Arjo den Breejen en Linda de Groot in de zitkamer in het gebouw Polder Staete.

‘We willen een veilig en warm onderkomen bieden’

14 april 2022
Oekraïne

Een vrachtwagen stopt voor de deur. Arjo den Breejen en Linda de Groot kijken naar buiten. “De magnetrons worden geleverd!” Naast dat er door vrijwilligers veel werk is verzet om het gebouw Polder Staete aan de Bennebroekerdijk in Cruquius geschikt te maken voor opvang van Oekraïense vluchtelingen, hebben veel bedrijven en particulieren bijgedragen met spullen. Aan het woord de initiatiefnemers van dit project, Linda de Groot en Arjo den Breejen.

Arjo den Breejen en Linda de Groot in de zitkamer in het gebouw Polder Staete. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Linda de Groot en Arjo den Breejen zijn eigenaar/directeur van Polder Staete B.V., een vastgoed- en ontwikkelingsonderneming die straks een hele nieuwe woonwijk met 700 woningen in Cruquius bouwt. Daarvoor moet onder andere dit gebouw, dat sinds 2019 leegstaat, tegen de vlakte. Linda de Groot: “De televisiebeelden van de oorlog in Oekraïne waren zo schrijnend dat ik dacht: we moeten iets doen. Al snel ging er een lampje branden; we kunnen iets met dat pand. Op zaterdag heb ik de gemeente geappt. Die stonden op maandag op de stoep en twee weken later kregen we groen licht.”  

Aan de slag

Linda en Arjo stelden het pand belangeloos beschikbaar aan de gemeente Haarlemmermeer en gingen vervolgens aan de slag. Het gaat om ongeveer 50 kamers voor zo’n 200 vluchtelingen uit Oekraïne. “We zijn eerst in gesprek gegaan met de gemeente om toestemming te vragen om zelf zaken te organiseren en aan te schaffen. Beneden stonden bureaus, stoelen en kasten in opslag. Die hebben we allemaal naar boven gesjouwd, zodat alle kamers voorzien zijn van een kast, een bureau en stoelen. Daarna hebben we zelf 200 bedden gekocht met alles erop en eraan. Dat is toch het eerste wat mensen nodig hebben, een goed bed. Maar dan ben je er nog niet.” 

Vrijwilligers

Een grote groep vrijwilligers heeft bij dit project de handen uit de mouwen gestoken en belangeloos meegeholpen. Linda de Groot: “In eerste instantie hebben we Hennie van Son van het dorpshuis gebeld. Die heeft wat mensen gevraagd. Dat resulteerde in een appgroep van 60 vrijwilligers. Daarnaast zijn er nog vrijwilligers die niet in de appgroep zitten. Ik denk dat er in totaal wel 70 mensen hebben geholpen. Die zijn er natuurlijk nooit allemaal tegelijk. We hebben hier ook goederen ingezameld. Mensen die goederen kwamen brengen, bleven soms ook om te helpen. Je merkt dat mensen heel behulpzaam zijn. Iedereen zet zich enorm in.” Arjo den Breejen vult aan: “Ook organisaties hebben ons enorm geholpen met sponsoring en door spullen ter beschikking te stellen. Niet alleen grote bedrijven, ook kleine winkeliers. En er zijn nu al vrijwilligers die zich aanmelden om straks muziek- of schilderles te geven of met de vluchtelingen te knutselen, maar dat moet via de gemeente. We hebben dit echt met elkaar gedaan. Veel werk verzet, maar ook heel veel lol gehad. Wat zijn wij rijk met zoveel hulp van zulke lieve mensen.” 

De wasmachines staan klaar voor gebruik. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Langere tijd 

Hoe lang de vluchtelingen in Polder Staete kunnen blijven? Arjo: “Dat hangt natuurlijk af van het verloop van de oorlog, maar in principe gaat de gemeente uit van minimaal twee jaar. Dat kan ook wat betreft de planning van de woningbouw. Het zou zelfs nog wel vijf jaar kunnen. Wie er opgevangen gaan worden dat weten we nog niet. In ieder geval Oekraïense vluchtelingen, maar dat gaat verder via de gemeente. Die is ook verantwoordelijk voor de begeleiding van de vluchtelingen. Dat gaat dan bijvoorbeeld via het Rode kruis en Vluchtelingenwerk. Wellicht dat er van ‘onze’ groep vrijwilligers ook nog mensen zijn die zich hiervoor in gaan zetten. We weten niet welke behoeftes er zijn.” 

Open 

Wat Linda de Groot en Arjo den Breejen betreft kan deze opvanglocatie eind april open. “Het wachten is nu nog op zaken als verzekeringspapieren en een brandalarminstallatie die de brandweer nog moet inbouwen. En er moet gezorgd worden voor medische en psychologische begeleiding.” 

Indrukwekkend 

Er komt heel veel kijken bij het inrichten van het pand voor de Oekraïense vluchtelingen. Linda de Groot: “Je moet overal aan denken: koelkasten, vriezers, televisies, wasmachines, drogers, kookplaten, magnetrons, strijkijzers en douches. Maar er moesten ook gordijnen voor de ramen. Voor de kinderen is er speelgoed. Voor de mensen die huis en haard hebben moeten verlaten met niets is er kleding in alle soorten en maten.”

Een rondje door het pand geeft een indrukwekkend beeld: kasten vol met deodorant, douchegel, shampoo, afwasmiddel, luiers, noem het maar op. Kortom, alle eerste levensbehoeftes. Voor de vluchtelingen zijn de ruime kamers mooi ingericht. Overal zie je planten. Er is een speelruimte voor de kinderen, waar een tv aan de muur komt. Een zitkamer waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar kinderen kunnen spelen. Een keukengebied met vriezers, koelkasten en kookplaten waar de vluchtelingen straks kunnen koken. Eten kunnen ze op hun kamer of in één van de openbare ruimtes. Waar ze willen, met wie ze willen en wanneer ze willen. Een mooie binnentuin maakt alles compleet. “Een warme en veilige plek voor mensen die alles achter hebben moeten laten,” zeggen Linda de Groot en Arjo den Breejen.

Een kennis maakte 200 houten tulpen. Oranje, met daaraan een kaartje om de vluchtelingen welkom te heten. “Straks ligt op ieder bed zo’n tulp.”