Het groene recreatiehart van Haarlemmermeer

Participatieverslag schetsontwerp deelgebied Flumen

Datum: woensdag 7 mei 2025 van 19.00 – 20.30 uur Locatie: Ontmoetingscentrum, Elemastraat 65 in Nieuw-Vennep Aanwezig: 16 bewoners/ondernemers, 3 medewerkers gemeente en 2 medewerkers van ontwerpbureau HB/Baljon

Inleiding 

De gemeente Haarlemmermeer organiseerde op 7 mei 2025 een participatiebijeenkomst over het schetsontwerp voor deelgebied Flumen in PARK21. De bijeenkomst vond plaats in het Ontmoetingscentrum in Nieuw-Vennep. In totaal namen 16 bewoners en ondernemers deel. De sfeer was opbouwend en de betrokkenheid en de reacties van aanwezigen waren waardevol. 

Opening

De projectmanager van deelgebied Flumen in PARK21 vanuit de gemeente, heette iedereen welkom en lichtte het doel en het programma van de avond toe. In 2017 is met inbreng van bewoners, ondernemers en initiatiefnemers een eerste ontwerp gemaakt voor het gebied. De planvorming is daarna stilgelegd, omdat er nog geen geldend bestemmingsplan was. De gemeente wacht op behandeling door de Raad van State. De verwachting is dat de behandeling dit jaar plaatsvindt. Daarom is de gemeente weer gestart met de planvorming. Omdat de omstandigheden na acht jaar anders zijn, werken we aan een aangepast ontwerp. Voor deze eerste bijeenkomst is de groep mensen uitgenodigd die ook in 2017 meedacht. 

De bijeenkomst startte met een presentatie

Na de opening volgde een presentatie door ontwerpbureau HB/Baljon. Het schetsontwerp voor Flumen werd uitgebreid toegelicht. Tussendoor en na afloop was er volop ruimte voor vragen, opmerkingen en ideeën van aanwezigen. 

In het schetsontwerp is goed zichtbaar dat deelgebied Flumen weliswaar 10 hectare groot is, maar dat dit relatief ‘klein’ is als je kijkt naar andere deelgebieden in PARK21. In het ontwerp zijn de twee zogenaamde parkkamers, waar (commerciële) vrijetijd functies kunnen komen gericht op sport en ontspanning (leisurelaag binnen PARK21).

Langs de randen van Flumen komt in het schetsontwerp dichtere beplantingsmassa terug met open zones en interessante doorzichten naar de parkkamers. De middenentree van het gebied is voor auto's, fietsers en voetgangers. Centraal in het gebied kan worden geparkeerd. De entrees links en rechts zijn voor fietsers en voetgangers. De voetgangers en fietsers delen veel paden in het gebruik. 

Een van de aanwezigen vraagt of het niet mogelijk is om auto’s langs de doorgaande weg (Noordelijke Randweg) te laten parkeren. Hierop wordt geantwoord dat dit niet wenselijk is vanuit het oogpunt van sociale veiligheid. Ook wordt gevraagd naar losloopgebieden voor honden. Op dit moment is het in PARK21 niet toegestaan om honden los te laten lopen in het park. In de toekomst gaat dit wellicht veranderen. Een van de aanwezigen wijst op de noodzaak om een hondenlosloopgebied niet te mengen met fietsers. Op de vraag of alle voetpaden voor iedereen toegankelijk worden antwoordt het ontwerpbureau dat dit een belangrijk uitgangspunt is bij het verdere ontwerp. Wel geldt voor bijvoorbeeld struinpaden dat een bezoeker met kinderwagen, rolstoel of rollator daar minder makkelijk gebruik van kan maken.

Omgevingsfactoren

In de omgeving van het plangebied zijn verschillende factoren aanwezig die van invloed (kunnen) zijn op het ontwerp en de inrichting van Flumen. Zo hebben de HOV-studie en de ontwikkeling van Nieuw-Vennep West belangrijke invloed. 

HOV

Zo moet rekening worden gehouden met de toekomstige Hoogwaardig Openbaar Vervoerlijn (HOV) Haarlemmermeer zuidwest. Voor deze vrijliggende busbaan is een préplanstudie door Movares uitgevoerd, waarin mogelijke routes worden gepresenteerd die invloed hebben op het ontwerp van Flumen. Los van het nog te kiezen tracé zal de inpassing onherroepelijk een grote ruimtelijke impact hebben op PARK21 en de gestelde ambities voor dit park. Komende maanden vindt nadere uitwerking van de HOV planstudie en afstemming met o.a. de ontwikkeling van PARK21 plaats. Dit heeft mogelijk effect op het getoonde schetsontwerp voor Flumen. 

Aansluitingen Nieuw-Vennep West

Aan de zuidkant van de Noordelijke Randweg wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld. Voor de ontsluiting van deze woonwijk gaan we nu uit van een rotonde. De locatie van de rotonde is zo gekozen dat de groene as in het stedenbouwkundig plan van Nieuw-Vennep West wordt gerespecteerd. Ook is voldoende afstand aangehouden van de kruising met de IJweg en Driemerenweg. Dit kan mogelijk bij verdere uitwerking nog wel veranderen. De rotonde zal dan de entree worden van deelgebied Flumen in PARK21. Een van de aanwezigen vraagt waarom geen geluidsschermen worden gebruikt bij de Noordelijke Randweg? Het ontwerpbureau geeft aan dat dit niet voldoende uitnodigt om het park binnen te gaan.

