Logo van Meer voor Elkaar dat doorverwijst naar de homepage

Zoeken

Afbeelding: foto van mantelzorger Ali met zijn ouders

Mantelzorger aan het woord: Ali

18 februari 2021
Meer voor Elkaar

Ali is 38 jaar en zorgt al jaren voor zijn chronisch zieke vader en moeder. Dit doet hij niet alleen, maar samen met zijn zusje Sevda. Samen regelen ze alles, van de administratie tot het vervoer naar de fysiotherapie of het ziekenhuis. Meer voor Elkaar ging in gesprek met Ali over hoe het is om mantelzorger te zijn, in deze coronatijd.

Mantelzorger Ali met zijn ouders

“Ik wil allereerst zeggen dat ik dit echt samen met mijn zusje doe. Samen zorgen we al heel lang voor onze ouders. Ze hebben beide chronische ziektes waardoor ze veel dingen niet zelf kunnen. Dat is heftig, maar ik ben heel blij dat we hen samen kunnen helpen. 

We hebben het begin van de coronacrisis vanuit het ziekenhuis meegemaakt. Onze moeder lag namelijk in het ziekenhuis. We hebben een periode gehad dat we haar amper konden bezoeken. We moesten toen ook kiezen of ze naar een verpleeghuis of naar huis zou gaan. Uiteindelijk hebben we voor het laatste gekozen. Ook de avondklok en de onrust de afgelopen tijd maakte het zorgen lastig. Ik ben twee keer staande gehouden door de politie, maar gelukkig kon ik bewijzen dat ik mantelzorger ben en mocht ik door. Toch geeft dat wel spanning. 

Aan het begin van de crisis ging veel zorg niet door. Gelukkig gaat veel nu weer door, zoals logopedie via videobellen en fysiotherapie. We hopen natuurlijk allemaal op een einde van deze situatie, maar het is nu te doen. Mijn ouders zijn heel blij dat de dagbesteding inmiddels weer plaatsvindt. Dat is voor allebei echt een mooi uitje. 

We zijn de gemeente, Mantelzorg & Meer en andere organisaties dan ook onwijs dankbaar. Vanuit de wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) hebben we meerdere voorzieningen gekregen, waaronder een traplift en een ziekenhuisbed. Mantelzorg & Meer heeft ons veel tips gegeven, maar via hen konden wij ook een cursus volgen speciaal voor kinderen van ouders met dementie. Het was een hele leerzame cursus. Ook vonden we het heel mooi om met andere mensen te spreken die in dezelfde situatie zitten als wij. Ik probeer nu ook vrienden van mij te helpen, want na al die jaren weet ik best veel van het aanvragen van voorzieningen en het krijgen van hulp.”

Herken jij je in het verhaal van Ali? Maar heb jij je nog niet aangemeld als mantelzorger bij Mantelzorg & Meer? Of wil je meer informatie over de hulp die zij kunnen bieden? Kijk dan op www.mantelzorgenmeer.nlexterne-link-icoon