De volgende fase is aangebroken in het participatietraject Wind op Land.

Reageer op ideeën voor spelregels over windenergie

08 april 2024
Duurzaamheid, Nieuwe energie, Nieuws

De volgende fase is aangebroken in het participatietraject Wind op Land. Vanaf nu kan iedereen zien welke ideeën voor spelregels die de afgelopen periode zijn verzameld voor windenergie in Haarlemmermeer-Zuid. En hierop reageren met suggesties of voorstellen. Dit kan tot en met 29 april 2024 via het platform Wind op Land Haarlemmermeer.

Input voor spelregels is belangrijk 

De gemeente Haarlemmermeer vindt het belangrijk dat inwoners en andere betrokkenen meedenken over mogelijke windturbines. Vanaf vandaag is het voor iedereen mogelijk om te reageren op de ideeën die tot nu toe zijn verzameld. Dit staat op het platform Wind op Land Haarlemmermeerexterne-link-icoon. De input gebruikt de gemeente straks om concept-spelregels van te maken. Er worden spelregels gemaakt voor vier thema’s: gezondheid, natuur, lokaal eigenaarschap en impact op ruimte. Per thema kan iedereen het verslag van de Dag van de Wind teruglezen, zien welke ideeën voor spelregels er zijn opgehaald en hierop reageren. Dit kan tot en met 29 april.  

 Terugblik op Dag van de Wind 

Tijdens de Dag van de Wind was er een informatiemarkt, er waren themasessies en interviews. Deelnemers konden met elkaar en met experts in gesprek. En betrokkenen konden aangeven wat zij belangrijk vinden als er meer windturbines komen in Haarlemmermeer-Zuid. Op het platform kan iedereen de video’s terugkijken van de themasessies, lezen welke vragen zijn gesteld met de antwoorden daarop, en bekijken welke ideeën er zijn geopperd voor spelregels. Ook zijn er video’s van de interviews met de directeur Natuur- en milieufederatie Noord-Holland, een bestuurslid van dorpsraad Buitenkaag, een omwonende van een windturbine, en met de Windcoalitie Haarlemmermeer-Zuid. Die laatste is de partij die het windpark wil ontwikkelen. Wethouder Charlotte van der Meij is blij met de opzet en het verloop van de Dag van de Wind: “Een uitgebreid participatietraject houdt in dat iedereen de kans heeft om te reageren op wat er gezegd en gepresenteerd is. Niet alleen tijdens de Dag van de Wind, maar ook nu tot en met 29 april 2024 op windopland.haarlemmermeer.nl. Op verschillende momenten vragen we u om vooral met ons mee te blijven denken.” 

De volgende fase is aangebroken in het participatietraject Wind op Land.

De volgende fase is aangebroken in het participatietraject Wind op Land. Foto: Jur Engelchor

Over het participatieproces Wind op Land 

Begin 2024 is het participatieproces Wind op Land gestart, waarin betrokkenen kunnen meedenken over de voorwaarden waarop zij vinden dat er een eventueel windpark kan komen. Dit doet de gemeente door spelregels op te stellen. De gemeente wil de spelregels uiteindelijk meegeven als een advies aan de provincie Noord-Holland. Het is namelijk de provincie die op basis van een plan van een initiatiefnemer besluit of de windturbines er mogen komen. Het participatieproces is voor zowel inwoners, ondernemers, en maatschappelijke organisaties uit de gemeente Haarlemmermeer, als voor buurgemeenten zoals gemeente Kaag en Braassem. Op het platform staat dit proces uitgebreid beschreven.  

Bezoek een windturbine op zaterdag 20 april 

Geïnteresseerden die meer willen weten over windturbines kunnen op zaterdag 20 april tussen 11.00 en 13.00 uur een bezoek brengen aan de huidige turbines van energiecoöperatie Meerwind. Het gaat om een kort bezoek, waarbij men kan horen, voelen en zien wat een windturbine doet. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op Wind op Land Haarlemmermeerexterne-link-icoon

Vragen of hulp nodig bij het reageren via de website? 

Op maandag 22 april tussen 18.30 en 20.00 uur kunnen inwoners terecht in het dorpshuis in Abbenes. Hier zijn medewerkers van de gemeente aanwezig om te helpen.

Adres:

Hoofdweg Oostzijde 1730
2157 NC Abbenes