Dit kan gaan om foto's, video's of tekstberichten. Sexting kan spannend zijn, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te blijven. Want als een foto of video in handen komt van een ander, ben jij de controle kwijt. Zo kan het gebeuren dat jouw foto of video wordt doorgestuurd en terecht komt bij mensen waarvoor het niet was bestemd. Of zelfs op het internet belandt, waar het niet gemakkelijk vanaf te krijgen is.
#weetwatjedeelt
Voordat je start met sexting is het goed om na te denken over de foto of video die je wilt sturen, en aan wie je het stuurt. Van elke foto of video, ook via Snapchat, kan een screenshot worden gemaakt. Wil je graag een spannende foto of video sturen, zorg er dan voor dat je hoofd en andere herkenbare dingen niet in beeld staan. Zo kunnen de beelden niet naar jou herleid worden. Maar nog belangrijker is: krijg jij een foto of video, stuur dan niks door. Naast dat dit heel naar is voor de persoon op de foto of video, is het ook strafbaar om seksueel getint beeldmateriaal van een andere persoon te verspreiden die nog geen 18 jaar is. Daarom kun je deze dus beter zo snel mogelijk verwijderen. In de week van de Mediawijsheid lanceert de gemeente Haarlemmermeer de campagne #weetwatjedeelt, om jongeren bewust te maken van de risico's, het gemak en de snelheid waarmee je slachtoffer of dader kunt worden van sexting. Het campagnefilmpje is gemaakt in samenwerking met leerlingen van de KSH. Zij schreven mee aan het script en acteren in de film.
Hulp of advies nodig?
In Haarlemmermeer zijn er verschillende organisaties waarbij je terecht kunt.
Qpido
Liefdes, relaties, grenzen, dwang en seks: let's talk about it! Qpido richt zich op het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel risicogedrag bij kinderen en jongeren. Wil je meer informatie over sexting? Of een vertrouwelijk gesprek per WhatsApp, chat of telefoon? Bekijk de website van Qpido.
Politie
Als jouw foto of video is verspreid, kun je voor advies en het doen van aangifte terecht bij de politie. Je kunt hiervoor een afspraak maken met de politie bij jou in de buurt. Heb je vragen over sexting en wat je kunt doen als jouw foto of video verspreid is? Of wil je chatten met een (zeden)rechercheur? Bekijk de jongerenwebsite van de politie.
Bureau Halt
Halt richt zich al meer dan dertig jaar op het voorkomen, bestrijden en straffen van jeugdcriminaliteit. Zo levert Halt een actieve bijdrage aan een veilige en leefbare omgeving. Ook op het gebied van online veiligheid en sexting organiseert Halt voorlichtingen en interventies voor jongeren en ouders. Bekijk de website van Halt.
GGD Kennemerland
GGD Kennemerland houdt zicht op de gezondheidsrisico's en probeert de gezondheid van mensen te bevorderen. Via de methode Gezonde School kunnen scholen aan de slag met het onderwerp sexting. Zo draagt de GGD bij aan een gezonde seksuele ontwikkeling van leerlingen en leert hen seksueel verantwoorde keuzes te maken. Bekijk de website van de GGD.