Voor een groot gebied, zoals PARK21, moeten de gevolgen van de ontwikkelingen op het milieu worden onderzocht en beschreven. Dit is gebeurd in het milieueffectrapport (MER). Het milieueffectrapport is door een speciale commissie met specialisten vanuit het rijk positief beoordeeld. Daarmee is het milieueffectrapport afgerond. Het milieueffectrapport vormt een onderbouwing bij het bestemmingsplan van PARK21. Een bestemmingsplan bepaalt wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren.
Voor PARK21 hebben we een nieuw soort bestemmingsplan gemaakt. Dit bestemmingsplan kijkt langer vooruit, 20 jaar in plaats van de standaard 10 jaar. Zo'n plan biedt meer mogelijkheden voor ontwikkeling dan een regulier bestemmingsplan. Het is daarmee wel anders dan anders om te lezen en te begrijpen. Mocht u hier vragen over hebben, dan kunt u contact opnemen met ons via PARK21@Haarlemmermeer.nl.
De gemeenteraad ging op 26 september 2024 akkoord met enkele aanpassingen in het bestemmingsplan van PARK21. Zo zijn minder en minder grote evenementen in het park mogelijk. Ook is het stikstofplafond verlaagd, dat is de maximaal toegestane uitstoot van stikstof voor evenementen. Minder stikstofuitstoot betekent ook dat er minder evenementen per jaar worden toegestaan. In het oorspronkelijke bestemmingsplan waren per jaar drie meerdaagse festivals, twee eendaagse festivals, vier grote concerten en drie kleine concerten mogelijk. Dit is in het aangepaste bestemmingsplan teruggebracht tot één meerdaags festival, twee eendaagse festivals, twee grote concerten en drie kleine concerten. Dit moet ervoor zorgen dat de leefomgeving in en rond PARK21 beter in evenwicht is. De wijzigingen liggen ter inzage van 4 november tot en met 16 december op de website van Officiële Bekendmakingen.
Fietsers in PARK21 (foto: Danny de Casembroot)