Bewegen: gewoon doen!

16 december 2021
Meer voor Elkaar

Één van de thema’s waar JOGG Haarlemmermeer zich op richt is bewegen. Bewegen is super belangrijk en kan overal. Onder schooltijd, bij de kinderopvang en in je vrije tijd. Ook de partners van JOGG in Haarlemmermeer zetten zich in om bewegen onderdeel te maken van de dagelijkse keuzes binnen hun organisatie.

Stichting kinderopvang Haarlemmermeerexterne-link-icoon is zo op meerdere BSO-locaties gestart met het beweegprogramma van Jonge Sporthelden. Dit programma bestaat uit lessen gericht op het verbeteren van de grondvormen van bewegen. Medewerkers van de BSO laten de kinderen zo kennismaken met verschillende sporten en spellen waarbij je moet samenwerken. Dit zorgt voor meer plezier en enthousiasme in de groep. Sportspecialist Siyar verzorgt met veel enthousiasme de sportlessen bij BSO locatie Wigwam in Hoofddorp. Het liefst lekker in de buitenlucht, op het schoolplein grenzend aan de locatie. Bij slecht weer verplaatst hij het parcours gewoon naar binnen. 

Ook basisschool RKBS de Bosbouwers geeft bewegen een belangrijke rol in hun lesprogramma. In samenwerking met JOGG Haarlemmermeer en Zorg en Zekerheid is er schoolmeubilair aangeschaft schaffen waarmee kinderen tijdens de les kunnen bewegen. Je kunt denken aan verstelbare statafels, fietsen in plaats van stoelen en balanskrukken. Zo zitten de kinderen niet de hele dag stil te zitten maar wisselen zij dit af met staan, fietsen of balanceren. 

Op de school zijn ze erg enthousiast: 

“Het geeft kinderen de mogelijkheid om hun energie kwijt te raken en tegelijkertijd te leren. Dit leidt tot betere schoolprestaties. Ook de kinderen zijn heel enthousiast en gebruiken de materialen dagelijks.”

Stichting Maatvast investeert ook in bewegen! Bij elk van de jongerencentra is een sport- en speluitleen geopend. Tijdens openingstijden van de jongerencentra kunnen kinderen en jongeren gratis materialen lenen zodat zij zelfstandig kunnen sporten en bewegen. Coördinator Beau Kattenberg:

“kinderen en jongeren maken er steeds meer gebruik van. Het is leuk om te zien dat de kinderen zo heel gemakkelijk actief kunnen zijn na schooltijd.”  

Zorg en Zekerheid investeert in gezondheid jeugd

Zorg en Zekerheid is al jaren actief partner van JOGG en draagt bij aan de verschillende initiatieven om de gezondheid van jeugd in Haarlemmermeer te stimuleren waaronder ook de beweegprogramma‘s.

Wat doet JOGG?

JOGG is een landelijke aanpak van gemeenten en lokale organisaties die zich richten op een gezonde leefstijl bij jongeren. Haarlemmermeer is 1 van de ruim 140 Nederlandse gemeenten die met de JOGG-aanpak werken. JOGG Haarlemmermeer zet zich in om de gezonde keuze voor kinderen en jongeren makkelijk en aantrekkelijk te maken.