Afbeelding: foto van tiener of kind op schommel

Speel- en sportplekken op de kaart

10 juni 2020
Meer voor Elkaar

Het is vandaag, woensdag 10 juni 2020, nationale buitenspeeldag. Een ideaal moment om de schijnwerpers te richten op plekken in de openbare ruimte waar kinderen kunnen spelen en sporten. Dat is precies wat er gebeurt met de lancering van de buitenspeelkaart.

In totaal hebben 110 gemeenten  hun speel- en sportplekken op de buitenspeelkaart staanexterne-link-icoon. Speelplan, een onafhankelijk bureau dat over buitenspeelplekken adviseert en ze ontwerpt en inspecteert, is de maker. Het bureau wil graag dat alle gemeenten meedoen. Wees gerust: Haarlemmermeer staat er al op. 

Afbeelding: foto van kinderen op een speeltoestel in het Haarlemmermeerse bos. Foto: Jur Engelchor

Kinderen op een speeltoestel in het Haarlemmermeerse bos. Foto: Jur Engelchor

Bewegen 

De website maakt inwoners wegwijs in het speel‐ en sportaanbod in hun woonplaats. En misschien wel nieuwsgierig naar buitenspeelplekken elders. Want als kinderen en andere bewoners de speel‐ en sportplekken in hun gemeente goed weten te vinden, gaan ze meer spelen en bewegen, is de gedachte hierachter.  
Dat sluit aan op het JOGG thema ‘Gratis Bewegen: Gewoon doen!’externe-link-icoon. Hiermee laat JOGG kinderen en jongeren zien dat bewegen altijd en overal kan. JOGG is een landelijke aanpak van gemeenten en lokale organisaties die zich richten op een gezonde leefstijl bij jongeren. Ook JOGG doet zijn best om de buitenspeelkaart bekendheid te geven en deelt tips om kinderen in beweging te krijgen.

Afbeelding: foto van tiener of kind op schommel

Letterlijk en figuurlijk

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water, verantwoordelijk voor onder meer jeugd en onderwijs en de openbare buitenruimte, is enthousiast over de buitenspeelkaart. Niet in de laatste plaats omdat Haarlemmermeer op deze wijze letterlijk en figuurlijk op de kaart komt te staan met de resultaten van het beleid dat de gemeente voert op het gebied van spelen, sporten en ontmoeten. “Dat is voor de lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling van kinderen van groot belang”, zegt ze.

Door samen buiten te spelen leer je spelenderwijs mee te doen in de samenleving. Buitenspelen is gezond, je maakt er vriendjes mee en buiten kan vaak méér dan bij elkaar over de vloer. Vooral als er leuke speel- en sportplekken beschikbaar zijn.

Skaten en wipkippen 

En: “Buitenspelen kan ook sporten zijn. Denk aan trap- en basketbalveldjes en bijvoorbeeld het skatepark in Floriande. We doen in Haarlemmermeer ons best voor een goede spreiding van speel- sport- en ontmoetingsvoorzieningen voor de jeugd die aansluit op de huidige en toekomstige bevolkingssamenstelling van de wijk of kern. Oftewel: geen wipkippen in een wijk waar vooral jongeren wonen die daar te oud voor zijn en graag willen skaten. En omgekeerd hebben peuters niet zo veel aan een basketbalveld.” 

Afbeelding, foto: skatebaan in Floriande in de tijd dat social distancing nog een onbekend begrip was. Foto: Margo Oosterveen

Skatebaan in Floriande in de tijd dat social distancing nog een onbekend begrip was. Foto: Margo Oosterveen

Uit alle windstreken 

Haarlemmermeer kent een gevarieerd aanbod aan openbare speel-, sport- en ontmoetingsplekken dat goed is verspreid over de gemeente. Wethouder Marjolein Steffens: “Er zijn meerdere goed ingerichte wijkplekken met een duidelijke ontmoetingsfunctie, die goed gebruikt worden, zoals in Floriande en Getsewoud. Rondom recreatieplas Toolenburg liggen verschillende zogenoemde wijkoverstijgende voorzieningen. Dat betekent: daar komen kinderen uit alle windstreken op af. Ook in de wijken rondom het park zijn veel speelplekken. Een aantal plekken is ingericht voor natuurspelen, zoals in PARK21. En in het Haarlemmermeerse Bos is de natuurspeelroute vernieuwd.” 
De wethouder heeft tot slot nog een tip voor alle buitenspelers: “Was wel goed je handen vooraf en bij thuiskomst. Corona is er nog steeds.”