Noord-Hollands Archief steeds digitaler
Het Noord-Hollands Archief (NHA) in Haarlem is het informatiecentrum voor de geschiedenis van de provincie Noord-Holland en de gemeenten in Kennemerland en Amstel- en Meerlanden. Het is de plek waar ook het historisch archief van de gemeente Haarlemmermeer blijvend wordt bewaard. Maar er is nog een reden waarom het NHA belangrijk is voor Haarlemmermeer. Dat is de digitalisering van documenten, zodat deze makkelijk toegankelijk en beschikbaar zijn voor de inwoners.
Digitaliseren
Het Noord-Hollands Archief is een regionaal historisch centrum. Naast de overheidsarchieven beheren zij ook particuliere archieven en collecties. De missie van het NHA is het helpen van organisaties om hun informatie toegankelijk en betrouwbaar te houden. Zij helpt de mensen om meer te weten te komen over hun eigen geschiedenis en die van de provincie Noord-Holland en de genoemde regio’s. Digitalisering is daarin erg belangrijk. De bouwdossiers van de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn sinds 1 januari 2025 digitaal beschikbaar. Je hoeft geen aanvraag meer te doen via de website van de gemeente Haarlemmermeer. Via het archievenoverzicht kan iedereen ook een aanvraag doen om scans te laten maken van archiefstukken. Er is bovendien een grote fotocollectie van Haarlemmermeer beschikbaar in de beeldbank. De meeste beelden zijn vrij van rechten digitaal te downloaden. Het digitaal beschikbaar maken van informatie maakt het voor inwoners, ondernemers en onderzoekers makkelijker, transparanter en toegankelijker om informatie te vinden en onderzoek te doen.
Samenwerking
De gemeente Haarlemmermeer werkt sinds een paar jaar samen met het NHA. Dat komt omdat informatie van de gemeente volgens de Archiefwet voor altijd bewaard moet worden. Denk hierbij aan verslagen van de gemeenteraad, bodemrapporten en bouwtekeningen. Het NHA bewaart en beheert deze informatie voor de gemeente en zorgt ervoor dat het ook in de verre toekomst toegankelijk blijft voor inwoners, ondernemers en andere geïnteresseerden. De archivaris houdt ook toezicht op de informatie die de gemeente zelf nog produceert en bewaart. Dat gebeurt door middel van regulier toezicht of de gemeente hier goed mee omgaat en of alles op tijd vernietigd wordt als de bewaartermijn is verstreken.
De eerste burgemeester van Haarlemmermeer, burgemeester Pabst. Foto: Noord-Hollands Archief.
Transparante en toegankelijke overheidsinformatie
Willeke de Groot, directeur van het NHA: “Iedereen kan de informatie van het NHA gebruiken voor eigen onderzoek, online of bij NHA zelf. Daar worden ook tentoonstellingen en workshops voor kinderen georganiseerd. Uiteraard heeft het archief naast de overheidsinformatie een aantal echte pareltjes van en over Haarlemmermeer in huis, zoals bijvoorbeeld de zeventiende-eeuwse tekeningen van J.A. Leeghwater, het eerste voorstel voor de drooglegging van het Haarlemmermeer. Het hele archief van de Commissie tot Droogmaking van het Haarlemmermeer is gedigitaliseerd en er is een beperkt aantal cultuurhistorisch waardevolle voorwerpen in beheer genomen, zoals een houten voorzittershamer, een portret van H. Colijn in metaal door J.C. Wienecke uit 1925 en de ambtsketen van burgemeester Adriaan Slob (1908-1941).”
Belangrijk
Samen met het NHA blijft de gemeente Haarlemmermeer werken aan transparante en toegankelijke overheidsinformatie. Het is belangrijk dat het voor inwoners en ondernemers makkelijker en sneller wordt om de juiste informatie te vinden en te gebruiken. De komende jaren gaat het NHA steeds meer informatie digitaal en kosteloos beschikbaar stellen, zoals de overige bouwdossiers van Haarlemmermeer. De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft eind januari 2025 positief gereageerd om de samenwerking met het NHA te verstevigen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door mee te doen in de gemeenschappelijke regeling, zoals de gemeenten Haarlem en Velsen al doen.
Veel volk op de been bij de opening van het Witte Kruisgebouw in Hoofddorp in 1917. Foto: Noord-Hollands Archief.
Veel organisaties
Het NHA werkt voor de provincie Noord-Holland, de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Verder zijn ook Cocensus, de Omgevingsdiensten IJmond en Noordzeekanaalgebied, Recreatie Noord-Holland en de Veiligheidsregio Kennemerland aangesloten. Tot slot dragen alle rijksinstellingen in Noord-Holland hun archieven over aan het NHA.
Wil je het Noord-Hollands Archief een keer bezoeken? Dat kan aan de Jansstraat 40 in Haarlem. De koffie staat klaar in het Archiefcafé. Alle informatie, de archieven, de beeldbank en de tentoonstellingen zijn te vinden op www.noord-hollandsarchief.nl.
Het voormalige raadhuis in Hoofddorp. Start bouw 1977, oplevering 1980. Foto: Noord-Hollands Archief.