Een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl biedt voor iedereen de kans om vitaler ouder te worden. Maar wat is een gezonde leefstijl? Gezond&Meer heeft 6 elementen beschreven die gebaseerd zijn op het idee van ‘positieve gezondheid’ van Machteld Huber.

Gezonde gewoontes

Roken en alcohol zorgen voor het grootste deel van de ziektelast die voortkomt uit ongezond gedrag. Het zijn de ongezonde gewoontes (snoepen, snacken, overmatig beeldschermgebruik, etc.) die er met de jaren zijn ingesleten en de verslavingen (roken, alcohol en drugs) waar we moeite mee hebben om vanaf te komen. Dat er steeds meer mensen zijn die hier een alternatief voor willen blijkt uit bijvoorbeeld de vele acties die er gehouden worden. Mensen dagen zichzelf hierin uit om bijvoorbeeld een maand lang geen alcohol te drinken (IkPas) of in september een maand lang niet te roken (Stoptober).

Gezonde voeding

Een gezond voedingspatroon staat aan de basis van een gezonde leefstijl. Het helpt je om gezond te blijven en sneller te herstellen wanneer je ziek bent. Wat we eten en drinken heeft invloed op ons gewicht, bloedsuiker, cholesterol en ons mentale welzijn. De voedingsstoffen die we binnenkrijgen vormen de bouwstenen en de brandstof waarop ons lichaam functioneert.

Blijven bewegen

We willen zorgen dat bewegen een belangrijk deel wordt van het dagelijks leven. Sporten is belangrijk om gezond te blijven, maar compenseert niet voor te veel zitten. In Haarlemmermeer is de sportdeelname weliswaar hoog, maar het aantal inwoners dat voldoet aan de beweegnorm blijft achter. Inactiviteit als gevolg van te veel zitten (kantoorbaan, tv kijken, telefoongebruik, gamen) speelt in alle leeftijdsgroepen van onze samenleving. Hoe zorgen we ervoor dat we beginnen met bewegen en in beweging blijven?

Sociale connecties en zingeving

Een goed gesprek hebben is net zo hard werken aan je gezondheid als naar de sportschool gaan. Het hebben van sociale contacten en een sociaal netwerk helpt mensen om te gaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt. Het gaat daarbij niet om het aantal connecties dat je hebt, maar vooral om de kwaliteit ervan. Een kwalitatief sterk sociaal netwerk kan eenzaamheid voorkomen. 

Daarnaast speelt zingeving een belangrijke rol in gezond oud worden. Ontdekken wat we belangrijk vinden in ons leven en hoe we daar invulling aan geven, kan tot wel 7 extra gezonde levensjaren zorgen.

Gezonde financiën

Geld maakt niet gelukkig, maar de financiën op orde hebben maakt de kans op gezondheid wel een stuk groter. Armoede is een grote drijfveer van ongezondheid. Mensen uit een huishouden met een inkomen onder de armoedegrens leven gemiddeld 5 jaar korter dan mensen met een hoger inkomen. Het verschil in gezonde levensjaren bedraagt zelfs 14 jaar.

Gezonde leefomgeving

We willen in Haarlemmermeer de leefomgeving gezonder maken, zodat de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt. Onze leefomgeving heeft zowel direct als indirect invloed op onze gezondheid. In directe zin kun je denken aan aspecten zoals luchtkwaliteit en waterkwaliteit of de leefomgeving in je huis. Een goed geïsoleerde woning draagt bijvoorbeeld bij aan een lagere energierekening, is minder milieubelastend en zorgt ook voor meer comfort. Indirect gaat het om dingen zoals de aanwezigheid van bijvoorbeeld fietspaden die ons verleiden om eerder de fiets te pakken of de indeling van de schappen bij een supermarkt. Wist je dat de aanwezigheid van groen in de leefomgeving een stressverlagend effect heeft als mensen hier 15 minuten in verblijven? Kortom er zijn heel veel mogelijkheden om de leefomgeving in te zetten als manier om meer gezond gedrag te stimuleren