Logo van Rekenkamer Haarlemmermeer dat doorverwijst naar de homepage van Rekenkamer Haarlemmermeer

Zoeken

Dit is een site van de gemeente Haarlemmermeer

Onderzoeksagenda

Hier vindt u welke onderzoeken de rekenkamer in 2025 opstart of heeft opgestart.

Onderzoek naar de effectiviteit en efficiëntie van het beheer en onderhoud

Door voor dit onderwerp te kiezen gaat de rekenkamer in op de unaniem aangenomen motie van de raad ‘Sturen op een effectief en efficiënt beheer en onderhoud’ d.d. 4 juli 2024. De gemeente ziet jaarlijks stijgende kosten voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte op zich af komen. De raad vraagt zich af wat de gemeente kan doen om meer efficiëntie en een betere kwaliteit van onderhoud te bereiken voor hetzelfde budget. De rekenkamer zal met haar klankbordgroep uit de raad overleggen over de juiste onderzoeksvragen en de inrichting van dit onderzoek.

Onderzoek naar de toegankelijkheid van eerstelijnszorg

Eerstelijnszorg is zonder verwijzing direct toegankelijk voor inwoners en omvat zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten. Gemeenten staan voor uitdagingen bij het organiseren van deze zorg door een tekort aan zorgverleners, vergrijzing, en toenemende chronische ziekten. Samenwerking tussen zorgverleners kan gefragmenteerd zijn, en hoge vastgoedprijzen bemoeilijken huisvesting. De rekenkamer wil de raad inzicht geven in de organisatie en toegankelijkheid van eerstelijnszorg in Haarlemmermeer en hem adviseren over zijn mogelijke rol in het verbeteren van de toegankelijkheid van deze zorg.

Waarom kiest de rekenkamer voor de nieuwe onderwerpen ‘beheer en onderhoud’ en ‘eerstelijnszorg’?

  • De onderwerpen sluiten aan bij de actualiteit en behoefte van de raad
  • De onderwerpen sluiten aan bij de missie en doelen van de rekenkamer
  • De onderwerpen leveren naar verwachting bruikbare aanbevelingen voor de toekomst op
  • De rekenkamer kan de onderwerpen binnen de geldende randvoorwaarden (tijd, geld, menskracht) afronden
  • De onderwerpen zijn de afgelopen jaren nog niet onderzocht.

Opvolgonderzoeken 

In een opvolgonderzoek toetst de rekenkamer of de door de raad overgenomen aanbevelingen uit eerdere rekenkameronderzoeken zijn opgevolgd. In 2025 toetst de rekenkamer of de aanbevelingen uit de volgende onderzoeken uit 2021 zijn opgevolgd:

  1. Onderzoek naar het beleid en de stijgende kosten voor jeugdzorg
  2. Onderzoek naar de dienstverlening van de gemeente bij vergunningen.

Hoe is de Onderzoeksagenda 2025 tot stand gekomen?

  • Een raadslid uit de klankbordgroep rekenkamer deed een oproep aan de fracties in de raadsvergadering om onderzoeksonderwerpen aan te dragen (oktober 2024).
  • De rekenkamer heeft in een brief dezelfde oproep gedaan en een groslijst van aangedragen onderwerpen opgesteld.
  • De rekenkamer heeft onderzoeksonderwerpen beoordeeld aan de hand van selectiecriteria en besproken met de klankbordgroep.
  • De rekenkamer heeft eigenstandig de Onderzoeksagenda 2025 vastgesteld.

Wat is de planning van de onderzoeken?

De rekenkamer start aan het begin van het jaar met het onderzoek naar de effectiviteit en efficiëntie van het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Voor het zomerreces start eerstelijnszorg. De opvolgonderzoeken starten na het zomerreces.  

Verder loopt op dit moment nog het volgende onderzoek van de Rekenkamer:
•    Onderzoek Migranten in Haarlemmermeer (september 2025)

Geen deelname aan het Doe Mee onderzoek 2025

De rekenkamer zal dit jaar niet participeren in het Doe Mee onderzoek van de vereniging van rekenkamers. Het onderwerp dit jaar is onderbesteding. Het heeft inhoudelijke raakvlakken met het onderzoek naar uitvoeringskracht dat de rekenkamer momenteel uitvoert. Hoewel het Doe Mee onderzoek aanvullende inzichten kan opleveren heeft de rekenkamer ervoor gekozen de ambtelijke organisatie niet opnieuw te willen belasten met een soortgelijke uitvraag.