft dan niet te lang te wachten. Een rotonde is bij veel verkeer geen goede oplossing. Op een rotonde kan het verkeer bij drukte niet goed genoeg doorrijden. Ook is een rotonde minder geschikt als op de ene rijbaan veel meer verkeer rijdt als op de andere. Hierdoor krijgen de rustige(re) rijbanen in de spits minder kans om de rotonde op te komen met file als gevolg. Dit blijkt ook uit het mobiliteitsonderzoek dat we hebben laten uitvoeren.
Er is te weinig ruimte voor een rotonde
Een gebruikelijke rotonde met oversteekplekken voor fietsers heeft namelijk een doorsnede van minimaal 60 meter. Op het plaatje hieronder tekenden we een cirkel van 60 meter in. De ruimte maken die hiervoor nodig is, is niet haalbaar. Het is te duur doordat we bestaande gebouwen moeten kopen en slopen. Ook moeten we bijvoorbeeld de brug over de Spaarnwoudertocht flink groter maken.
We koppelen alle verkeerslichten op de Schipholweg aan elkaar
Zodat auto's in één keer naar de snelweg kunnen rijden bij een snelheid van 50 km/u. Hiermee rijdt het verkeer op de Schipholweg zo goed mogelijk door, wordt de uitstoot van uitlaatgassen beperkt en is de geluidoverlast het minst. Ook vergeleken met een rotonde. Omdat bij een rotonde het verkeer stopt en optrekt en juist hierbij de meeste uitstoot en overlast ontstaat.
Voor de bussen op de Schipholweg zorgt een rotonde voor te veel vertraging
Op de Schipholweg rijdt Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). Overdag rijden er ongeveer 26 bussen per uur. Met een rotonde op de Schipholweg doet een bus er ongeveer 15 – 30 seconden langer over. Dit lijkt misschien weinig, maar bij het optellen van alle bussen wordt de totale reistijd snel groter. De busmaatschappij Connexxion is daarom tegen een rotonde.
De Schipholweg moet ook voor bereikbaar zijn voor bijzonder lange voertuigen
De Schipholweg is een zogenaamde U-route. Dat betekent dat de weg wordt gebruikt voor de aanvoer van vliegtuigonderdelen die worden getransporteerd op bijzonder lange voertuigen. Rotondes willen we daarom liever niet op deze route en moeten ook extra groot worden ontworpen.
Schipholweg en Spaarnwoudertocht zijn polderlinten
De Schipholweg en Spaarnwoudertocht noemen we Polderlinten: rechte landschapsstructuren die horen bij het polderlandschap van onze gemeente. De Spaarnwoudertocht en Hoofdvaart horen tot de eerste wateren van de drooggelegde Haarlemmermeer. Om de cultuurhistorische waarde hiervan te bewaren zijn we voorzichtig met het maken van cirkelvormige onderdelen zoals rotondes.