Wethouders willen probleem stroomtekort oplossen
In Haarlemmermeer zijn er nieuwe bedrijven die nul op het rekest kregen, omdat er een tekort aan capaciteit is om stroom te leveren. Ook het bouwen van woningen komt in de knel. “Er is echter stroom genoeg, alleen hebben allerlei grote bedrijven veel gereserveerd, terwijl ze dat lang niet altijd nodig hebben”, schrijven de wethouders Nobel en Van der Meij in een opiniestuk in De Telegraaf vandaag. De twee bestuurders pleiten ervoor dat bedrijven die rechten kochten om stroom geleverd te krijgen, maar die niet gebruiken, die rechten verliezen.
Is het zo simpel?
“Nee, het zou heel simpel moeten zijn”, zegt Jurgen Nobel, wethouder Ruimtelijke Ordening. “Grote bedrijven willen graag een contract met de netbeheerder afsluiten waarmee ze zekerheid hebben dat ze voldoende stroom geleverd kunnen krijgen. Dat snap ik. Maar het zou makkelijker moeten zijn om een deel van de ongebruikte capaciteit terug te geven, wellicht tegen betaling. Dan komt er ruimte voor nieuwe bedrijven, die nu achter het net vissen.”
Alleen al de datacenters hebben in Haarlemmermeer een gecontracteerd vermogen van ongeveer 500 MVA. Hiervan wordt nu slechts 150 MVA gebruikt. Voor de beeldvorming: de gemeente Den Bosch heeft ongeveer 200 MVA nodig.
Foto: Shutterstock
Waar zit het verschil tussen de gecontracteerde en de daadwerkelijk afgenomen capaciteit?
“Voor een deel komt dat omdat niet alle datacenters operationeel zijn, maar de belangrijkste factor is dat een datacenter nooit de volledige capaciteit afneemt”, zegt Van der Meij, wethouder Energietransitie. “Een datacenter zal alleen de volledige capaciteit afnemen als alle servers 100 procent draaien en alle airco’s honderd procent draaien. Dat gebeurt zelden.” Momenteel wordt minimaal 150 MVA van het stroomnet van Liander niet gebruikt. In een economie die toch al door diverse crises onder druk staat, is dit niet wenselijk.
Kan het Rijk hierin een rol spelen?
“Minister Jetten van Energietransitie gaat met ons mee”, zegt Nobel. Hij wil het principe ‘use it or lose it’ invoeren. “Dus als je de capaciteit waar je recht op hebt niet gebruikt, dan verlies je die rechten. Maar dit duurt nog heel lang, terwijl het probleem nu speelt.”
Tot het moment dat dit ‘use it or lose it’ principe in stelling wordt gebracht, wordt er aan innovatieve oplossingen gewerkt. “Zo hebben wij op een bedrijventerrein een virtueel stroomnetwerk tot stand gebracht, waarbij bestaande en nieuwe stroomaansluitingen worden samengevoegd, zodat er nooit teveel gevraagd kan worden, maar toch iedereen stroom heeft”, vult Van der Meij aan.