Het Noord-Hollands Archief

Onderzoek naar onteigening joods vastgoed afgerond

19 juni 2023
Nieuws

Het Noord-Hollands Archief (NHA) heeft in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen een rapport gepubliceerd over het onderzoek naar onteigening van Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog en de rol die gemeenten mogelijk hebben gespeeld.

Het rapport met de titel ‘Joodse burgers in Noord-Holland: Onteigening en rechtsherstel’ laat zien hoe vastgoed in elf gemeenten in Noord-Holland, waaronder Haarlemmermeer, werd geregistreerd en in het bijzonder de onteigening van Joodse eigendommen. Het college van Haarlemmermeer besloot aan het onderzoek mee te werken, omdat het belangrijk is te weten hoe de gemeente destijds haar rol heeft vervuld.

Verkaufsbücher

Aanleiding voor het onderzoek was de ontsluiting en digitalisering van de zogeheten “Verkaufsbücher” in 2019. In deze boeken hield de Duitse bezetter bij welke panden in een gemeente werden verkocht. De eigenaren waren veelal Joods.

In het onderzoek is niet alleen gekeken of gemeenten tijdens de bezetting Joods onroerend goed hebben aangekocht, maar ook of er na de oorlog rechtsherstel heeft plaatsgehad.

Inzage

Het onderzoeksrapport van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort kan hier worden gedownload: 
Onderzoek onteigend Joods vastgoed afgerond - Noord-Hollands Archiefexterne-link-icoon