Eerder ingebrachte ideeën

In 2017 zijn enkele bijeenkomsten georganiseerd over de ontwikkeling van deelgebied Flumen. Hier zijn verschillende ideeën uit voort gekomen die in het ontwerp van PARK21 een plek kunnen krijgen. 

Inclusieve speeltuin

Zo is genoemd een inclusieve speeltuin, een plek waar iedereen gezond en veilig kan bewegen. Dit geldt voor iedereen, ongeacht leeftijd, gezondheid of beperking. Om een dergelijke plek te maken is voldoende ruimte nodig en deelgebied Flumen lijkt hiervoor net te klein. Het ontwerpbureau stelt voor om in een ander plandeel een locatie te reserveren voor een dergelijke functie die thuishoort in een park. Een van de aanwezigen merkt op dat het ook een mogelijkheid kan zijn om juist door het park heen inclusieve speelelementen te laten terugkomen. Dit idee wordt verkend in de volgende ontwerpfase.

Bomenkunst

Uit eerdere participatie is het idee gekomen voor bomenkunst in deelgebied Flumen. Een plek waar dode bomen uit de gemeente een tweede leven kunnen krijgen als artistiek gebaar naar de omgeving. Of levende bomen, wanneer ze groot genoeg zijn, die op een bijzondere manier worden ingezet. Kunst in het park kan zorgen voor verbinding. Dit zou kunnen worden ingepast bij de entreezone (Noordelijke Randweg). Het is ook mogelijk om dit soort kunstelementen verspreid door PARK21 toe te passen. Een van de aanwezigen vraagt of het wel nodig is in het park, want het is vaak kostbaar. Hierop noemt iemand anders het voorbeeld van een bomenkunst in Salamanca, Spanje. Hier is samengewerkt met lokale kunstenaars en zij deden ook zelf het beheer wat kosten scheelt.In de volgende fase van het ontwerp wordt opnieuw naar kunst gekeken.

Bloemenweide

In 2017 is eveneens aangegeven dat de wens bestaat om in Flumen het insectenleven te stimuleren, onder andere door het toepassen van bloemenweiden en bloemenbermen. HB/Baljon geeft aan dat in het ontwerp rekening wordt gehouden met een grote diversiteit aan verschillende biotopen, groot, klein, nat en droog. Door daarnaast op de juiste plekken in het park te voorzien in nestkasten, takkenrillen, en insectenkasten ontstaat een vruchtbare interactie tussen flora en fauna. In het voorlopig ontwerp worden deze plekken nader uitgewerkt in samenwerking met een ecoloog. Daarnaast ligt er ook een uitgelezen kans om betrokken omwonenden en natuurliefhebbers hierin te betrekken.

Blotevoetenpad

Eerder is het idee aangedragen voor een blotevoetenpad. Dit is een speciaal aangelegd wandelpad waar bezoekers op blote voeten kunnen lopen om verschillende texturen en ondergronden te ervaren, zoals zachte aarde, gladde kiezelstenen, knisperende bladeren, modderige plassen en grasvelden. Door de zintuigen te prikkelen wordt de wandelaar meer in verbinding met de natuur gebracht. Wandelaars kunnen genieten van de variatie in ondergrond en de natuurlijke omgeving, wat bijdraagt aan een unieke en verfrissende ervaring. Zo’n pad kan in Flumen komen, maar zou ook elders in PARK21 een plek kunnen krijgen. 

Een van de aanwezigen vraagt of zo’n pad dan ook toegankelijk wordt voor kinderen met een beperking. Het ontwerpbureau geeft aan dit een goed aandachtpunt te vinden dat wordt meegenomen. Een andere aanwezige doet de suggestie om een functie als bijvoorbeeld een scoutingvereniging te combineren met het blotevoetenpad.

Projectmanager van de gemeente merkt op dat voor externe initiatieven zoals een blotevoetenpad wel extra middelen moeten worden gezocht om ze te kunnen uitvoeren. Want hiervoor is geen ruimte binnen het gemeentelijke projectbudget. Extra middelen kunnen wellicht worden verkregen via de aanvraag van subsidies, via initiatiefnemers zelf of op een andere manier. 

Overige onderwerpen

Een van de aanwezigen vraagt hoe het zit met de elektrische motorcross als mogelijke functie in Flumen. Deze is nu gevestigd in het Noordwestelijk deel van PARK21. De projectmanager geeft aan dat de aanbesteding bij commerciële partijen als gevolg van het Didam-arrest is veranderd. Waar voorheen eén-op-eén gegund kon worden is dat niet meer mogelijk. Wel staat het een ondernemer vrij om bij een aanbesteding mee te doen.

Een van de aanwezigen vraagt of niet te veel functies worden samengebracht in een te klein gebied? Het ontwerpbureau geeft aan dat dit inderdaad een uitdaging is, maar ziet hiervoor wel genoeg mogelijkheden. 

Volgende bijeenkomst over voorlopig ontwerp

De aanwezigen op deze eerste bijeenkomst krijgen een uitnodiging voor de volgende bijeenkomst over het voorlopig ontwerp. Daarnaast wordt ook breder uitgenodigd voor die bijeenkomst, zodat ook andere geïnteresseerden hierbij aanwezig kunnen zijn. Daarna werken de gemeente en het ontwerpbureau het plan verder uit tot een definitief ontwerp. Dat ontwerp wordt vervolgens vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

Wel zijn er nog best veel onzekerheden. De projectmanager van de gemeente geeft aan dat het zou kunnen dat de gemeente daarom niet direct doorgaat met de uitwerking van het voorlopig ontwerp voor Flumen. Deze doorlooptijd zal echter niet zolang zijn als na het vorige participatietraject in 2017.