Kunstwerk

Ruimte voor groen en voor wonen

28 september 2021
Wonen

Waar is in de toekomst volop ruimte om te wandelen, te fietsen of hard te lopen? Waar zijn plekken om met elkaar af te spreken? Waar kan je rustig wonen in het groen en waar woon je juist midden tussen winkels en terrasjes en dichtbij openbaar vervoer? Dat staat in de ontwerp-omgevingsvisie.

De ontwerp-omgevingsvisie is een toekomstvisie. Het beschrijft hoe mensen hier ook in 2040 prettig, gezond en veilig kunnen wonen en werken. Het is een visie, dus alle ideeën en wensen moeten nog wel verder worden uitgewerkt. Door de gemeente, of door projectontwikkelaars. Maar ook andere mensen in Haarlemmermeer kunnen bijdragen. Door hun huis te verduurzamen bijvoorbeeld of door een elektrische auto te gaan rijden.

Haarlemmermeer blijft ook in de toekomst dynamisch. Foto: Mariette Carstens.

Landelijk in het noorden en zuiden

In hoofdlijnen staat in de omgevingsvisie hoe de gemeente er straks uit zou kunnen zien. In sommige delen van Haarlemmermeer blijft het heel rustig en op andere plekken wordt het drukker. In de zuidpunt van de polder bij Abbenes en Burgerveen bijvoorbeeld is er vooral veel boerenland. Ook bij Haarlemmerliede, in het noorden, blijft het landelijk.

Schaalsprong

In andere gebieden wordt wel een ‘schaalsprong’ gemaakt. Daar komen er veel woningen bij. Bijvoorbeeld in Hoofddorp rond het station en het stadscentrum, Pionier-Bols in Nieuw-Vennep, Nieuw-Vennep-West of bij Lisserbroek. Sommige wijken zijn helemaal nieuw, maar in Hoofddorp en Nieuw-Vennep worden ook bedrijventerreinen verbouwd tot wijken waar mensen wonen én werken. Bijvoorbeeld in Graan voor Visch-Zuid en Pionier-Bols.

Wandelen en fietsen

In Badhoevedorp zijn ook nieuwe wijken in aanbouw. De omgevingsvisie beschrijft hoe daar nog meer groen bij moet komen om ook nieuwe bewoners genoeg mogelijkheden te geven om te recreëren. Want voor de hele gemeente geldt; waar mensen wonen, moet er ook plek zijn om lekker naar buiten te gaan. In Zwanenburg gaat het er vooral om de leefbaarheid te vergroten. Op plekken waar het kan komen er daar woningen bij. In het zonnecarré (het gebied waar veel zonnepanelen kunnen komen) zijn straks paden om te wandelen en fietsen.  

Omgevingsvisie per gebied

In de ontwerp-omgevingsvisie staat voor elk gebied wat de opgave is. Zie pagina 19-29. Tijdens de zogenoemde omgevingsgesprekken hebben meer dan honderd mensen meegepraat over de toekomst van hun gebied. Verslagen daarvan staan op www.haarlemmermeer.nl/omgevingsvisieexterne-link-icoon. Daar is de hele ontwerp-omgevingsvisie te vinden plus een verkorte versie.

Reageren tot en met 25 oktober

De ontwerp-omgevingsvisie ligt ter inzage. Iedereen kan daar tot en met 25 oktober op reageren. Zie www.haarlemmermeer.nl/toekomstvisiesexterne-link-icoon