Het groene recreatiehart van Haarlemmermeer

Ruiterpaden

In het Noordwestelijk deel van PARK21 is er al een pad voor ruiters dat veel wordt gebruikt. Het plan is om in heel PARK21 ruiterpaden aan te leggen die met elkaar verbonden zijn en duidelijk aangegeven worden. Deze paden worden ontworpen en aangelegd wanneer het bijbehorende deelgebied wordt ontworpen. Voor alle deelgebieden die door de gemeente worden ontwikkeld, worden participatiemomenten georganiseerd. Tijdens deze momenten kunnen suggesties worden gedaan voor de ruiterpaden en routes.

De ruiterpaden zijn meestal 1,5 meter breed en gemaakt van zand. Dit is een goede ondergrond voor paarden, zowel bij droog als nat weer. Waar mogelijk worden de paden gescheiden van andere paden, zoals wandel- en fietspaden.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Federatie (KNHS) heeft een handleiding uitgebracht voor de aanleg van ruiter- en menpaden. We proberen zoveel mogelijk te voldoen aan de richtlijnen in deze handleiding voor de paden in PARK21.

In PARK21 worden ook bruggen gebouwd en ook hier wordt rekening gehouden met paarden. De bruggen hebben een toegankelijke hellingshoek, een antislip-ondergrond, dichte, hogere relingen en geluiddempend materiaal, zodat paarden minder snel schrikken van hun eigen hoeven op het wegdek en van het verkeer dat onder de brug doorrijdt. Ook wordt aandacht besteed aan het verbinden van deze ruiterpaden met bestaande maneges, zodat ruiters zo min mogelijk gebruik hoeven te maken van bermen.