Afbeelding: foto van twee schoolkinderen met gezond gevulde broodtrommels zonder rommel

Trommel zonder Rommel

17 augustus 2022
Meer voor Elkaar

Gezond eten en drinken zorgt ervoor dat je je fit voelt. Op school hebben kinderen bijvoorbeeld energie nodig om de schooldag te beginnen. Maar net zo belangrijk is het om de dag ook met energie weer af te sluiten. Er is geen beter moment om (weer) te beginnen met gezonder eten en drinken dan de start van het nieuwe schooljaar.

De (brood)trommeltjes van de kinderen moeten weer gevuld worden. Dat is soms een hele klus. Tijd, geld, smaak er is veel om rekening mee te houden. Toch hoeft het niet altijd ingewikkeld te zijn om gezonde én lekkere dingen mee te geven naar school. Er zijn allerlei mogelijkheden om de gezonde keuze makkelijker te maken. Zo is het boekje ‘Trommel zonder rommel’ gemaakt om ouders te inspireren hoe zij de lunchtrommel van hun kinderen gezond kunnen vullen.  

Waarom gezond eten en drinken op school belangrijk is legt Hélène Kooijman van Voedingsadviesbureau de Winter uit:

“Een kleine aanpassing in het eet- en drinkpatroon van kinderen kan op de lange termijn grote effecten hebben. Uit gezonde voeding kan veel energie gehaald worden terwijl voeding met veel (toegevoegde) suikers en vetten dat op de langere termijn juist verlaagd. Op een schooldag hebben kinderen hun energie hard nodig om op te letten en dingen te kunnen onthouden en doen. Gezonde voeding draagt bij aan een betere concentratie ” 

Boekje vol gezonde inspiratie 

Op basisscholen in Vijfhuizen, Zwanenburg en Halfweg krijgen kinderen het boekje ‘trommel zonder rommel’ mee naar huis. Ook in Albert Heijn Zwanenburg en Hoogvliet Vijfhuizen wordt het uitgedeeld en gaat een diëtiste in gesprek over een gezonde lunchtrommel. Het boekje geeft tips en inspiratie. Vervang het broodje smeerleverworst bijvoorbeeld voor een broodje avocado. Naast eet tips staan er in het boekje ook tips over gezond drinken en creatieve ideeën voor trakteren. Op deze manier krijgen ouders en kinderen tips en ideeën aangereikt om een stapje te zetten naar een gezondere leefstijl. Alle tips zijn ook te bekijken op trommelzonderrommel.nlexterne-link-icoon

Afbeelding: foto van twee schoolkinderen met gezond gevulde broodtrommels zonder rommel

Inzetten voor een gezonde leefomgeving 

Een gezonde leefomgeving voor kinderen in Haarlemmermeer. Een omgeving waarin de gezonde keuze maken, makkelijk en aantrekkelijk is voor alle kinderen en jongeren. JOGG Haarlemmermeer zet zich samen met aangesloten organisaties hiervoor in. Regionale zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid maakt het project mede mogelijk.