Tieners bakken burgers voor de buurt

“Wilt u limonade, fruitwater of gewoon water?” Als volleerde gastvrouwen ontvangen Laura en Tessa (allebei 11 jaar) de bezoekers. Intussen staan Kimi (11) en Victor (10) geconcentreerd hamburgers te bakken. Iedere derde woensdag van de maand zijn inwoners van de wijk Floriande welkom in jongerencentrum Studio 5 voor een hamburger, patat en een toetje.

De kinderen serveren de hamburgers aan de buurtbewoners.

"Voor mensen die alleen zijn, is het leuk als ze met anderen samen kunnen eten," antwoordt Kimi op de vraag waarom ze hamburgers bakken voor de buurt. "En het kost maar twee euro, dus het is ook voor arme mensen."

Burgers voor Burgers hebben de jongeren initiatief gedoopt. Er is een vaste kern van zo'n zes jongeren, soms zijn er meer, soms minder.

Taken verdeeld

Jay-Linn (9) vond het direct een goed plan, vertelt ze. Ze heeft al best wat ervaring in de keuken, want ze helpt haar oma vaak spaghetti koken of saté maken. Maar vanavond is ze aan de beurt om patat te halen. Jongerenwerker Bram Spaans van Stichting Maatvastexterne-link-icoon, de beheerder van Studio5, heeft de taken vooraf verdeeld. De kinderen weten dus precies wat ze moeten doen: kassa draaien, serveren, gasten ontvangen, enzovoort.

Gezellige drukte

Op een lange tafel staan vrolijk gekleurde borden voor 27 gasten, die zich vooraf hebben opgegeven. Vanaf vijf uur druppelen de bezoekers binnen en al gauw is het gezellig druk. Er zijn vaders en moeders, opa's, oma's, en mensen uit de buurt, van jong tot oud. Grote schalen patat komen op tafel. Victor en Kimi serveren trots de hamburgers. Iedereen kan zelf sla, komkommer en tomaat pakken. Er wordt gegeten, gepraat en gelachen. Na afloop mogen de bezoekers op een briefje een cijfer en tips geven. Glimmend maakt Kimi de gemiddelde score bekend: 9,1.

Dames uit Aquaradius

De dames Lizeth Schutten en Elly Middelkoop hebben genoten, vertellen ze. Ze wonen in Aquaradius, een appartementencomplex voor 50-plussers even verderop. Lizeth Schutte had de aankondiging van Burgers voor Burgers op de website van de wijkraad gezien.

"Je fietst hier vaak langs, maar hebt geen idee wat er binnen gebeurt. Volgende keer komen we weer en dan nemen we de helft van Aquaradius mee!"

Bij de uitgang staat een tafelvoetbalspel. Met de jassen al aan spelen de dames nog snel een potje voor ze vertrekken. De jongeren zijn dan al lang aan het opruimen en schoonmaken.

Burgers voor Burgers wordt ondersteund door Albert Heijn, slagerij Dick Reys en cafetaria Verhage. Wijkbewoners die mee willen eten, zijn van harte welkom. Kijk voor meer informatie op studiovijf.nl.

In veel dorpshuizen, wijk-en jongerencentra in Haarlemmermeer is het mogelijk om samen met buurgenoten te eten. Op 1 april opent in jongerencentrum De Basis in Zwanenburg een kinderkookcafé.