Logo van Meer voor Elkaar dat doorverwijst naar de homepage

Zoeken

Pia en Afbeelding, foto: Rob Schouten in hun nieuwe appartement. Foto: Margo Oosterveen

'Maak de keuze als je zelf nog heel veel kan'

12 november 2019
Meer voor Elkaar

Rob en Pia Schouten (beiden 66 jaar) zijn de trotse bezitters van een mooi appartement, heel centraal in Hoofddorp. Dicht bij winkels, bus en station. Vijf weken geleden verruilden zij hun eengezinswoning in Toolenburg voor dit appartement. Waarom namen zij deze stap en wat raden zij anderen aan om ervoor te zorgen dat zij nog jaren comfortabel zelfstandig kunnen wonen?

Voor Rob Schouten begon het nadenken over een andere woning zo’n twee jaar geleden. “Het was de schuld van Pia, die dacht er al langer over.” Pia Schouten: "Door mijn reuma heb ik veel last van mijn benen, vooral in de winter of als het heel vochtig weer is. Dan is traplopen lastig. Voor mij was het dus wel tijd om naar iets anders uit te kijken." Rob vult aan: “Mijn rug is niet al te best meer, maar die had het nog wel vier jaar volgehouden. Maar misschien ook niet. We wonen hier nu vijf weken, dus zijn mooi op tijd verhuisd, net voor de vochtige en koude periode.” 

Pia en Afbeelding, foto: Rob Schouten in hun nieuwe appartement. Foto: Margo Oosterveen

Pia en Rob Schouten in hun nieuwe appartement. Foto: Margo Oosterveen

Op tijd

Met het oog op de toekomst heeft het echtpaar Schouten op tijd de stap gezet om van hun huis met drie verdiepingen naar een gelijkvloers appartement te verhuizen. Pia: “Ik keek al een tijdje rond op internet en ineens loop je er dan tegenaan. Het is allemaal heel snel gegaan: 30 juni kwamen we terug van vakantie, 1 juli zijn we gaan kijken en toen moesten we snel beslissen. Dit is precies wat we wilden. We vielen allebei voor dit appartement. Dan hoor je dat je het krijgt en moet je alles regelen, zoals de hypotheek, eigen huis te koop zetten. Het ging echt in een stroomversnelling.”

Achterlaten

Pia en Rob Schouten woonden 24 jaar in hun eengezinswoning in Toolenburg. Ze missen nu niet echt iets uit hun vorige huis. Rob: “Ik had op zolder een biljart staan. Dat mis ik wel eens. Hoewel, alles is dichtbij, dus ik kan ook in de buurt gaan biljarten.” Pia: “Ik had gedacht dat ik meer moeite zou hebben om te vertrekken, meer emotie na 24 jaar. Het huis is verkocht en het nieuwe huis voelt goed. Over drie weken is de overdracht. ” 

Aanbevelen

De familie Schouten ziet het als een voordeel dat ze deze stap nu al gezet hebben. Rob: “Wij konden heel veel zelf doen. Verhuizen, schilderen, noem maar op. Als je ouder wordt of iets gaat mankeren, dan kan dat vaak niet meer. Het is natuurlijk niet afhankelijk van leeftijd. Sommige mensen van 80 jaar kunnen nog heel goed zelfstandig in een grotere woning wonen. Maar ik raad aan om de keuze om naar een appartement of een gelijkvloerse woning te gaan vooral te maken als je zelf nog heel veel kan, dan heb je zelf nog van alles in de hand. Als je merkt dat dingen niet meer gaan, ben je eigenlijk al te laat.”

Voordelen

Het appartement is gelijkvloers. Er is geen tuin. Het is dicht bij alle winkels, de bus stopt om de hoek en het station is op loopafstand. Pia: “Als je bijvoorbeeld met een rollator gaat lopen, dan is heerlijk om dicht bij winkels te wonen. Wij hebben heel bewust voor deze locatie gekozen. In Toolenburg woonden we ook wel dicht bij de winkels maar dit is dichterbij.” 

Wooncheck

Iedereen blijft langer zelfstandig wonen. Dit gaat vaak goed maar het helpt om zoals mevrouw en meneer Schouten na te denken of dat in de huidige woning kan. De campagne ‘Leven Lang Wonen’ waarin de gemeente informatie geeft hoe inwoners langer zelfstandig kunnen wonen is in oktober van start gegaan met de lancering van de wooncheck. Dit is een hulpmiddel waarmee mensen per woonruimte kunnen bekijken hoe veilig en levensloopbestendig de woning is.  De familie Schouten heeft de Wooncheck niet gedaan want zij hadden al een besluit genomen. Rob: “Het lijkt me een handig hulpmiddel om tot een beslissing te komen. Maar je doet dat in principe zelf ook. Je gaat een aantal zaken langs. Pia wilde al langer weg. Dan praat je er samen over. Wij waren het er samen over eens om de stap te zetten en wij hebben een goed gevoel over onze keuze.” 

 Doe de wooncheck ga naar haarlemmermeer.nl/wooncheckexterne-link-icoon