Afbeelding: foto van Fani Giltay Veth en haar moeder Mary de Koning-Molfesis zijn blij met Personenalarmering Haarlemmermeer. Foto: Jur Engelchor

'Mijn moeder woont met een veilig gevoel thuis'

11 juli 2019
Meer voor Elkaar

Fani Giltay Veth uit Nieuw-Vennep was een weekendje in Deventer toen half twee 's nachts haar telefoon ging. Ze zegt: "Mijn moeder. Als gevolg van een herseninfarct kan ze niet goed praten, maar ik begreep direct dat er iets aan de hand was." Dankzij personenalarmering Haarlemmermeer kreeg Fani's moeder de juiste hulp. Ze zegt: "Achteraf viel het gelukkig mee, maar wat als die hulp er niet was geweest?"

Als enig kind en single mantelzorger is Fani Giltay Veth een belangrijke steun voor haar moeder Mary de Koning-Molfesis (76). Eerst woonde haar moeder nog zelfstandig in Lisserbroek, maar dat bleek niet te werken. Tien jaar geleden verhuisde ze naar een aanleunwoning van verzorgingscentrum Westerkim.

“Mijn moeder heeft twee keer kanker overleefd, maar als gevolg van een herseninfarct kan ze niet meer lezen, zeer beperkt praten en kosten dagelijkse handelingen haar veel moeite.”

Afbeelding: foto van Fani Giltay Veth en haar moeder Mary de Koning-Molfesis zijn blij met Personenalarmering Haarlemmermeer. Foto: Jur Engelchor

Fani Giltay Veth en haar moeder Mary de Koning-Molfesis zijn blij met Personenalarmering Haarlemmermeer. Foto: Jur Engelchor

Personenalarmering Haarlemmermeer

“Naast mijn bezoekjes, kwam personeel van Westerkim overdag altijd even langs om te kijken hoe het met haar ging. Ook droeg mijn moeder een polsbandje met alarmknop, zodat zij op elk moment hulp kon vragen. De eerste keer dat mijn moeder mij die bewuste nacht belde, kon ik haar geruststellen. Een half uur later heeft ze toch de alarmknop ingedrukt. Toen kreeg ik een telefoontje van de centrale van Personenalarmering Haarlemmermeer.”

Professionele hulp ’s nachts zit sinds 1 december 2018 standaard in het abonnement van Personenalarmering Haarlemmermeer, maar dat was toen nog niet het geval.

“Uiteindelijk hebben zij ouderenzorgstichting PCSOH ingeschakeld die langs kon gaan bij mijn moeder. Gelukkig kon ik mijn moeder via de telefoon doorgeven om de deur voor de hulpverleners open te doen.”

Wake-up call

Mary bleek een extreme aanval van hyperventilatie te hebben gehad, maar de gebeurtenis was een wake-up call voor Fani.

“Buiten mij heeft mijn moeder geen sociaal vangnet in de buurt. We zijn echt aangewezen op zorg van buitenaf.”

Het gevoel van paniek dat haar overviel herinnert Fani zich nog goed.

“Mijn man, zoon en ik hadden een gezellig dag gehad; lekker gegeten en een paar drankjes gedronken. Toen duidelijk werd dat mijn moeder hulp nodig had, was terugrijden naar huis geen optie.”

Van huis met gerust gevoel

Inmiddels hangt er een sleutelkastje naast de voordeur van Mary. In geval van nood kan ingeschakelde hulp direct naar binnen.

“Ik ga nu met een geruster gevoel op vakantie of een dagje weg. Als er iets is, is het goed geregeld. Ik vind het geweldig hoe Personenalarmering Haarlemmermeer de situatie heeft opgepakt en geregeld!”

Meer weten over personenalarmering? Lees het op de Sociale Kaart.externe-link-icoon