Afbeelding, foto: Barbara Goosens is actief in de regiegroep van de alliantie Samen tegen eenzaamheid. Foto: Margo Oosterveen

Samen tegen eenzaamheid

06 juli 2020
Meer voor Elkaar

Samen met een brede groep uit de samenleving slaat de gemeente Haarlemmermeer de handen ineen in de alliantie Samen tegen eenzaamheid. Barbara Goosens, eigenaar van Different Mix is sinds kort aangesloten bij de regiegroep. InforMeer gaat in gesprek met deze ondernemer. Over (verborgen) eenzaamheid en wat je daartegen kan doen.

Eén groep met één doel

Barbara Goosens onderneemt verschillende dingen. Ze is make-up artiest, ook voor mensen met medische huidproblemen, heeft een massagesalon, is docent op de Nederlandse Beautyschool, heeft een eigen lesruimte en fotografeert. Zelf vindt Barbara de keuze van de alliantie om haar te vragen voor de regiegroep wel verrassend. “Ik kwam met de groep in aanraking via de Ondernemersvereniging Haarlemmermeer Zuid. In eerste instantie dacht ik niet dat ik geschikt zou zijn. Ik heb geen groot bedrijf, wat is dan mijn draagvlak? Maar ik ben wel een netwerker, enthousiasmeer mensen en ik ben een verbinder. Samen met verschillende disciplines vormen we één groep met één doel: het tegengaan van eenzaamheid. Ik vertegenwoordig de ondernemers. Voor mij is vooral het voorkomen van eenzaamheid belangrijk. Mijn visie is: voorkomen is beter dan genezen.” 

Afbeelding, foto: Barbara Goosens is actief in de regiegroep van de alliantie Samen tegen eenzaamheid. Foto: Margo Oosterveen

Barbara Goosens is actief in de regiegroep van de alliantie Samen tegen eenzaamheid. Foto: Margo Oosterveen

Heel ander verhaal

Barbara Goosens ziet zowel binnen als buiten haar werk eenzaamheid.

Ik verzorg een oudere van 90 jaar. Maar ik zie ook dat veel jongeren een probleem hebben met eenzaamheid bijvoorbeeld om geaccepteerd te worden om wie ze zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor lhbti’ers. Ik heb eens een fotoshoot gedaan met een man die graag vrouwenkleren droeg. Niemand wist dat, dus hij kon die foto’s met niemand delen. Dat is echt supereenzaam. 

Barbara Goosens

Ook in haar persoonlijk leven heeft Barbara ervaring met eenzaamheid. “Een vriend van mij, een hele positieve man, maakte een einde aan zijn leven. Hij was altijd opgewekt. Daar zat dus een heel ander verhaal achter. Toen is het me opgevallen dat hij echt heel eenzaam was, hoewel hij kinderen had. Hij voelde zich niet goed genoeg, bleek uit zijn afscheidsbrief. Ik wil me ervoor inzetten om dit te voorkomen. Alle mensen doen ertoe en iedereen is goed genoeg.”

Regiegroep

In Haarlemmermeer ervaart 42 procent van de volwassenen eenzaamheid. Daarom is de alliantie Samen tegen eenzaamheid in 2019 opgericht. Doel is om ervoor te zorgen dat dit percentage niet verder toeneemt, en liever nog dat het afneemt. Door alle inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven van Haarlemmermeer bewust te maken dat eenzaamheid bestaat en door het taboe op eenzaamheid te doorbreken. Barbara Goosens: “In de regiegroep zitten vijftien vertegenwoordigers van verschillende sectoren zoals welzijn, sport, cultuur, onderwijs, zorg en ondernemers. We komen ongeveer zes keer per jaar bij elkaar om te kijken wat we met elkaar kunnen doen tegen eenzaamheid, ieder vanuit zijn eigen discipline. De ondernemers zijn er als laatste bijgekomen en kunnen weer op een andere manier bijdragen. Mijn kracht is om mensen te betrekken. Ik wil graag andere ondernemers enthousiast maken om zich voor de alliantie in te zetten. Ik heb al ondernemers benaderd. Daar praat ik binnenkort verder mee. Het gaat erom dat je dingen in beweging zet, ieder vanuit zijn eigen discipline, zijn eigen kracht en inzicht.”

Aansluiten

Als organisaties zich willen aansluiten bij de alliantie Samen tegen eenzaamheid kan dat door de ‘ik-doe-mee-verklaring’ te ondertekenen.externe-link-icoon Klik daarvoor op de link. Of kijk op de websiteexterne-link-icoon