De raad verzocht in een motie om een gerichte aanpak van moslimdiscriminatie en antisemitisme.

Haarlemmermeer zegt NEE tegen moslimdiscriminatie en antisemitisme

15 april 2025
Nieuws

Discriminatie op basis van geloof komt helaas ook in Haarlemmermeer voor. Moslims en joden hebben te maken met pesterijen, uitsluiting of zelfs geweld. Daarom is het actieplan: ‘Aanpak moslimdiscriminatie en antisemitisme’ opgesteld. Dit is gebeurd op verzoek van de gemeenteraad van Haarlemmermeer.

De raad verzocht in een motie om een gerichte aanpak van moslimdiscriminatie en antisemitisme.  

Deze motie werd door een overgrote meerderheid van de raad aangenomen. De raad vindt het belangrijk dat Haarlemmermeer een gemeente is waar iedereen zich veilig en welkom voelt – ongeacht geloof of afkomst. De inhoudelijke behandeling van het plan volgt binnenkort in de gemeenteraad.  

Wat gaan we doen? 

Het actieplan bestaat uit zes onderdelen. Eén daarvan is bewustwording vergroten: veel mensen herkennen discriminatie niet altijd. Daarom gaan we in gesprek met inwoners, jongeren en professionals. We organiseren bijeenkomsten, bijvoorbeeld op scholen of in wijkcentra om het dit thema met hen te bespreken. Ook besteden we aandacht aan vooroordelen, bijvoorbeeld op sociale media.

Daarnaast gaan we in de eigen organisatie aan de slag. Medewerkers van de gemeente krijgen extra training over hoe zij discriminatie kunnen herkennen en tegengaan. Bijvoorbeeld aan de balie, tijdens inspecties of bij het afgeven van vergunningen.

Ook komt er meer aandacht voor de meldingsmogelijkheden. Want als je discriminatie meemaakt, moet je weten waar je terechtkunt. We gaan die informatie duidelijker en beter vindbaar maken.

Voor iedereen 

Dit actieplan is bedoeld voor iedereen. Voor mensen die zelf te maken krijgen met discriminatie, maar ook voor omstanders, professionals en vrijwilligers. We willen dat iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn – ongeacht geloof of afkomst. Juist in een diverse gemeente als Haarlemmermeer is dat belangrijk. 

De raad verzocht in een motie om een gerichte aanpak van moslimdiscriminatie en antisemitisme.

De raad verzocht in een motie om een gerichte aanpak van moslimdiscriminatie en antisemitisme. Foto: Jur Engelchor

Met elkaar  

De gemeente maakt dit actieplan niet alleen. We werken samen met inwoners, scholen, moskeeën, kerken, buurthuizen, jongerenwerk en andere organisaties. Hun ervaring en kennis zijn onmisbaar. Daarom blijven we met elkaar in gesprek. Wat werkt wel, wat werkt niet? Wat hebben mensen nodig?

Voor de uitvoering van dit actieplan stelt de gemeente budget beschikbaar. Daarmee betalen we onder andere trainingen, communicatiecampagnes, bijeenkomsten en onderzoek. We zoeken ook actief naar samenwerking met landelijke en regionale partners die kunnen bijdragen met kennis, materiaal of financiering.

Meld jij het wél? 

Iedereen kan bijdragen aan een gemeente waar discriminatie geen plek heeft. Door het gesprek aan te gaan, jezelf te informeren of melding te maken als je iets ziet of meemaakt. Wanneer inwoners of iemand uit hun omgeving te maken hebben met discriminatie: meld het wél!  

Discriminatie.nl. - Het discriminatiemeldpunt Kennemerland - luistert naar het verhaal en helpt. Niemand staat er alleen voor!