Daniëlle Schellingerhout

Afbeelding: foto van Danielle en groep collega's in magazijn van de voedselbank.

De coronacrisis heeft op ons allemaal een grote impact. Op ons privéleven, maar ook op ons werk. En ook de financiële impact van de crisis is groot, zo merkt @Voedselbank Haarlemmermeer. Meer voor Elkaar ging in gesprek met Daniëlle Schellingerhout, vrijwilligerscoördinator van de Voedselbank.

“Ik doe al vanaf mijn 18e vrijwilligerswerk, buiten mijn werkzaamheden voor een werkgever. Ik help bij het aanvragen van schuldhulpverleningen, assisteer mensen bij zittingen, help bij het opstellen van faillissementsverklaringen. Eigenlijk help ik mensen om uit een financieel lastige situatie te komen. Normaliter werk ik 3 dagen als bemiddelingsconsulent bij de Vrijwilligerscentrale. Hier bemiddelen wij mensen die een hulpvraag hebben of die graag een hulpvraag willen invullen. 

Toen kwamen we thuis te zitten door corona. En vervolgens kreeg ik van een collega de vraag of ik voor een paar uur per week wilde helpen bij de Voedselbank, omdat ze daar iemand nodig hadden die de inzet van vrijwilligers kon coördineren. 

Nu beheer ik de aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers en meld ik hen aan bij de coördinatoren van de vestigingen. Best een flinke klus, zeker aangezien we heel veel vrijwilligers nodig hebben. Er zijn al bewonderenswaardig veel aanmeldingen geweest de afgelopen periode. Hele gezinnen die zich aan hebben gemeld om te helpen. Een piloot die onverhoopt thuis kwam te zitten en anderen wilde helpen. Een student die terug moest komen uit Engeland, die vanuit Bennebroek op de fiets naar Hoofddorp kwam. En ondernemers die hun middelen ter beschikking stellen, zoals een bezorgbus. Echt hartverwarmend om te zien hoeveel mensen anderen willen helpen in deze tijd! 

Toch waren er ook hele lastige momenten. Zoals de vaste vrijwilligers van de Voedselbank die 70 jaar of ouder zijn. Die mogen nog steeds niet helpen. Het was voor hen ook een bepaalde manier van sociaal contact houden. Dat valt nu weg. Om dan ook nieuwe aanmeldingen van 70-plussers af te wijzen, vind ik onwijs lastig. Maar uiteindelijk is hun gezondheid natuurlijk het belangrijkst. 

Ik zou ook graag nog een oproep willen doen. Onze voorraad raakt op, door de toenemende vraag. Daarom is het onwijs belangrijk dat we mensen vinden die voedsel willen inzamelen. 24-30 augustus gaan wij bij verschillende Albert Heijn-filialen in de gemeente staan om voedsel in te zamelen. Hiervoor hebben we nog 200 vrijwilligers nodig. Dus, kun jij ons helpen in die periode, of wil je op een ander moment helpen? Mail dan naar coronavrijwilliger@voedselbankhaarlemmermeer.nl. Onwijs bedankt alvast!”

Afbeelding: foto van een medewerker bij kratten levensmiddelen bij de voedselbank.