‘Spullen komen wel goed terecht’

15 juni 2022
Nieuws

Er ligt van alles: tassen met kleding, een grote knuffeluil, portemonnees, geld, huissleutels, autosleutels, telefoons in alle soorten en maten, laptops, sieraden maar ook groot gereedschap en vishengels. Allemaal spullen die gevonden en zijn en, zoals het hoort, bij de gemeente zijn ingeleverd. Want wie iets vindt, kan dat bij de gemeente inleveren, of zelf thuis bewaren. Hoe lang bewaart de gemeente de gevonden spullen en wat doet zij ermee? Waar kunnen mensen terecht die iets verloren zijn? In Haarlemmermeer houdt Desiree Huurman zich bezig met gevonden en verloren voorwerpen.

Wat minder

Of er veel gevonden voorwerpen afgeleverd worden aan de Taurusavenue? Desiree: “Op zich wel, maar we merken dat het na de verhuizing naar het tijdelijke gemeentekantoor aan de Taurusavenue wat minder is. Voorheen liepen mensen die iets vonden in het winkelcentrum makkelijk even bij het raadhuis binnen. Nu de afstand groter is, moeten inwoners die iets gevonden hebben naar Beukenhorst komen. Dat doen ze helaas minder snel, ze moeten hun bezoek bijna plannen.” 

De gevonden, verloren of vergeten voorwerpen zijn in opslag bij de gemeente Haarlemmermeer. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Servicecentra 

Het tijdelijke gemeentekantoor is niet de enige locatie in Haarlemmermeer waar gevonden items afgegeven kunnen worden. “Mensen mogen de spullen nog steeds naar de politie brengen. Afgeven bij de servicecentra in Halfweg of Nieuw-Vennep mag ook.” 

Hoe werkt het?

Bij de gemeente Haarlemmermeer worden ongeveer 20 gevonden voorwerpen per maand ingeleverd. Desiree: “Als er iets wordt ingeleverd, registreren we alles; de datum waarop het ingeleverd wordt en de datum waarop het gevonden is. Dat stoppen we in een zakje waarop we alles noteren. Het item krijgt een registratienummer. Dan zetten we alles in een systeem. Na een jaar krijgen we een melding van het systeem dat dit item afgehandeld kan worden.” 

Afhandeling 

De manier waarop de afhandeling plaatsvindt, is afhankelijk van het voorwerp. Desiree: “Officieel is het zo dat waardevolle zaken zoals laptops en telefoons, een jaar bewaard moeten worden en niet waardevolle zaken drie maanden. Wij bewaren alles een jaar. Kleding, schoenen en dergelijke gaan na een jaar in de bak van het Rode Kruis. Zo krijgen ze nog een nieuw leven. Voor laptops en telefoons gelden andere regels. Daar staat privacygevoelige informatie op, dus die moeten worden vernietigd. Deze items worden een keer per jaar opgehaald door de Stichting Make a Wish. Alle privacygevoelige informatie wordt eraf gehaald. Wat er overblijft van waarde, zoals koperdeeltjes, gaat naar de Stichting. Op die manier proberen we altijd wat moois te doen met de spullen die hier gebracht worden en niet worden opgehaald. De waardevolle spullen waar geen persoonsgegevens op staan, gaan naar de Oprechte Veiling in Haarlem.” 

Melden 

Als iemand zich meldt voor een gevonden voorwerp, wordt er natuurlijk wel gecheckt of deze persoon de rechtmatige eigenaar is. “Als er een nieuwe IPhone is gevonden, krijgen we soms wel tien claims van mensen die zeggen dat het hun telefoon is. Als ze de pincode weten en kunnen zeggen welke schermafbeelding op het openingsscherm staat, is het de eigenaar. Bij sieraden met inscriptie wordt gevraagd naar deze inscriptie. We proberen altijd wel om de spullen bij de rechtmatige eigenaar terug te krijgen. Bij trouwringen zoeken we op de inscriptie van de trouwdatum. Het meest bijzondere wat we binnengekregen hebben? Een jongetje van 10 jaar was de ketting met as van zijn overleden moeder kwijt. Hoe mooi is het dan dat wij die terug kunnen geven. Dat kan natuurlijk alleen maar als de vinders de ketting inleveren. Verder krijgen we veel sleutels, portemonnees, maar ook erfstukken. En er is zelfs een keer een kleine kunststof motorboot gevonden.” 

Website 

Mensen kunnen er ook voor kiezen om gevonden spullen zelf te bewaren. “Als ze dat doen, kunnen ze na een jaar eigenaar worden. Zij moeten zich op de site verlorenofgevonden.nl registrerenexterne-link-icoon. Als ze dat niet zelf kunnen, helpen wij ze natuurlijk graag. Dan kunnen ze contact opnemen en helpen we hen met het invullen van het formulierexterne-link-icoon. Mensen die iets verloren zijn, kunnen kijken of hun voorwerp daar tussen staat. Als gemeente vullen wij op deze site ook in wat er bij ons wordt ingeleverd.”  

Winkelcentrum 

Een plek waar veel spullen gevonden worden, zijn bijvoorbeeld winkelcentra. Desiree: “Ook laten mensen vaak iets liggen in de bus of in de trein. Opvallend tijdens de coronalockdown was, dat er veel gevonden werd in het Haarlemmermeerse Bos en bij de Toolenburgerplas. Er werd in die tijd veel gewandeld, dus werd daar ook meer verloren.” 

Bekend 

Het feit dat gevonden zaken bij de gemeente ingeleverd kunnen worden, is bij veel mensen al wel bekend. “Maar ik denk dat het bij een aantal inwoners nog niet voldoende bekend is. Die gaan in eerste instantie nog naar de politie. Hoe meer mensen de gevonden spullen brengen of registreren, hoe meer mensen hun eigendom terug kunnen krijgen! En natuurlijk hoop ik ook dat meer mensen die iets kwijt zijn dit melden. Om wat meer aandacht aan verloren en gevonden voorwerpen te besteden, besteden we hier de komende tijd op Facebook en Twitter aandacht aan. ”